Шофьорът, който миналата година блъсна и уби на пътя съдия Емилия Петкова от закрития вече Апелативен специализиран наказателен съд, е осъден условно на 3 години затвор с 6-годишен изпитателен срок.

Това е решил Окръжният съд в Пазарджик, който призна 37-годишния шофьор за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на Петкова, като не контролирал колата си и карал с несъобразена скорост, съобщи „24 часа“. Постановяването на присъдата и размерът на наложеното наказание, включително и относно продължителността на изпитателния срок, бяха потвърдени за „Лекс“ от ОС-Пазарджик.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 6 години затвор.

През шестте години на изпитателния срок осъденият ще трябва да се среща с пробационен служител. Освен това съдът му отне и шофьорската книжка за 6 години. Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде атакувана пред апелативния съд в Пловдив.

Делото приключи само за 3 месеца, след като през октомври прокуратурата внесе обвинителния акт в съда. Съдия Петкова загина на 29 януари миналата година при тежък инцидент на магистрала „Тракия“ в посока София. Тя шофирала автомобила си „Тойота Ярис“ в крайна лява лента с много ниска скорост от 18-20 км/ч заради силно задимен по това време участък, тъй като имало пожар от горяща растителност.

Към 14,40 ч. в същата лента се движел и подсъдимият с колата си “Ленд Роувър Рейндж Спорт“. Той шофирал с около 143 км/ч и не намалил заради задимения път. Заради влошената видимост не успял да забележи движещия се пред него автомобил и го ударил в задната част, след което Емилия Петкова е починала на място.

След удара двете коли останали една в друга и движейки се заедно надясно стигнали десния банкет на магистралата. Колата на съдия Петкова се запалила, а огънят обхванал и другия автомобил.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на съдийката е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма. Подсъдимият шофьор е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Безпристрастен
Безпристрастен
14 януари 2023 13:12
Гост

Един пише, че присъдата се произнася от безпристрастен съд. Как измери колко е безпристрастен, след като знаем абсурдите в България или има уред за измерване, за който ние не знаем. През престъпните 33 г. всеки в това число и съдия попадат много лесно в зависимост. Например член от фамилията на съдията (дете или родител) е изповядвал сделка с престъпление и е позабогатял, с което може да се окаже влияние и върху съдията. Може друг член от семейството (фамилията) на съдията да е на работа в някое министерство или община и да му се намекне, че ще се намери начин да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 16:34
Гост

За сведение на пишещият под името „Прокурор“, в инкрим.участък от АМ са три ленти – аварийна, средна и лява. Ако дясната, както сте написал е била обхваната от пожара, значи средната и лявата са били свободни – разсъждавам логически. Ако всички автомобили са се движили в лява лента, заради задимяване, означава, че при скорост от 143 км/ч. на извършителя и около 35 км/ч. на пострадалата, нейният автомобил щеше да отлети напред и да удари движещите се пред нея с ниска скорост МПС. Същото е трябвало да стане и ако в средната лента е имало други коли с такава ниска скорост.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 15:06
Гост

Абе хора, осъзнайте се. По магистралата летят едни шофьори, които карат с 180-230. Няма как да не застигнат някого със 120-140. Които са разрешените. Като каже някой, че лявата била само за бързи. Ние сме с по две ленти. То няма самостоятелна писта по нашите магистрали. При разрешени 140, тоя дето приближава като светкавица със 200 – кой е в нарушение, този, който е със законната скорост, обаче му идва бавен ли. Или оня, дето лети над разрешените и грам не е предвидил ситуацията, която е някаква си отпреди него. Като настигат по-бавния, демек със законната скорост, грам не намаляват,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 22:26
Гост

Фактологията за скоростта е друга, а Вашето е просто обществено угодно, което се харесва на публиката. Слава богу има вещи лица по делата и заседанията са в съд. зали, а присъдата се произнася от безпристрастен съд.

невещо лице
невещо лице
16 януари 2023 10:57
Гост

Вещи лица? О, моля ви… Имате ли представа 90 процента от т.нар. вещи лица какви са? Единици са съвестните и ЗНАЕЩИ вещи лица. Всички останали… правят всичко през пръсти, да си вземат хонорчетата… А че понякога са причина за промяна на съдби – боже, на кого му пука…

Анонимен
Анонимен
14 януари 2023 12:17
Гост

В отговор на въпроса ти – този, който е заел лявата лента без да изпреварва, е в нарушение.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 14:01
Гост

Какъв е този 6-годишен изпитателен срок и какво е това лишаване от права за 6 години?

009
009
13 януари 2023 13:53
Гост

За пръв път
чувам изпитателен срок от ШЕСТ години?!! Вие?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 13:57
Гост

Чуваш за пръв път щото няма такъв изпитателен срок-най-вероятно лекс са в грешка

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 14:08
Гост

„Постановяването на присъдата и размерът на наложеното наказание, включително и относно продължителността на изпитателния срок, бяха потвърдени за „Лекс“ от ОС-Пазарджик.“
Майкооо…

няма грешка
няма грешка
13 януари 2023 18:57
Гост

Максималният изпитателен срок е 3 години, добавящи се към срока на условната присъда- чл.66 ал.2 НК.

Моторист на аутобан
Моторист на аутобан
13 януари 2023 20:32
Гост

Как да няма грешка? Ти, който си написал, че няма грешка явно не си юрист. Максималния изпитателен срок е пет години, поне така пише в закона. Законът е поставил и друго условие, че изпитателния срок не може да надвишава срока на лишаването от свобода с повече от три години. По – простичко, ако си осъден на една година лишаване от свобода, изпитателния срок не може да бъде повече от четири години. Лишаването от право е законосъобразно определено, защото то не може да надвишава срока на лишаването от свобода, а не на изпитателния срок с повече от три години. Четете ги… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 13:46
Гост

Условното осъждане по чл.66 НК, не е ли от 3 до 5 изпитателен срок? Колко да му дадат на човека, при тази квалификация! Освен това, по мое мнение са налице множество смекчаващи обстоятелства, а личността на жертвата няма никакво значение. Жалко за жената и Бог да я прости! Да беше преминала в дясна лента, защото лявата е скоростна и в нея е недопустима ниска скорост. Освен това, трябваше поне аварийни светлини да пусне, задимяването не е станало ненадейно, изненадващо и изведнъж, че да няма време да реагира. При все така, страшно нелепа смърт, а и жалко за осъдения, който също… Покажи целия коментар »

Прокурор
Прокурор
13 януари 2023 14:14
Гост

Пожарът е бил и в обхвата на дясната лента, така че всички коли са преминавали в лявата лента , за да не бъдат засегнати от огъня. Хайде да не даваме съвети без да познаваме случая.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 13:04
Гост

Заглавието е толкова профанско и глуповато, че можеш да си направиш изводи за собствениците на сайта в много негативен аспект, които иначе са много възмутени, когато други медии засягат тяхните икономически интереси.

АнонименТоп-адвокат № 1,2 и 3
АнонименТоп-адвокат № 1,2 и 3
13 януари 2023 12:26
Гост

Аз не умея да шофирам, затова ползвам влака, жалко за човека, но – имам и колеги, починали при ПТП, това е много опасен спорт, жалко – при това е в разцвета на силите си, поне да беше включила аварийките.

Кадоро
Кадоро
13 януари 2023 11:10
Гост

И как се очаква да има нормалност на пътя при това положение?

Ивайлов
Ивайлов
13 януари 2023 11:10
Гост

Простотия!

Нона
Нона
13 януари 2023 11:09
Гост

Разбираме демокрацията, като свободия.

Беров
Беров
13 януари 2023 11:09
Гост

Нямат страх в тая държава от съд и закони. Това си е. И тук – убит е съдия и самият съд му дава мекичка присъда. Ма тя била максимума. Е добре. Ами отправете искане в НС да са по-високи наказанията. Съдии сте пък. Белким ви чуят.

Заки
Заки
13 януари 2023 15:17
Гост

Трябваше да го осъдят ефективно.

Мавродиев
Мавродиев
13 януари 2023 11:08
Гост

С по-добро образование нямаше да имаме толкова престъпления по пътя.

Стоил
Стоил
13 януари 2023 15:19
Гост

Как да се случи? Като си плащат изпитите.

Услушков
Услушков
13 януари 2023 11:08
Гост

Циганска държава сме си и това е. То народа ни е такъв де. И как да е, като голям процент се кефят и вярват на конспиративните глупости и чисти лъжи на Мангъров, Джуди Майковиц, Карбовски, плоскоземие, Путин, самопреценящи си.

Тоди
Тоди
13 януари 2023 11:08
Гост

Смях голям. Доживях да чуя, че е възможен изпитателен срок над 5 години. Предполагам е техн.грешка или слаба журналистика, но следва да се коригира, че ще объркате някой студент 1 курс

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 12:14
Гост

И аз това си помислих, но сега има допълнение към материала и си пише, че това е решил съдът. Така че не е грешка на журналистите, нито пък техническа такава.

Manolev
Manolev
13 януари 2023 11:07
Гост

Това ако съм в Европа и съм да речем испанец, ще реагирам, че с тия меки присъди няма как да няма много престъпления на пътя. Просто няма как.

Кънчев
Кънчев
13 януари 2023 11:06
Гост

Поредното убийство на пътя и поредния пуснат да си се мотае по улиците.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 11:06
Гост

За какво да се среща с пробационен, бе? Да не е рецидивист или бивш член на нарко банда в Южна Америка, че да трябва да го проверяват периодично дали има уклон пак към престъпления? Това е мега малоумно. Той е карал с превишена скорост, защото примерно е чалгар, защото е възпитаван от чалгари и плоскоземци, защото е прост парче. Разбирам да е по-мек съда с него, ако е бързал, защото жена му е раждала или е имало някакъв здравословен проблем на негов близък. А знаем, че линейките у нас са под всякаква критика. Така да. Но ако е бързал, защото… Покажи целия коментар »

Пенчо
Пенчо
13 януари 2023 11:18
Гост

Не е така драги. Според мен, това е най- умното, според установените в закона възможности на съда, да му стъжни живота. Дори и тези, които са с пет месеца пробация не искат да я карат и накрая сами си правят искане до съда да замени пробацията с ефективна присъда. След като законодателят е решил, че условната присъда е достатъчна.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 12:57
Гост

Ограничението на магистралата е 140 км/ч, може да е била несъобразена, но не е превишена скорост.

123
123
13 януари 2023 11:05
Гост

Каквото и да е наказанието няма да я върне, за съжаление…Дано има поне някакъв ефект.
П.П. Това с 6-те години изпитателен срок някой кОрифей от сайта ли го насоса или действително го е сторил съд?

Милев
Милев
13 януари 2023 11:04
Гост

Дано бъде атакувана пред апелативния съд в Пловдив!!!

Рики
Рики
13 януари 2023 15:23
Гост

Редно е да има справедлива присъда.