Единен изпит, подобно на инициативата на медицинския факултет на Софийския университет и Медицинския университет в София, може да бъде въведен и за специалността „Право“.

„Чували сме предложения за единен изпит по право. В миналото е имало такава форма на изпит за някои специалности. Централизиран прием съществува и в други държави“, коментира деканът на правния факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов.

„Единните изпити имат предимство, защото критериите ще са еднакви навсякъде. От друга страна, с оглед социално-икономическите условия и критериите за регионална реализация на студентите, може да се случи така, че кандидати, които нямат възможност да се обучават в София, да бъдат принудени да учат не там, където желаят“, допълни проф. Пенов. Трябвало да се обмисли внимателно механизмът на класиране.

След като факултетът по медицина на Софийския университет обяви, че тази година ще прави съвместни кандидат студентски изпити с МУ, медицинските университети извън столицата обаче не реагираха възторжено на идеята.

Ректорите на МУ-Варна, МУ-Пловдив, и МУ-Плевен, подготвяли общо становище срещу единните изпити, за които „24 часа“ писа. Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов е запознат с публикацията, бе лаконична преди изготвянето на становището пиарът на вуза Велина Дукова пред „24 часа“.

„Много трудно ще е да се въведе общ изпит за медицинските университети и факултети в страната, тъй като изисква абсолютна координация между тях – на планове и програми. Досега подобна идея между ръководствата на вузове не е обсъждана, въпреки че не е нещо ново – в миналото е имало единен изпит“, каза зам.-ректорът по учебната част на Медицинския университет в Пловдив проф. Мария Куклева. Според нея системата на препитване за медици в Пловдив е успешна и няма нужда да бъде променяна.

„С тревога следим това, което се случва в МУ-София и във факултета по медицина към Софийския университет. Готови сме, ако колегите желаят, да им помогнем и съдействаме за решаване на проблемите им. Относно идеята някой друг да провежда кандидатстудентската кампания и изпити в МУ-Варна, мисля, че това, първо, е незаконно, второ, е абсурдно. Може би наистина е необходимо МУ-София, и факултетът по медицина към СУ да се слеят в единна структура, още повече че са в едно населено място. Така ще могат да решат проблемите си и ще успеят да повишат капацитета, потенциала и качеството на преподаване“, каза за „24 часа“ ректорът на варненския Медицински университет проф. д-р Красимир Иванов.

„Да се дава за пример кандидат-студентската кампания в МУ-София? Оставям въпроса без коментар! В момента кандидатстудентската кампания в МУ-Варна, протича нормално при огромен интерес. 1200 човека се явиха на предварителния изпит по биология в събота. Конкуренцията и тази година ще е огромна – 10 човека се борят за 1 място в специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ при обучението на български език. Безпрецедентна е конкуренцията и в англоезичното обучение – 3-ма чужденци за 1 място. Затова заявявам, че сме готови, с нашия опит, доказан през годините, да помогнем на всеки. Университетите са автономни и могат сами да решават проблемите си“, подчерта проф. Иванов.

„Хубаво е да има единна форма на изпита за медицинските университети и факултети, тъй като сега кандидат-студентите учат по един начин за Стара Загора, по друг – за София, по трети – за Пловдив и т.н. Ние в Тракиския университет държим на отворените изпити с тестове и задачи, а не с развиване на въпроси, за да не учат кандидатите материала наизуст,“ коментира ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Иван Въшин.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar