Позицията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, че при ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева „малко се прехвърлиха границите“ не е позиция на правителството. Това обяви самата Захариева пред Нова телевизия тази сутрин.

Ако ме питате дали се страхувам, не, не се. Ако ме питате дали ще водя войни, не, няма да водя, аз съм миролюбив човек. Но продължавам да считам, че малко е премината границата. Не бива да приемаме всичко като лична нападка, аз не съм искала да нападам никого, изразих позиция, тя не е на кабинета“, заяви Захариева пред Нова ТВ.

Днешното ѝ изявление бе по повод реакция на главния прокурор от вчера. Сотир Цацаров попита дали е позиция на целия кабинет твърдението на вицепремиера, че при ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева са прехвърлени границите? Главният прокурор възрази и срещу думите на Захариева, че трябва да се направи анализ и че е време за действие, а не за пътни карти, планове и анализи.

По този повод днес Захариева заяви, че уважава труда на хората, които са работили по разкриването на това престъпление, което ще се доказва в съда. Но поясни, че е имала предвид друго – формализма в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Тук тя припомни, че докато е била министър на правосъдието се е работило по облекчаване на процедурите в НПК за събиране на доказателства и това е станало по препоръка на Европейската комисия.

Тя (Десислава Иванчева – бел. ред.) е трябвало да стои там. Но имах предвид да се анализира трябвало ли е да бъде права, с белезници. Иначе за никого не е тайна, че тази община не се управляваше добре. Съгласна съм, че не трябват само пътни карти и е време за действие“, каза Захариева.

Според нея всички противоречия трябва да се изчистват с разговори. Захариева каза, че за последно е разговаряла с главния прокурор за случая с Желяз Андреев, чиято екстрадиция беше поискана от САЩ по обвинение за нарушаване на ембаргото за Сирия и измама. Двамата разговаряли и за промените в НПК. Вицепремиерът каза, че ще се радва да се види отново с Цацаров.

В същото време, пред бТВ председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов също сподели виждането на Захариева.

„Може би, гледайки отстрани, действително би могло да се предприемат действия, които да защитят достойнството на този човек“, каза Цветанов и допълни, че „докато няма осъдителна присъда тя е с презумпция за невинност“.

Правосъдният министър Цецка Цачева коментира днес, че по отношение на ареста на Иванчева и евентуално превишаване на права, прокуратурата ще извърши проверка. Малко по-късно пресцентърът на прокуратурата разпространи съобщение, в което казва, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващи органи по делото срещу Иванчева и още двама.

Цачева обаче отбеляза днес, че според нея би било по-добре, ако е имало вариант операцията да не се случва в центъра на София.
„Но от друга страна, знаете призива на държавния глава Румен Радев – всичко да бъде под прожекторите, да бъде осветлено обществото, да получи информация за това какво се случва“, допълни правосъдният министър.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 април 2018 11:34
Гост

Цецка Цачева кърти. Добро чувство за хумор 🙂

Anonimen
Anonimen
20 април 2018 9:58
Гост

Десислава Иванчева първа прекали. Тази показност при ареста и си беше абсолютно необходима.

Минувач
Минувач
20 април 2018 9:55
Гост

На тази колко пъти трябва да и се обяснява, че полицаите са действали съгласно НПК.

Гошка
Гошка
20 април 2018 9:53
Гост

Кате, с кой да водиш войни? С Цацаров ли? 🙂

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 9:55
Гост

Борбата ще е безмилостно жестока