Няколко униформени бяха арестувани в последните години за подкупи и ескорт на камиони с бежанци, но никой не е осъден, а много от тях се върнаха на работа

Поне 10 полицаи са участвали в схеми за трафик на мигранти, съобщи в Пловдив вътрешният министър Иван Демерджиев във вторник.

По случая работят „Вътрешна сигурност“ в МВР, но и прокуратурата. Ползва се и информация, събирана от ДАНС. Има образувано досъдебно производство, но още няма обвиняеми, научи „24 часа“. Разпитвани са свидетели, сред които и мигранти, както и колеги на заподозрените служители на Гранична полиция. Използват се и специални разузнавателни средства.

Уличените, че помагат на трафикантите на бежанци, униформени са от различни териториални поделения на Гранична полиция, които трябва да пазят браздата с Турция.

Сред тях има ръководители,

но и от средните нива в регионалните дирекции. Преки доказателства, че са вземали пари, още няма, твърдят запознати с разследването. Но имало достатъчно данни, включително записи, че служители на Гранична полиция са близо до преминаващи групи от мигранти и не предприемат нищо. Проверяват се и случаи на бусове със сирийци и афганистанци, хванати във вътрешността на страната, за които има данни, че са пропуснати от определени екипи по границата с Турция. А в някои случаи

полицейски коли дори ескортирали камиончетата, които превозват нелегалните мигранти

„Ще има преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни“, каза още Иван Демерджиев.

4-ма или 5-има граничари обаче се очаква да бъдат обвинени от прокуратурата заради събрани доказателства за връзки с трафиканти и подпомагане на тяхната дейност, научи „24 часа“.

В същото време продължават масовите проверки за трафик на мигранти в цялата страна, особено по границите с Турция и Сърбия. Натискът към България се е увеличил няколко пъти в сравнение с първата вълна от 2014-2015 г.

До разследването за участие на граничари в трафика на мигранти се стигна след трагедията от 25 август, когато автобус със сирийци помете патрул на полицията в Бургас и загинаха униформените Иван Градев и Йордан Илиев. По случая са арестувани трима сирийски граждани – шофьорът Омар Аднан, за когото се проверява дали е на 15 г., както твърди, помагачът му Ахмад Муфид и 49-годишният Абдулах Абдулахед, който е купил бракувания автобус и го е дал на сънародника си.

Инцидентите с катастрофирали бусове с мигранти и заловени от полицията на път към Сърбия се увеличават в последния месец пропорционално на натиска по границата. За различните случаи има обвинени, основно шофьорите, но не и служители на МВР, които са им помагали.

През последните години гранични полицаи са арестувани и обвинявани няколко пъти, че са помагали за трафика на мигранти. Нито един от случаите обаче не е стигнал до окончателни присъди, а

някои от тях дори се върнаха на работа,

след като спечелиха дела в съда срещу дисциплинарните си уволнения

През юли 2016 г. бяха арестувани 4-ма полицаи от София и обвинени, че са помагали на каналджии да превозват мигранти от София до Калотина.

Тогава от прокуратурата и МВР разкриха, че са печелили десетки хиляди евро всеки месец. С част от парите четиримата бяха задържани, след като ги взели. Те осигурявали трасе от София до границата край Драгоман на трафикантите, които превозват нелегални мигранти. Разследването срещу тях започнало по сигнал от организатори на трафика. Разпитани са като свидетели, а след това служителите на МВР са подслушвани и проследявани. Според разследването четиримата са вземали пари по 2-3 пъти в седмицата от водачите на пилотните коли, които ескортират други, пълни с бежанци. Когато не са били на работа, полицаите сами превозвали бежанци. Таксата им е била по 100-150 евро на курс. И тогава от МВР и прокуратурата признаха, че

полицаите са подложени на сериозен корупционен натиск

През 2017 г. в ареста за трафик на мигранти попаднаха двама гранични полицаи от летище София. Те контактували с чужденци, които осигурявали клиентите във ВИП канала, който осигурявал достъп до самолет. Бежанците били от Ирак и плащали по 10 хиляди евро на човек, за да ги пропуснат без проверка. Каналджиите изпращали на граничарите снимки на клиентите си, за да ги разпознаят.

Друг случай на арестувани и обвинени гранични полицаи е от февруари 2016 г., когато бяха задържани трима началници на групи и дори зам.-шеф на управлението в Свиленград.

В акцията участваха от ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура. Според данните за пропускана група от 30 бежанци вземали от каналджията по 5 хиляди долара.

Условни и оправдателни присъди, ако стигнат до Темида

4 големи дела от 2018 г. насам за организирани престъпни групи за трафик на мигранти не приключиха в Специализирания наказателен съд заради закриването му и ще бъдат довършени от градския, показа проверка на „24 часа“. Друго е приключило месеци преди съдът да бъде закрит, но подсъдимите са оправдани и е висящо на втора инстанция. По тези дела обвиняемите са от арабски произход, българи и турци, които са организатори или участници в разбити канали за трафик от последните години.

Шофьорите, които превозват мигранти и които обикновено се залавят във вътрешността на страната, се разминават с условни присъди. Такива са над 70% от случаите, показа справка на „24 часа“. Тези казуси са от компетенциите на районните прокуратури и съдилища. Предвиденото наказание е от 1 до 6 г. затвор, но при признаване на вината има смекчаващи обстоятелства. Един от трафикантите, който сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда, е кметът на котелското село Тича Якуб Шабанов. Той беше задържан на 20 октомври м.г., ден след като Гранична полиция хвана бус със 7 сирийски бежанци без документи за самоличност. Разследването показа, че организатор на трафика е Шабанов. Той вече не е кмет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar