Никой не го е принуждавал да се грижи за онкоболния, казват магистратите и му присъждат 12 406 лева

    Излежал присъдата си затворник от Пловдив заведе дело срещу главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и поиска обезщетение от 100 000 лв. за преживените зад решетките болки и страдания от неблагоприятните условия на живот.

    Сред изтъкнатите проблеми са настаняването в същата килия на онкоболен, който впоследствие починал, но преди това се мъчил, а всички трябвало да се грижат за него и агонията му ги стресирала.

    Мъжът се оплаква и че докато излежавал присъдата си, починали родителите му, но никой от управата на затвора не го уведомил и той не успял да присъства на погребенията им. Другите аргументи са същите като в стотиците дела, които текат за условията в затворите у нас – липса на достатъчна жилищна площ, студ през зимата и жега през лятото, насекоми в килиите и т. н.

    От всичките му претенции състав на Пловдивския административен съд признава за основателна само пренаселеността в килиите. Мъжът е бил в затвора от 14 март 2012-а до 17 септември 2021 г. и в една част от това време действително не е разполагал с полагащата му се минимална жилищна площ от 4 кв. м. Редът в затвора е осъдените да бъдат пускани за погребения само ако има такова искане от страна на близките, а в случая подобна молба няма. Колкото до починалия впоследствие онкоболен, съдът приема, че никой не е принуждавал автора на иска да се грижи за него, защото имало доброволец, изпълняващ тази задача.

    Така съдът постановява, че дирекция „Изпълнение на наказанията“ дължи компенсация само от 12 406,91 лв., но решението може да бъде оспорено пред тричленен състав.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar