Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева са прехвърлени границите?

Този въпрос отправи главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с репликата от вчера на външния министър и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева. В Министерския съвет Захариева каза, че според нея при ареста на Иванчева „малко се прехвърлиха границите“.

Разбира се, от друга страна всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Има презумпция за невинност до доказване на противното и аз я уважавам. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса“, коментира Захариева.

Пред „Фокус“ днес главният прокурор, който е на посещение в Рим, коментира, че всеки има право да изрази открито позиция, но за него е смущаващо, че тези думи идват от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа и са изречени на официален брифинг в Министерския съвет.

„Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас“, каза Цацаров. По думите му, ако посланието е, че има граница, която прокуратурата не трябва да преминава, за главния прокурор това означава пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има. Той не знаел и за какъв анализ говори Захариева, че ще бъде извършен.

„Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие“, каза Цацаров.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев също коментира, че при ареста на Иванчева няма нарушения, въпреки че е държана с часове на улицата. Той цитира чл. 162 от Наказателно-процесуалния кодекс, в който се казва, че претърсване и изземване се извършва в присъствието на лицето, което ползва помещението или в случая автомобила на Иванчева. Георгиев обясни, че акцията е продължила толкова дълго, защото сумата от 56 000 евро, която беше намерена в колата на кметицата е голяма и е отнело време да бъде описана всяка банкнота.

„Разбирате, че ако това не беше направено, ако се сбърка например една цифра на една банкнота, това може да опорочи после целия протокол и се рискуваше, ако се опорочи това процесуално-следствено действие, а именно да се извърши в неприсъствието на г-жа Иванчева, после можеше да няма доказателствена стойност. Така че от тази гледна точка, за мен това е единственият законов начин да бъде проведено това действие – претърсване и изземване, и това беше причината госпожа Иванчева да бъде на мястото“, коментира Георгиев пред „Фокус“.

Както главният прокурор, така и той подчерта, че трябват вече действия, а не обещания за борба с корупцията. Георгиев изрази и увереност, че събраните доказателства по това дело са достатъчно то да влезе в съда и да завърши с осъдителна присъда.

„Даже като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства и наистина не знам в какъв контекст е направен този коментар“, допълни Георгиев.

„Лекс“ потърси Екатерина Захариева за коментар и очакваме позицията ѝ.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
anonimen
anonimen
19 април 2018 11:21
Гост

S tiq dokazatelstva Desito si e napravo pytnik.

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 11:19
Гост

Хората си спазват НПК, а за такива корумпета показността даже е задължителна.

Очевидец
Очевидец
19 април 2018 11:14
Гост

Да беше искала по-скромна сума. Щяха да ги преброят за нула време.

съдия
съдия
19 април 2018 11:14
Гост

пламен георгиев има право на личен коментар и позиция по висящо дело, а захариева няма така ли да разбирам питането на главния

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 13:44
Гост

Ами Цацаров? Колко пъти е казвал, че взима отношение по дадена тема като гражданин? Много, дори не мога да ги преброя.

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 10:59
Гост

Захариева нещо изнерви главния… Как ше ги сдобрява Бойко…

Мунчо
Мунчо
19 април 2018 11:13
Гост

То си е за изнервяне. Кметицата отдавна прехвърли границите.