Внимателно трябвало да се обмисли статута на тричленката

Много вероятно е така да мобилизират електората и да хвърлят идея в навечерието на предизбората кампания, за да се пише за тях. Това заподозряха юристи зад предложението на ГЕРБ тричленен орган да разследва главния прокурор.

Те обаче направиха уточнението, че не могат задълбочено да го коментират, защото няма конкретен проект. Преди ден Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви намерението за тричленка, която да разследва обвинител №1.

„Идеята е своеобразно развитие на тази на „Демократична България“ за съдията, който да разследва главния прокурор“, коментира преподавателят по конституционно право в Софийския университет д-р Орлин Колев.

Правосъдното министерство написа проект преди два месеца, според който съдия с ранг на магистрат от ВКС, да бъде командирован в прокуратурата, докато разследва главния прокурор. Но до разглеждане на проекта не се стигна, защото парламентът се разпусна.

„За да се запази относителната самостоятелност на трите структури – съд, прокуратура и следствие, много внимателно трябва да се помисли от коя ще бъдат членовете на състава, дали ще бъдат съдии, следователи или прокурори. След това трябва да се мисли за техния статут. Дали те ще прекратят пълномощията, след като проведат разследването, ще остане ли органът постоянно действащ, ако прекратят пълномощията, връщат ли се на предишните си места или пък отиват в заслужен отдих със съответните компенсации“, обясни Орлин Колев. Според него ясно трябва да се обсъди статута на тричленката.

„Подозирам, че идеята на ГЕРБ е в рамките на съществуващата конституция да се направят промените и те да бъдат осъществени от Обикновено народно събрание. Защото,

ако изискват Велико това само по себе си е голяма новина и би трябвала с нея да започнат,

а те фокусират вниманието си върху техническото изпълнение“, добави той. Юристът не изключи и възможността това да е повод да се мобилизира електорална подкрепа.

Според доц. Наталия Киселова така от ГЕРБ влизат в дебата, след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов предложи референдум за президентска република.

„Те казват: Ние сме да се мисли за разширяване на възможностите да се сезира Конституционния съд и да се разследва главния прокурор, защото в момента няма ред. И тъй като предишните управляващи предлагаха този, който разследва главния, да се посочва измежду съдиите от наказателното право, сега ГЕРБ предлагат да не е един, а да са трима“, обясни доц. Наталия Киселова. Юристите обаче уточниха, че ще могат да коментират повече едва след като има написани конкретни текстове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar