Имало сигнал и до КПКОНПИ за конфликт на интереси

Прокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан с говорителя на кабинета Лена Бориславова. Новината съобщи самата тя късно миналата сряда, когато парламентът гласува вота на недоверие.

Прокуратурата се е „самосезирала“, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 г. си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение. Нищо, човек се учи, докато е жив, хеле ако си жена!, написа тя в социалната мрежа.

Според „Сега“ от ръководството на ББР била търсена информация за договора му с адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Бориславова беше част от екипа му.

По непотвърдена информация проверката се прави, защото прокуратурата е била сезирана. В тази ситуация държавното обвинение е длъжно да извърши проверка. КПКОНПИ също е била сезирана за конфликт на интереси.

Темата за договора между ББР и кантората бе повдигната за първи път през лятото на миналана година от шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова в парламентарния контрол. Тогава Кирил Петков като министър на икономиката в служебното правителство обясни, че договорът се наложил, защото целият правен екип на банката напуснал, а и вървял конкурс за нов правен отдел.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar