„Срочността на досъдебния процес е превърната в безсрочност. На пръсти се броят делата, които са приключили в двумесечен срок“, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков в лекция пред студенти и курсанти в Академията на МВР. Според него е невъзможна задача прокурорът постоянно да контролира разследването. По думите на Рашков не е ясно защо някой трябва да грабне 5-6 папки и да тича в прокуратурата, вместо да бъде обратното.

„В МВР има около 2000 разследващи, над 400 следователи, няколко десетки разследващи митничари и няколко военни разследващи. Никога не е имало толкова много хора, които се занимават с разследване. А броят на делата показва, че натовареността им е два пъти по-ниска спрямо края на 90-те години“, възмути се Рашков.

Министърът припомни, че има предложение за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, която касае и искането за специални разузнавателни средства (СРС). Целта е редакция на текстовете, които се отнасят за това кой може да иска прилагане на подслушването. Рашков е категоричен, че намалява броят на исканията за използване на СРС в последните години, което е положителна тенденция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar