ЕС санкционира още осем руснаци по обвинение, че са свързани с отравянето на опозиционния политик Алексей Навални. Сред тях са високопоставени представители на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия и експерти по химически оръжия, предаде БТА.

„Що се отнася до случая „Навални“, новите лица в санкционния списък включват сътрудници и висши служители на ФСС, както и руски експерти по химически оръжия“, заяви Евросъюзът. Мерките предвиждат забрана за влизане в ЕС и запор на имуществото на лицата на територията на съюза.

По време на предизборна обиколка в Сибир през 2020 г. Навални според няколко европейски здравни институции бе отровен с нервнопаралитично вещество. Кремъл отрече да е замесен. Когато след няколкомесечно лечение в Германия Навални, най-изявеният критик на президента Владимир Путин, се завърна в Русия, той беше арестуван. Той изтърпява присъди общо от 11,5 години лишаване от свобода за измама, неуважение към съда и нарушаване на условията по гаранцията си. Навални отхвърля обвиненията като скалъпени с цел гласът му да бъде заглушен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar