Българският посланик в САЩ лично ще посети завода на „Локхийд Мартин“, за да види процеса на сглобяване

До броени дни започва изграждането и сглобяването на първия изтребител F-16 за България в Америка. Това заяви пред БНТ новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на страната ни в САЩ Георги Панайотов.

„Планирам, ако имам възможност, да отида до завода и да видя самолета. Но това е новината – че това лято в завода на „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина започва конструирането на първия български F-16. Това е самолет с подобрена авионика, т.е. с подобрени електронни съоръжения и има 50% по-дълъг жизнен цикъл, отколкото досегашните модели F-16. България е в група с няколко държави за доставката на въпросните изстребители. Те не са тайна – Словакия, Катар и Тайван. Всичките тези държави чакаме да получим поръчаните от нас самолети. Частите вече се доставени и тяхното изграждане започва. Продължава и обучението на българските пилоти. Момчетата се обучават по график“, обясни Панайотов.

Посланикът ни в Щатите бе категоричен, че не е имало натиск от американска страна върху България за вдигане на ветото за членство на Република Северна Македония в ЕС.

„Натиск няма. Аз съм тук от 19 май, имах разговори и от Държавния департамент, при това нееднократно. Срещах се и със законодатели, с конгресмени, миналата седмица. Натиск категорично няма, но да, подчертавам, в интерес на Съединените щати е да няма подобен проблем между България и Република Северна Македония. Но натиск няма. Все пак да подчертая – на България тук се гледа като на страна, която е направила своите отстъпки и такива се очакват и от другата страна“, коментира Георги Панайотов.

Още по темата

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar