Управляващите продължават да обещават бързи действия за съдебна реформа, но все още не са обединени около финални предложения за законодателни промени и ще обсъждат и потвърждават детайли по тях и в следващите дни. Точен срок кога да бъдат представени публично проектите за изменения в Закона за съдебната власт и за антикорупционната комисия няма официално потвърден, освен „максимално бързо“ (по думите на премиера Кирил Петков).

В същото време председателят на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров внесе оставката си в парламента още в понеделник, но в нея е записал първоначалното си намерение да бъде освободен до 1 март. Той не само планира да остане начело на институцията още повече от месец, макар и с отнет допуск, но подаде сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който иска да бъдат проверени неговите действия и твърденията на премиера, че е имало последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация. Шефът на КПКОНПИ обжалва и решението на ДАНС за отнемане на достъпа му до строгосекретна информация.

В понеделник в късния следобед представители на управляващите се събраха на коалиционен съвет, за да решат как ще действат след оставката на Цацаров и да обсъждат законопроектите за промени в съдебната система. По неофициална информация на „Дневник“ от срещата, те са потвърдили това, което заложиха и в коалиционното споразумение за разделяне на антикорупционната комисия на две, за закриване на спецправосъдието, за промени във ВСС, но все още имат и различия в детайли и подход.

Официални коментари след коалиционния съвет нямаше до края на деня, а „Нова тв“ съобщи, че в сряда преди редовното седмично заседание на парламента на председателски съвет ще обсъдят кога да бъде разгледана в пленарна зала оставката на Цацаров и че не се налага извънредно заседание за нея.

Преговорите са в детайлите

В коалиционното споразумение на управляващите е записано, че антикорупционната комисия ще бъде разделена на две – една част ще се занимава с предотвратяване на конфликта на интереси, а друга с отнемане на незаконното имущество. Това е било потвърдено и на коалиционния съвет в понеделник, а законопроектът за тези промени ще бъде внесен вероятно най-рано следващата седмица, защото по него трябвало да се направят последни уточнения.

И в понеделник пред „Нова тв“, Кирил Петков увери, че законът за КПКОНПИ ще бъде един от първите приети в парламента. „Продължаваме промяната“ още преди изборите и след това в преговорите за съставяне на кабинет показаха, че искат да са водещи в тази тема от съдебната реформа и че работят по промени, а лидерите на формацията редовно изразяват позиция, че комисията и председателя й досега не са си вършили работата.

Друга законодателна инициатива, за която времето на предишния парламент стигна единствено за гласуване на първо четене, е за закриването на специализирания съд и прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в неделя, че тези промени в Закона за съдебната власт, може да бъдат представени за обществено обсъждане още тази седмица. Другите поправки, които се подготвят са за начина на работа на Висшия съдебен съвет и кариерните бонуси. Те също са били коментирани на съвета.

Дали постигането на разбирателство по детайлите ще забави всички промени, или коалиционните партньори ще успят да се договорят по-бързо – ще се разбере в следващите дни.

„Максимално бързо, каквото зависи от нас. Нищо не ни спира освен самите времеви рамки, разписани в законовия процес. С други думи – няма липса на желание“, заяви още Петков пред „Нова тв“ за сроковете за съдебната реформа (разговорът с него вероятно беше записан преди съвета).

За смяната на главния прокурор той заяви, че „рано или късно – ако цялото общество не вярва, че той наистина си върши добре работата – винаги има начин, законов, по който това да се случи. Въпросът е колко бързо това може да се случи“.

Цацаров иска Гешев да го провери

След като бившият главен прокурор внесе официално оставката си в парламента, той поиска от настоящия главен прокурор Иван Гешев да провери неговите действия и твърденията на премиера Петков, че „има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“.

С това той явно търси изчистване на имиджа си, като от сигнала му до Гешев се разбира, че е обжалвал и отнемането на допуска му от ДАНС.

За намерението на Цацаров да напусне ключовото ръководно място стана известно в четвъртък, а в петък Кирил Петков съобщи, че достъпът на Цацаров до строго секретна информация е бил отнет, след проверка на ДАНС, според която той е неблагонадежден. Все още не е известно дали Цацаров е имал предварителна информация, че допускът му ще бъде отнет или е решил да изпревари управляващите, които заложиха неговата смяна в управленската си програма.Той обаче не промени намерението си да остане още повече от месец начело на комисията, макар че според експерти без достъп до информация няма да може да си върши работата. Дори неговата оставка да бъде гласувана тази седмица, ако тя влезе в сила от първи март, дотогава Цацаров ще ръководи КПКОНПИ.

Кога Цацаров обяви намерение да подаде оставка – тук
За отнетия му достъп до секретна информация – тук
Позицията на Цацаров – тук

Цацаров оглави комисията в края на 2019 г. и довършва мандата на предишния шеф – Пламен Георгиев, който беше пратен като консул във Валенсия след скандала „Апартаментгейт“. Мандатът на Цацаров е до 2024 г. Ако той бъде освободен от първи март и дотогава парламентът не е готов с промените за антикорупционния орган, вероятно за изпълняващ длъжността ще бъде определен неговият заместник – Антон Славчев, или някои от другите трима членове – Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Любенов Йоцов, Силвия Русанова Къдрева.

Ако Цацаров няма други планове, след като оставката му бъде гласувана, той ще може да постъпи на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП), където след края на мандата му като главен прокурор (2012 -2019) му се пази място.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar