Японец, чакал изпълнението на смъртната си присъда 45 години, получи право процесът срещу него да започне отначало, пише Би Би Си.

Според „Амнести интернешънъл“ Ивао Хакамада, който в момента е на 87 години, е затворникът, който най-дълго е очаквал изпълнението на смъртно наказание в света.

Осъден е през 1968 г. за убийството на шефа си, съпругата му и двете им деца две години по-рано. Бивш професионален боксьор, той признава след 20 дни разпити, по време на които твърди, че е бит. По-късно оттегля присъдата си.

Правозащитни групи критикуват зависимостта на Япония от самопризнания, които според тях полицията изтръгва със сила.

„Подправени доказателства“

По време на повторния процес съдиите ще решат дали ДНК от кървавите петна, открити по дрехи, за които се смята, че са носени от убиеца, е същата като на Хакамада; според адвокатите му не е, а доказателствата са подправени.

Хакамада бе освободен през 2014 г. и получи право на нов процес, след като окръжен съд в Токио установи, че разследващите може да са подхвърлили доказателството. Тогава съд на по-висока инстанция отхвърли решението, но Върховният след обжалване реши, че процесът все пак трябва да се състои.

„Чаках този ден 57 години и той дойде“, казва сестрата на Хакамада, Хидеко, която е на 90 години и която прекара години наред в кампания от името на брат си.

Япония е единствената голяма индустриализирана държава освен Съединените щати, в която още има смъртно наказание.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar