В сряда Институтът за пазарна икономика (ИПИ) съобщи в профила си във фейсбук, че е поискал от вътрешния министър да огласи кои магистрати имат недекларирани сметки и имоти в чужбина. През лятото вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че по времето, когато е била оглавявана от Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за близо 80 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях. По думите му става дума за магистрати – съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт. В крайна сметка е започнала проверка, която е приключила за 38 души от списъка. Вътрешният министър обещаваше да съобщи имената, но така и не го направи. От прокуратурата отрекоха твърденията му и съобщиха, че няма магистрати и политици с укрити сметки в чужбина.

„Дневник“ препубликува съобщението на ИПИ. Заглавието е на редакцията.

Правната програма на Института за пазарна икономика, на основание Закона за достъп до обществена информация, изпрати до министъра на вътрешните работи г-н Бойко Рашков искане да оповести публично списък на 38-те лица, български граждани, сред които и български съдии и прокурори, които не са декларирали суми по банкови сметки и имущество в чужбина съгласно изискванията на Закона за съдебната власт и Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество към дата 25.06.2021 г. и за които в МВР е налична информация, че са титуляри на такива сметки, включително в офшорни зони, към посочената дата.

Считаме, че следва да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали сред тези лица са и членове на Висшия съдебен съвет, които следва да проведат избор за председател на Върховния касационен съд в петък, 14.01.2022 г. Предвид същественото значение на тази процедура за българската държава, сме на позиция, че в нея членовете на ВСС са длъжни да упражнят правомощията си без риск от натиск и зависимости. Нека им помогнем за това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar