Служебното правителство връща процесуалното представителство на държавата по международни арбитражни производства в Министерството на финансите дни след като предишното правителство го прехвърли към Министерството на правосъдието. За обществено обсъждане е публикуван проект на постановление за отмяна на постановлението на кабинета на Кирил Петков, с което беше извършена тази промяна (виж тук).

Както „Лекс“ писа, тя беше направена с преходните и заключителни разпоредби на Постановление № 197 от 26 юли 2022 г. за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози и за приемане на Устройствен правилник на Института за стратегически анализи и прогнози (пълния текст на акта виж тук).

Прехвърлянето на международните арбитражи към МП все още не се е случило на практика, тъй като постановлението, с което се извършва, е предвидено да влезе в сила от 1 септември 2022 г. Една от причините за това е, че при актуализацията на бюджета беше въведена забрана до 31 август 2022 г. да се правят промени в устройствените правилници на първостепенните бюджетни разпоредители. В §22 от закона за бюджета беше записано: „Промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители с бюджет могат да се правят след 31 август 2022 г.“.

Тази законова разпоредба незабавно беше атакувана от кабинета „Петков“ в Конституционния съд (какви са аргументите на правителството за противоконституционността ѝ виж тук), но той още не е допуснал делото за разглеждане.

Постановлението, което сега служебният кабинет предлага да бъде отменено, предвиждаше в МП да бъде създадена нова дирекция „Правно съдействие и процесуално представителство“. По отношение на международните арбитражни дела тя трябваше да има следните правомощия след 1 септември 2022 г. – да организира, координира и ръководи защитата на държавата, да осъществява процесуалното ѝ представителство и да предприема действия по събиране на вземанията ѝ.

Служебното правителство излага няколко аргумента защо отменя това прехвърляне на правомощия от МФ към МП. „По предложението за преминаване към Министерството на правосъдието на дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела и осъществяване на процесуалното представителство на държавата пред чужди юрисдикции, включително международни арбитражни производства, в рамките на обществените консултации са получени множество аргументирани становища против промените и въпросът остава спорен“, се посочва в доклада към постановлението, който е изготвен от вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов, министъра на финансите Росица Велкова-Желева и министъра на правосъдието Крум Зарков.

Освен това тримата изтъкват, че има рискове постановлението на кабинета „Петков“ да бъде оспорено като незаконосъобразно, защото е прието при действието на забраната в закона за бюджета да се правят промени в устройствените правилници на министерствата. И подчертават: „Независимо че разпоредбата е оспорена пред Конституционния съд, тя е действаща до евентуалното ѝ обявяване като противоконституционна от съда“.

Тримата представители на служебното правителство заявяват, че с отмяната се цели следното: „Да се избегне рискът от неблагоприятни последици при евентуални спорове във връзка с преминаването към Министерството на правосъдието на дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела и осъществяване на процесуалното представителство на държавата пред чужди юрисдикции, включително международни арбитражни производства, както и от евентуално обявяване на незаконосъобразност на акта с оглед разпоредбата на § 22 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.“.

Общественото обсъждане на постановлението на служебния кабинет е до 22 август 2022 г.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги Георгиев
Георги Георгиев
08 август 2022 16:25
Гост

Пълна глупост. Питайте за мнение проф. Стамболиев – най-добрият специалист в областта на арбитражното производство.

Запознат
Запознат
09 август 2022 10:45
Гост

Глупост си ти. Ами питай професор Калайджиев, който е учил Стамболиев на международно право да ти обясни някои постановки…..другото е лобизъм адвокатски

Съдия
Съдия
08 август 2022 14:36
Гост

Служебното правителство оправя глупостите, които сътвориха Кирчо и сие в много направления, къде от неразбиране, къде от лобизъм. Това с представителството на държавата беше една от най-големите . И съдии, и адвокати и обществени организации бяха против, но явно са обещали и те си знаят на кого и срещу какво. Много се изложиха и много гласове изгубиха и то на хора, които преди това гласуваха за тях и ги подкрепяха. Ето така се губи подкрепа.

Богдан Велински
Богдан Велински
08 август 2022 15:58
Гост

Кой бил “за”, кой бил “против” в дискусията – няма значение. Очевидно става въпрос за много пари, които се плащат за това представителство. Доволни са тези, за които няма да се промени статуквото. Недоволни са тези, които очакваха нещо от промяната. Защо обаче при това обсъждане не се оповести публично как се разпределят средствата за представителството, кой колко получава годишно, за да не се прикриват защитниците или противниците на различните позиции зад демагогия и общи приказки, a да стане ясно има ли и къде е границата между финансовите интереси на определени лица и това, което е полезно за държавата и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 август 2022 16:43
Гост

Тук си беше лобизъм в най-чистия вид…Дерменджиев добре беше постлал килимчето, ама му го дръпнаха в последния момент.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 август 2022 14:34
Гост

Браво! Това недоразумение Йорданова и сие, както и кулководите им Прокопиев и Бобокови могат да духат супата. Едно нещо, което работи добре не трябва да се променя, само заради идеята за реформи. Очевидно там е имало бизнес интереси и желание на определени кръгове да сложат ръка върху тези дела. Радев започва добре, като поправя грешките на лаладжиите от ПП и ДБ.

Анонимен
Анонимен
08 август 2022 14:24
Гост

Служебното – вие сте пълни простаци! Защо разваляте далаверата на ПП и ДБ, бе? Кантората на Минчев и ГУГЛена се облизваше много здраво /плюс едни други, ама няма да ги кажа/.

Анонимен
Анонимен
08 август 2022 16:39
Гост

Ами аз пък ще ги кажа-Председагелят на ВАдС

Рики
Рики
08 август 2022 13:42
Гост

Не виждам защо да не е към Министерството на правосъдието.

Стоян
Стоян
08 август 2022 13:43
Гост

Чети аргументите.

Анонимен
Анонимен
08 август 2022 14:25
Гост

Е как ще виждаш, кат си кьорав?

Съдия
Съдия
08 август 2022 14:42
Гост

Ами защото не може министъра на правосъдието да предлага съдиите за назначение или наказание и да представлява държавата пред същите тези съдии като страна по дело и процесът да е равнопоставен. Ето затова.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 август 2022 15:51
Гост

Кратко, точно и ясно.

костадин
костадин
08 август 2022 13:41
Гост

Щом се преценили, че стова трябва да започнат

Jfof, Mejuf
Jfof, Mejuf
08 август 2022 13:40
Гост

Атанас Пеканов!

Чавдар
Чавдар
08 август 2022 13:38
Гост

Мен това хич не ме грее. Да направят нещо по въпроса с инфлацията.

Ники
Ники
08 август 2022 13:40
Гост

Надай се! Имат си съвсем други приоритети.

Щерев
Щерев
08 август 2022 13:36
Гост

Мъдро решение. Добре започват.

Филип
Филип
08 август 2022 13:37
Гост

Къде по-важни неща има.

Петров
Петров
08 август 2022 13:34
Гост

Пълна глупост. Просто играят контра на кабинета „Петков“.

Гого
Гого
08 август 2022 13:25
Гост

Постановление – чудо!

Валентин Игнатов
Валентин Игнатов
08 август 2022 13:24
Гост

Ей това е най-смисленото, с което трябваше да започнат

Новаков
Новаков
08 август 2022 13:23
Гост

Евала

Валентинов
Валентинов
08 август 2022 13:23
Гост

Страшна глупост

Цецка
Цецка
08 август 2022 13:22
Гост

Браво! Смислено решение

Цецка
Цецка
08 август 2022 13:20
Гост

Ще се избегне рискът от неблагоприятни последици при евентуални спорове във връзка с преминаването към Министерството на правосъдието на дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела… Така си е!

Kotze
Kotze
08 август 2022 13:15
Гост

Айде, изгоря инвестицията на Дерменджиев в ПП.

Валери Ненков
Валери Ненков
08 август 2022 13:15
Гост

Че въпросът остава спорен е факт, но това решение си е показателно за отношението на Радев към неговия продукт Петков

Георги Петров
Георги Петров
08 август 2022 13:08
Гост

Мда… хората на Румен Радев демонстрират публично несъгласие с политиките на кабинета „Петков“