Британският принц Чарлз е получил на три пъти по 1 милион евро в брой от противоречивия политик шейх Хамад бин Ясим бин Джабер Ал Тани, бивш премиер на Катар, за периода 2011 – 2015 година при лични срещи, разкрива вестник „Сънди таймс“.

При един от случаите шейх Хамад е дал на сина на британската кралица 1 милион евро в маркови чанти на магазина за луксозни стоки Fortnum & Mason, който разполага с кралска харта за доставка на продукти и чай на принц Чарлз.

При друг случай принц Чарлз е приел голяма торба с 1 милион евро при частна визита на четири очи на шейх Хамад в Кларънс Хаус в Лондон през 2015 година.

От Кларънс Хаус заявиха, че парите незабавно са били внесени в едно от благотворителните дружества на принца, като са следвани всички закони.

„Сънди таймс“ допълва, че двама съветници в кралското домакинство са преброили ръчно парите, които са били в банкноти от по 500 евро, каквито вече са извън обращение.

След това парите са били предадени на частната банка Coutts и депозирани на сметката на Благотворителната фондация на принца на Уелс, която е смятана за скромно дружество за отпускане на безвъзмездни средства за реализиране на проектите на Чарлз за домашни любимци и поддръжката на неговото имение в Шотландия.

Членове на кралското семейство нямат право да получават парични подаръци, но могат да приемат чекове като покровители или благотворители.

Срещите на принца със шейха не фигурират в регистъра за официалните ангажименти на кралските особи.

Не се твърди, че са правени нелегални плащания, но разкритията повдигат въпроси около делата на принц Чарлз. От 2007 до 2013 година Ал Тани е премиер и външен министър на Катар, през което време изгражда много близки отношения с кралското семейство.

„Сънди таймс“ припомня, че миналия ноември бившият личен помощник на принца и директор на фондацията Майкъл Фосет е подал оставка във връзка със скандала „звания срещу пари“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar