Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отказа да бъде прекратено по давност делото срещу него за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“.

Това стана ясно на днешното заседание на Софийския апелативен съд (САС), където процесът се озова след закриването на специализираните съдилища, които за последните 4 години постановиха две условни присъди за Овчаров, отменени наскоро от Върховния касационен съд (ВКС).

Бившият министър е подсъдим и беше признат за виновен на две инстанции за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за „Мини Бобов дол“. Според спецсъдиите, като принципал на „Мини Бобов дол“ Овчаров не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов. И с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“. Първата инстанция дори беше осъдила ексминистъра от тройната коалиция да плати на държавата 16,5 млн. лв. – на колкото оцени щетите от престъплението. След това обаче апелативният спецсъд определи щетите на 2,6 млн. лв., но отхвърли всички граждански искове. Оправдана от всички инстанции беше само Анна Янева.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата твърди, че със сключения договор за наем на „Ораново“ са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища.

За да отменят условните присъди на Овчаров и Евтимов, върховните съдии приеха, че са допуснати груби нарушения, с които са ограничени правата на двамата подсъдими. В решението на ВКС се казваше, че апелативният спецсъд се е произнесъл извън рамките, поставени в обвинителния акт.

„Поставил е подсъдимите в ситуация едва от въззивната присъда да разберат какво точно престъпление са извършили. Не е изложил съображения защо едни доказателства са предпочетени пред други, които им противоречат“, се казваше в решението, в което върховните съдии посочиха, че тезата на прокуратурата за претърпени щети след сключения договор за наем изобщо не се подкрепя от обвинителния акт. Според ВКС осъдителните правни изводи на апелативните съдии са оскъдни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на мотиви и е съществено процесуално нарушение.

Давността за преследване по това дело изтече още през лятото и след като то беше прехвърлено на САС, се очакваше днес съдът да го прекрати. По искане на подсъдимите обаче процесът ще продължи, като те настояват да бъдат оправдани. Делото приключи окончателно само за Анна Янева, тъй като оправдателната ѝ присъда е влязла в сила.

От съда съобщиха, че съдебното следствие е приключило още в днешното заседание с пледоариите на страните. Адвокат Васил Василев е поискал оправдателна присъда за Овчаров, като е изтъкнал, че липсват факти за извършено от него престъпление, както каквото и да било основание за определяне на извършеното като „особено тежък случай“. Прокуратурата пък е настояла за ефективни осъдителни присъди за двамата подсъдими.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чочо
Чочо
22 ноември 2022 16:29
Гост

Това е резултатът от действията на поръчковите специализираните съдилища.

Хари
Хари
22 ноември 2022 16:30
Гост

A, според вас той е чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2022 15:21
Гост

Не се разбира от статията какво е решил съдът…в срок ли ще се произнася или е чел нова присъда!

Чиколино
Чиколино
22 ноември 2022 15:11
Гост

Да видим какво ще последва от всичко това. Ще го оправдаят тотално вероятно.

Игнатов
Игнатов
22 ноември 2022 15:11
Гост

Демек не, че не са виновни, но повдигнатите обвиненя са глупави?

Джени
Джени
22 ноември 2022 15:10
Гост

Незнам защо, но никак не му вярвам на тоя тип. Ама никак.

Тоти
Тоти
22 ноември 2022 16:32
Гост

Нормално. Дали някой въпбще му вярва.

Мишев
Мишев
22 ноември 2022 15:10
Гост

Щом се има за невинен, тогава да иска да бъде оправдан.

Чавдар
Чавдар
22 ноември 2022 16:33
Гост

Нищо чудно и това да се случи.

Харизанов
Харизанов
22 ноември 2022 15:09
Гост

Добре де, ако всеки политик, който в един момент все пак се оказва с повдигнато обвинение, защото повечето се пазят да нямат такива, обяснява, че той е невинен и след години все пак съда наистина решава, че е невинен, то кой тогава им има зъб на тези политици, че им повдига обвинения. Не разбирам?

Давидов
Давидов
22 ноември 2022 15:08
Гост

Този е толкова убеден, че не е направил нищо, че чак натиска и да бъде оправдан.

Михаил
Михаил
22 ноември 2022 16:34
Гост

Пълен абсурд да е невинен.

Мавродиев
Мавродиев
22 ноември 2022 15:07
Гост

И този бивш политик не може да бъде осъден. А явно има някакви нарушения в работата му

Дробчев
Дробчев
22 ноември 2022 15:06
Гост

Да е жив и здрав човека, но докато го осъдят той ще си отиде от тоя свят

Милен
Милен
22 ноември 2022 15:06
Гост

Тоя трябва да лежи в затвора.

Екатерина
Екатерина
22 ноември 2022 15:08
Гост

Е не, вместо това беше викнат миналата година по това време на онези срещи, които ПП правиха с ДБ, БСП и ИТН за съставяне на кабинет. Когато се обсъждаха различните политики и как ще се процедира, Овчаров беше там да говори по темите за енергетиката. Големият експерт, няма що.

Герасим
Герасим
22 ноември 2022 16:35
Гост

E, отново двойния аршин.