Европейски адвокати искат да изправят Турция пред Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството и са внесли досие със свидетелски показания, съобщава ДПА.

Свидетелствата, предоставени от над 1300 жертви, са предадени на главния прокурор, съобщи групата „Turkey Tribunal“, която организира кампанията.

„Над 200 000 души са изчезнали, били измъчвани или са били задържани произволно“, заяви Йохан Ванде Ланоте, бивш вицепремиер на Белгия и водещ член на трибунала.

Групата, подкрепяна от Организацията на европейските съдии и прокурори (Medel), призовава за започване на разследване срещу „високопоставени официални представителни в натовската съюзничка“.

Други престъпления, на които участниците в кампанията се позовават, включват отвличания и произволно отнемане на паспорти, пише БТА.

Турция не признава съда, но инициаторите на кампанията казват, че прокуратурата може да разследва обвиненията независимо от това.

Решението дали да започне разследване зависи от главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Кан. Той ще има правомощия да разследва, ако систематични престъпления са започнали или са завършили в държава членка.

Инициаторите отбелязват, че Мианмар също не признава съда, но въпреки това е започнало разследване във връзка с преследването на рохингите, което е възможно, тъй като много от засегнатите са избягали в Бангладеш, която е държава членка на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar