Главният прокурор Иван Гешев сезира всички европейски институции, които могат да вземат отношение по отказа на Сърбия поне временно да задържи издирваните от България шефове на криптокомпанията „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев.

От прокуратурата съобщиха днес, че Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Той ги е уведомил за спънките около приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на българи от Сърбия.

От няколко години сръбските власти отказват да екстрадират в България бившия шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, а миналата седмица отказаха да задържат временно и търсените шефове на „Нексо“.

Затова Гешев е информирал европейските институции, че Сърбия не е изпълнила задължението си по Европейската конвенция за екстрадиция във връзка с временното задържане и не е уведомила България за резултата от изпратените молби по отношение на Тренчев и Кънчев, като така им е позволила да избегнат наказателна отговорност.

„Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика“, се казва в писмото на главния прокурор, в което той иска спешно да бъдат разрешени проблемите по приложението на конвенцията.

Шефовете на „Нексо“ бяха обвинени в началото на годината за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Тогава от прокуратурата обясниха, че Тренчев и Кънчев са обявени за издирване, защото не са в България. Преди дни от държавното обвинение съобщиха, че европейските заповеди за арест на Тренчев и Кънчев са били издадени на 31 март 2023 г.  Двамата били обявени за издирване в Шенгенската информационна система и по канала на Интерпол на 4 април, а на 7 април Генералният секретариат на Интерпол е потвърдил получаването на документите за международното издирване.

Също на 7 април, когато и главният прокурор обяви, че двамата са кацнали в Сърбия, е била получена информация от Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“.

Затова от Интерпол са поискали от прокуратурата допълнителна информация за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните. Информацията била изпратена, а от организацията отговорили, че ще я анализират, за да преценят дали съответства на правилата на Интерпол. От прокуратурата подчертаха, че заместник на Иван Гешев е изпратил до Интерпол молба за международно издирване и временно задържане на Тренчев и Кънчев.

Отново на 7 април е била получена и информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата са кацнали предната нощ на летището в сръбската столица с полет от Дубай. Интерпол е уведомила властите в Сърбия, че предвид жалбите на Тренчев и Кънчев, съобщенията за издирването им не са видими.

Въпреки изпратените преводи и молби за временно задържане, двамата издирвани са били пуснати да излетят обратно от Сърбия за Дубай, откъдето на следващия ден Тренчев пусна и видеоизявление.

„Република Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки трансгранични криминални престъпления да избегнат правосъдие. Прокуратурата на Република България изразява надежда, че диалогът между двете държави ще бъде подобрен. Това не е първият път, в който българската прокуратура отбелязва затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция от страна на Република Сърбия“, коментира днес пред БТА говорителят на главния прокурор – Сийка Милева.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
16 април 2023 17:55
Гост

Иван Магнитски пак се прави на жертвичка…

Питанка
Питанка
13 април 2023 19:04
Гост

Дали във вакуумното Му междуушие е проблеснала „мисълта“, какво го чака скоро, този вече безкаскетен индивид?

Филип
Филип
13 април 2023 13:50
Гост

Гешев и поредният му PR.

Стоил
Стоил
13 април 2023 13:43
Гост

Впечатляваща реч!

Възмутен
Възмутен
13 април 2023 13:45
Гост

Обаче въобще не съм съгласен, че Българската прокуратура,е една от малкото стабилни институции в България.

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 12:10
Гост

Главния, материалите Ви на 07.04 нямаха дори флаг, какво изпълнение търсиш, д-р. милиционерски…

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 11:29
Гост

Аз пак да попитам – какво общо имат Сърбия и Брюксел? За разлика от нас Сърбия не е колония на ЕС и САЩ.

Любител
Любител
13 април 2023 12:55
Гост

Като не знаеш разликата между Съвета на Европа и Европейския съюз, така ще питаш глупости. Но нали си красив и почти умен, какво ти пука.

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 14:28
Гост

Любителю, правилно си се кръстил така. Май ти и шефът ти не прави тази разлика. Като ви гледам чудесата. Оправете си пънятията, да не се излагате. Заглавие: „Главният прокурор поиска съдействие от Брюксел за казуса с „Нексо“ и Сърбия“. Дам, той СЕ от Брюксел се управлява и Брюксел се разпорежда еднолично коя държава как ще действа. Даже направо заповеди за арест от там се пускат. И първа грижа му е да изпълнява съдебни поръчки на държави. В загалавието няма никакви уточнения. Пише Брюксел, а там е седалището на сам си намери кое. Ако ще си приказваме за Интеропол ще понапомня,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 14:31
Гост

Пускам и без линковете в отговора ми, който пуснах, но който още не е видял бял свят, а чака за одобрение, за да се появи самият отговор, че големи щуротии се правят у нас напоследък: Любителю, правилно си се кръстил така. Май ти и шефът ти не прави тази разлика. Като ви гледам чудесата. Оправете си пънятията, да не се излагате. Заглавие: „Главният прокурор поиска съдействие от Брюксел за казуса с „Нексо“ и Сърбия“. Дам, той СЕ от Брюксел се управлява и Брюксел се разпорежда еднолично коя държава как ще действа. Даже направо заповеди за арест от там се пускат.… Покажи целия коментар »

Питащ
Питащ
14 април 2023 0:12
Гост

А какво общо има ЕЗА с екстрадицията по конвенцията?

Анонимен
Анонимен
14 април 2023 15:51
Гост

Нищо.
И никой не го твърди.
Това беше информация от статия, но тук не хубликеваха отговора с линковете, което е написано по-горе.
Въпросът беше каква конвенция важи за Кърбия в случая.
Но нещо не отговарят герберастите.
Вие кажете за Брюксел и ЕК, за които пише в статията, на тях какво им е длъжна Сърбия.
Нещо редакцията участва само в троленето тук.

неанонимен
неанонимен
14 април 2023 19:26
Гост

Това се е сетило момчето да напише , нали се чувства длъжно да се изходи по въпроса. А това , че мирише, не е негов проблем. Иначе казано – има качества за депутат, изказва се по въпроси ,от които не разбира.

Анонимен
Анонимен
17 април 2023 9:09
Гост

Марсианецо, цитирай къде по-горе в поста, на който уж отговаряш, се обсъждат ЕС и СЕ. Вай на теб са ти тъмна Индия.
Много сте смешни, когато подкрепяте безсмислените актове и действия на Гешев.
С две думи отговори – с какво ще му помогнат точно Брюксел, ЕК, за която пише в статията ви и как ще накарат те Сърбия да им играе по гайдата?

Nadejda
Nadejda
13 април 2023 11:14
Гост

Пълни глупости.

Каменова
Каменова
13 април 2023 11:13
Гост

Ето защо преди тъпунгерите от ГЕРБ да се заядат с Божков и преди това с Василев трябваше да подсигурят Сърбия, че ще съдейства при екстрадация.

Чиков
Чиков
13 април 2023 11:12
Гост

Е хубаво де, кацнали от Дубай в Белград. И? Били са вероятно при Божков и са отишли при Цветан Василев. И? Могат ли да летят? Могат си. Какво ще им направите? Нищо.

Бобина
Бобина
13 април 2023 11:11
Гост

Пълни глупости. Това не е сериозно.

Велизара
Велизара
13 април 2023 11:11
Гост

Гешев пак се изпуснал…

Захарин Чолаков
Захарин Чолаков
13 април 2023 12:23
Гост

къде ? 🙂

Мишев
Мишев
13 април 2023 11:11
Гост

Най-много накрая Нексо да осъди България за 1 милиард и да се свърши.

Николинка
Николинка
13 април 2023 11:10
Гост

Аз не смятам, че Европа има проблем с НЕКСО. Проблема е на Гешев и ГЕРБ, защото са финансирали кампания на ПП.

Манолев
Манолев
13 април 2023 11:10
Гост

Ох, те като се стреснат в Белград. С какво ще ги натисне Европа? Че няма да им даде пари по предприсъединителните фондове ли? От опит знам, че те и сега не си дават много зор за да изпълняват трансграничните проекти с България. Все тая им е за тия пари. Ако могат да ги вземат ще ги вземат, ама ако им ги спрат, то това ще наклони везните още повече към Русия. И без това в Сърбия населението подкрепя сатрапа Путин. Брюксел ще си гърми патроните за на Гешев глупостите.

Бонев
Бонев
13 април 2023 11:08
Гост

Е с какво да ви помогне Брюксел, като Сърбия не е в ЕС? Там не важи никое правило, което ЕС си е взело.

Безпрецедентно
Безпрецедентно
13 април 2023 10:58
Гост

Безпрецедентно е и България десетки години да не изпълнява решения на ЕСПЧ и препоръки на Комитета на министрите на Съвета на Европа и на ЕК. С любезното съучастие на Гешев и неговия предшественик. Така че оплакванията на Гешев са като приказката с хърбела и щърбела…

Петров
Петров
13 април 2023 13:49
Гост

Именно за това сега няма да ни съдействат.