Печалбите на много от най-големите международни адвокатски кантори се свиват поради увеличаване на разходите и спад в броя на сливанията и придобиванията и публичните предлагания. Това от своя страна кара редица от компаниите в бранша да намалят наемането на персонал, докато се подготвят за очакваната глобална рецесия.

Изследване на института Thomson Reuters, което проследява вътрешни данни от повече от 160 фирми, които са базирани в САЩ, установи, че търсенето на работа по сливания и придобивания е спаднало с почти 14% през трите месеца до края на септември в сравнение със същия период на 2021 г. Общият брой на таксуваните часове е намалял с по-малко от 1% през тримесечието, но за сметка на това разходите за заплати са скочили с почти 11%, а режийните – с почти 13%.

Тази тенденция „потенциално би поставила фирмите под огромен натиск да поставят разходите под контрол чрез намаляване на броя на служителите, почти същото като при [финансовата криза от] 2008-2009 г.“, предупредиха анализатори от компанията за данни пред Financial Times.
Реклама

Предварителните данни от Бюрото по трудова статистика на САЩ показаха, че юридическият сектор в страната е загубил повече от 13 хил. работни места през август и септември. Леко възстановяване се е усетило през октомври, когато са били добавени малко под 3500 работни места в сравнение с предходния месец.

Стотици свободни работни места в правния сектор на САЩ също така са били оттеглени миналия месец, сочат данни на доставчика на анализи Leopard Solutions. Компанията отбелязва, че това е първият голям признак на потенциално забавяне на бизнеса. Въпреки това броят на свободните позиции остава по-голям, отколкото преди пандемията.

Една от най-големите компании в индустрията, Gunderson Dettmer, която е базирана в Силициевата долина и е известна с работата си в подпомагането на компаниите да станат публични, отложи началната дата за наемане на завършилите университет от края на октомври за средата на януари. Това също се смята за сериозно предупреждение за задаващата се рецесия.
Всичко хубаво си има край
Нарастващите доказателства за задаващ се спад идват след период на много бързо и голямо наемане в глобални адвокатски кантори. Това се случи през миналата година, когато последствията от пандемията започнаха да избледняват и това доведе до увеличение в броя на клиентите, които търсят правни съвети.

През януари базираните в Лондон адвокатски кантори се бореха да запълнят свободните работни места, което предизвика рязко увеличение на заплатите и бонусите. Увеличението в заплащането включваше и повишаване на бонусите за „задържане“, които се изплащат на адвокати, които заплашват да напуснат за конкурентни компании.

Проучване сред 1815 адвокати, проведено от правните компании за набиране на персонал Major, Lindsey & Africa, установи, че заплащането на партньори в САЩ се е увеличило с 15% от пика на пандемията през 2020 г. и е средно 1.12 млн. долара към това лято.

Докато най-големите компании отбелязаха най-голям спад в търсенето на услугите – с почти 3%, средните фирми в САЩ действително отбелязаха леко увеличение на бизнеса през последното тримесечие, сочи анализът на Thomson Reuters.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar