Градоначалникът щял да сезира Висшия съдебен съвет и главния прокурор

Искат данни за непогасени задължения

Кметът на Благоевград Илко Стоянов обяви, че ще сезира Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев заради започнала проверка на окръжната прокуратура.

Обвинението в Благоевград се самосезира по публикации в медии за предстоящо поемане на дългосрочен дълг от община Благоевград за инвестиционно намерение „Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“, което предвижда построяването на аквапарк и разширяването с атракции на парк Бачиново край Благоевград.

Размерът на дълга за реализиране на проекта е определен на 29 млн. лв. със срок на издължаване до 240 месеца. Посочени са източници за обслужване на дълга – настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи собствени приходи на община Благоевград. Съобщава се за разделението на инвестиционното намерение на две фази, като предложението за поемане на дълг за първата от тях е за 17 784 538 лева.

Проектът все още е на фаза обществено обсъждане и благоевградчани са разделени в мнението си дали общината ще затъне в дългове.

От Окръжна прокуратура – Благоевград са изискали от кмета Стоянов пълната информация и за проекта, и за непогасените задължения към 31 декември 2021 г., тъй като преди е имало данни за тежко финансово състояние на общината.

Кметът Илко Стоянов реагира остро, защото според него прокуратурата „взима страна по стартиралото обсъждане на идеята за евентуални бъдещи инвестиции в парка“.

„Идеите не подлежат на разследване! Има обществено обсъждане, за да коментираме идеи, но по тях няма внесено решение“, коментира градоначалникът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar