Делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е подсъдим за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“, се връща на първа инстанция.

Това реши Софийският апелативен съд (САС) (виж тук) и отмени присъдата на Специализирания наказателен съд, който през 2020 г. осъди Овчаров условно на две години затвор, но и да плати над 16,5 млн. лева, на колкото бяха оценени щетите за държавата. Сега делото ще бъде гледано от Софийския градски съд, който пое делата на спецсъда след закриването му.

През последните две години Овчаров беше признат за виновен на две инстанции от специализираните съдилища за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за „Мини Бобов дол“. Според спецсъдиите като принципал на „Мини Бобов дол“ Овчаров не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов и с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“. На втора инстанция Апелативният спецсъд намали щетите на 2,6 млн. лв. и отхвърли всички граждански искове. Оправдана от всички инстанции беше само Анна Янева.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата твърди, че със сключения договор за наем на „Ораново“ са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища.

Миналата година Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдите заради допуснати груби нарушения, включително и за това, че апелативният спецсъд се е произнесъл извън рамките на обвинителния акт. Според върховните съдии тезата на прокуратурата за претърпени щети след сключения договор за наем изобщо не се подкрепя от обвинителния акт.

Давността за преследване по това дело изтече миналата година и се очакваше апелативният съд да го прекрати, но то продължи по искане на подсъдимите. Делото приключи окончателно само за Анна Янева, тъй като оправдателната ѝ присъда е влязла в сила.

Сега и апелативните съдии констатираха множество нарушения, допуснати от първоинстанционния спецсъд, заради което връщат делото. САС пише, че съдът не се е произнесъл с оправдателен диспозитив по част от обвинението за безстопанственост, за която е приел, че не е осъществена. След това пък при изписването на фактическия състав на престъплението „квалифицирана умишлена безстопанственост“, за която е осъден Овчаров, не са посочени правилата по контрол, които не е изпълнил, а са в причинна връзка с настъпилите щети. На следващо място апелативните съдии посочват, че спецсъдът не е изложил и мотиви към присъдата си за обема и естеството на вменените и възложени контролни правомощия на Овчаров и Евтимов. Съдът пише, че първата инстанция не се е произнесла и по първоначалното обвинение на Овчаров за бездействие в нарушение на разпоредби от Устройствения правилник на министерството, а го признал за виновен за неупражнен контрол по Закона за държавната собственост, за което не е бил обвинен.

„Недопустимо е за първи път едва в мотивите на присъдата да бъде вменено обвинение на подсъдимия Овчаров за нов нормативен акт – източник на задължения, непредявен от прокурора. Това представлява съществено процесуално нарушение, което ограничава правото на защита на подсъдимото лице. Първостепенният съд недопустимо е встъпил и упражнил чужди процесуални права, с каквито не разполага, тези на прокуратурата, чието изключително правомощие е привличане към наказателна отговорност на лицата, които са извършили престъпления и поддържане на обвинение в производството по дела от общ характер“, се казва в решението на САС, в което съдът подчертава, че така Овчаров е бил осъден по непредявано обвинение, за което узнал от мотивите към присъдата и не се е защитавал. В допълнение апелативните съдии посочват, че освен това Овчаров не е имал такива задължения за контрол по Закона за държавната собственост.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
17 януари 2023 20:17
Гост

Малко е жестоко – да прилъжеш някой на длъжност и да го наказваш, както в Средновековието, така държавата ще остане без чиновници.

Юридически и при комунизма се е гледало обективно, в случая има целесъобразност – да се извърши или не определено действие.

Глупостта идва оттам, че – ако не вземеш решение – днес – държавата е платила 100 милиона на доставчиците на АЕЦ-а, защото се е забавила.

Значи, докато се събере Надзорният съвет и – исковата молба е била внесена в съда, същото е и тук, а е невероятно – всяка сделка да се обсъжда.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2023 1:37
Гост

Да благодарим на ДБ, ПП и русото Наде, което само изпълнява,каквото й кажат. Тъжно и жалко е, че протестърите яхнаха властта и буквално се изгсвриха със съдебната система

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2023 1:33
Гост

Гешев беше прав, че целта е делата да се залата чат, което и става на практика. Честито.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 22:56
Гост

И като е толкова зле обвинението защо САС не ги оправда, а връща на СГС. Нали са инстанция по същество? Сега, при изтекла давност, ще се върти един безсмислен процес. СГС най- вероятно и те ще върнат на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 21:06
Гост

Следва СГС връща на СГП и сагата продължава. До кога или СГП да прекрати или пък отново обвинителен акт и ако случайно съдът го намери за виновен Овчаров, няма да получи наказание заради изтекла давност. Предполагам,че в крайна сметка делото, ще бъде прекратено поради смърт на подсъдимия вследствие на настъпила старост.
Иначе е яко да си милионер,защото си бил политик.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 20:24
Гост

Поредната гнъс- може и за някой от спец- овете да са верни коментарите, но точно за съдията осъдил Овчаров трябва, не само като влиза да застанете прави, но и доста да постоите. Не е нужно да си юрист, че да осъзнаеш какво, как и колко е ставало по- нагоре. Респект към първоинстанцинония съдия!

неюрист
неюрист
17 януари 2023 9:37
Гост

Кой е съдията?

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 20:23
Гост

Дали е по чл.219 или 282 НК прокуратурата все се дъни…няма обвинен министър, зам.мининстър , депутат и т.н., който да с обвинен по тези текстове и да не е оправдан!

Съдия
Съдия
16 януари 2023 19:46
Гост

Румен Овчаров не може да го стигне правосъдието. Всъщност нито един министър, депутат или друг високопоставен не е осъден от 1989 година насам Или всички са невинни или нещо друго не ни е наред.

Друго е
Друго е
16 януари 2023 21:54
Гост

“Ние сме съдебната власт, Лозане!”

Име
Име
16 януари 2023 17:35
Гост

Спец-обвинение, спец-оправдание.

Кирилов
Кирилов
16 януари 2023 18:45
Гост

E, всички знаем спецовете под чое крило бяха.

edin
edin
17 януари 2023 9:38
Гост

Под чие? Кои сте всички?

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 21:33
Гост

Цъ, тръгва си от СГП и там ще се върне..

Съдия
Съдия
16 януари 2023 16:56
Гост

Е на хората им дадоха мандат, вие искате да бъде осъден човека, Не може така.

Адвокат
Адвокат
16 януари 2023 16:54
Гост

Е нов вятър задуха, нормално е, не че човека ми се струва чист.

Смехурко
Смехурко
16 януари 2023 16:52
Гост

Не е ли изтекла давността за да отсекат – „невинен“…
Нищо, че ще е N-ти в списъка на „невинните“ по давност,
или на неосъдените по давност…

Без думи
Без думи
16 януари 2023 16:50
Гост

Пародията на правосъдие в действие.

Димо
Димо
16 януари 2023 16:45
Гост

Голяма сага с това дело.

Кики
Кики
16 януари 2023 16:46
Гост

Не е първото, няма да е и последното.

Хари
Хари
16 януари 2023 16:43
Гост

Този не ми се вижда да е чист като сълза.

Щерев
Щерев
16 януари 2023 16:41
Гост

И все пак има щети за над 2,6 млн. лв. за „Мини Бобов дол“.

Заки
Заки
16 януари 2023 16:42
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

Тихомир
Тихомир
16 януари 2023 16:34
Гост

Поредното безумно решение на Специализирания наказателен съд.

Заки
Заки
16 януари 2023 18:47
Гост

Защото спецовете са поръчкови. Добре, че ги закриха.