Бразилски прокурори са повдигнали обвинение на германски дипломат по подозрение, че е убил съпруга си по-рано този месец.

Уве Херберт Хан, който е работил в германското консулство в Рио де Жанейро, първоначално е бил арестуван, след като 52-годишният му белгийски съпруг е бил открит мъртъв на 5 август.

В петък той беше освободен от полицейския арест от щатски съд, само няколко дни преди прокурорите да повдигнат обвинения за „убийство при утежняващи вината обстоятелства“. Властите заявяват, че разследват съобщенията, че консулът е избягал от страната и се е върнал в Германия с полет в неделя. Бразилските съдебни власти вече призоваха Хан да бъде добавен в списъка на Интерпол на бегълците.

Според прокурорите убийството е било „извършено с жестоки средства“, като съпругът на Хан е бил „брутално пребит, причинявайки му интензивни и ненужни страдания“. Те допълват, че жертвата не е била в състояние да реагира поради смес от алкохол и успокоителни.

Хан „е подхранвал отвратително чувство на притежание към жертвата“, казват прокурорите, като твърдят, че дипломатът е “ подчинявал съпруга си финансово и психологически“ по време на 23-годишния им брак.

„Той не е приемал, че жертвата се опитва да установи някакво ниво на независимост, било то в икономически план или чрез установяване на приятелски отношения с други хора“, посочват от прокуратурата. Хан твърди, че съпругът му е паднал в апартамента им в богаташкия квартал „Ипанема“ след внезапно заболяване. Но полицията посочва, че по тялото на мъжа има множество рани от „насилствена смърт“ и са открити петна от кръв в апартамента на двойката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar