Ситуацията на границата е непоносима за населението там. Шенген не функционира, затова няма смисъл системата да се разширява. Това е заявил австрийският вътрешен министър Герхард Карнер при посещение на австрийско-унгарската граница в Клингенбах, провинция Бургенланд. Така той е повторил позицията си от петък, в която се обяви срещу разширяването на зоната за свободно пътуване, съобщиха местни медии.

Карнер е повдигнал въпроса за екстрадиране на нелегални мигранти и за подаването на документи за получаване на бежански статут в сигурни трети държави или на външната граница на ЕС. Фактът, че „почти навсякъде“ има вътрешен граничен контрол между шенгенските страни показва, че системата не функционира, е посочил Карнер и е поставил изискването Европейската комисия да направи предложения и да се вземе общоевропейско решение за изход от тези проблеми.

Същевременно в отговор на изявленията преди няколко дни, в които Герхард Карнер се обяви срещу приемане на България, Румъния и Хърватия, хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович заяви, че все пак разчита на подкрепата на Австрия за страната му.

„Не се е случило нищо особено. Още от началото

Австрия подкрепя приемането на Хърватия в шенгенското пространство,

по този въпрос нищо не се е променило“, е заявил Божинович.

Хърватската агенция ХИНА пък съобщи, че австрийското министерство на вътрешните работи е заявило в събота, че изявлението на Карнер е направено, за да насочи вниманието върху тежкото положение с нелегалната миграция, пред което е изправена Австрия през последните месеци. Освен това е било уточнено, че министърът не е споменал изрично за кои държави се отнася изявлението му.

Преди седмица за пореден път ЕК призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген без повече забавяне. Въпросът се насърчава от сегашното председателство на ЕС – това на Чехия – което иска страните от ЕС да вземат решение през декември.

Срещу влизането на София в зоната за свободно пътуване обаче освен Австрия се обявиха още Нидерландия и Швеция. Нидерландските депутати заявиха, че искат да анализират функционирането на

върховенството на закона и намаляването на корупцията

и организираната престъпност в България и Румъния.

Малко след това опозицията в Швеция излезе с позиция, че няма да подкрепи предложението на правителството за разширяването на Шенген. Шведски политици се позовават на последните европейски доклади, които показват слабости във върховенството на правото. Те дори са ядосани, че предложението е било внесено в парламента, без да бъде разгледано с всички политически групи.

„Съветът на ЕС ще прецени как ще се гласува по въпроса за разширяването на Шенген“, заяви наскоро еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. По думите ѝ се подготвят две гласувания – едно за България и Румъния, и второ – за Хърватия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar