Извънредна новина Най-важните новини в момента, в който се случват – директно в имейла Ви.

Българският хелзинкски комитет (БХК) не успя да осъди бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов за дискриминация, като не е дал по-висок приоритет на възрастните на 65 години и хората с увреждания във ваксинационния план. Планът беше одобрен от последното правителство на Бойко Борисов през декември миналата година (претърпя известни корекции по време на служебното правителство), БХК обяви намерението си да съди кабинета и Костадин Ангелов през февруари, а решението на съда идва около девет месеца по-късно.

Още при гласуването на плана при последното редовно правителство имаше критики, че той е неясен и създава предпоставки за смесването на приоритетните групи. БХК твърдеше, че тъй като възрастните над 65 години и хората с увреждания не са били приоритизирани, са станали жертва на дискриминация по признаците възраст и увреждане.

От решението на съда обаче се разбира, че магистратите не смятат, че има пряка дискриминация при възрастните над 65 години и хората с увреждания за ваксинирането. Причината е, че те са включени във ваксинационния план и щяха да бъдат дискриминирани, ако въобще не бяха. Освен това, според съда действително работещите в здравни заведения, както и хората в социални домове, които са и в по-предните приоритетни фази, действително са по-застрашени от заразяване и разпространение на вируса, спрямо възрастните над 65 години и хората с увреждания, които са най-често в домовете си.

В резултат Софийският районен съд отхвърля исковете на БХК. Председател на съдийския състав е Десислава Г. Иванова Тошева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar