Сигнал до прокуратурата по публикация на сайта „Медиапул“ внесоха от ДПС. В сигнала Движението иска да бъде проверен руския бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове, които, както пише в публикацията, той е с българско гражданство, а и синовете му могат да получат такова.

Сигналът е подписан от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Сигналът бе входиран и в деловодството на парламента.

Правомерно ли е получено българско гражданство от лицето Роман Савушкин (генерален директор на „Обединена вагонна компания“ – структуроопределящо предприятие в Русия) през 2019 г., при положение, че в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те настояват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за получаване на такова гражданство (извършена ли е била ефективно необходимата инвестиция по закон, или същата е била само привидна), както и участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било положителното становище (ако такова е налице) от страна на МВР и ДАНС, по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021г. молба за получаване от тях на българско гражданство, пише още в сигнала до прокуратурата.

Считаме, че необходимостта от подобна проверка се явява обусловена от продължаващите спекулации в общественото и политическо пространство в страната по темата „златни паспорти“, основаващи се на медийни публикации, в които се излагат твърдения и/или съмнения за евентуално неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без обаче изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени, се казва в сигнала до прокуратурата.

По-късно от пресцентъра на ДПС съобщиха, че по темата със златните паспорти са сезирали и главния прокурор с въпрос дали е извършена пълни и всеобхватна проверка на всички фирми и лица, осъществяващи посредничество за придобиване на българско гражданство и какви са резултатите от нея. Първото сезиране от ДПС са направили още на 19 януари 2023 г. От ДПС припомнят, че вече бе приет закон, с който се пресича тази корупционна схема.

След подаване на горните сигнали отправихме неколкократни молби до прокуратурата за информация относно обстоятелството предприети ли са действия по тези сигнали, като до настоящия момент не сме получили отговор, заявяват още Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те за пореден път настояват да бъдат уведомени извършена ли е проверка на изложените от тях факти и обстоятелства, както и какви са резултатите от нея.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar