Служителите на реда задържаха повече от 2 хиляди души в столицата Алмати за участие в незаконни действия, грабежи и други престъпления при сблъсъците в Казахстан, съобщи ТАСС.

Това съобщиха в петък от информационния център на комендатурата на града.

„Общо са задържани 2159 участници в незаконни действия, грабежи и други престъпления. Иззети са 67 огнестрелни оръжия и 3112 боеприпаса“, се казва в съобщението.

Припомняме, че вчера силите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) започнаха да се изтеглят от Казахстан.

Още във вторник президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви пред парламента на страната, че ръководеният от Русия военен блок ще започне оттегляне.

„Основната мисия на мироопазващите сили на ОДКБ приключи успешно. Процесът на изтегляне ще отнеме не повече от 10 дни“, каза тогава той.

Частите на военното обединение, в което членуват Русия и още няколко бивши съветски републики, пристигнаха в Казахстан по искане на Токаев след като протестите срещу поскъпването на горивата прераснаха в масови безредици и демонстрации срещу режима.

Хиляди хора бяха ранени и арестувани, а точният брой на жертвите и до момента не е ясен.

Службата на ООН за правата на човека настоява за „незабавно, независимо и безпристрастно разследване“ на убийствата в Казахстан, включетелно за това доколко е била наложителна употребата на сила срещу протестиращите.

Говорителят на службата Лиз Тросел коментира, че е необходимо да се установи кои от задържаните близо 10 хиляди души в Казахстан са протестирали мирно и кои са дошли въоръжени.

„Около 9900 души са задържани към 11 януари. Това, безусловно, са много хора. Бихме искали да кажем, че съгласно международното законодателство хората имат право на мирен протест и право да изразяват мнението си. И не може да бъдат задържани просто за това, че са изразили своето мнение.“ – подчерта Тросел.

На 2 януари Казахстан беше обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан – постът беше поет от Токаев.

Официалните власти определят протестиращите като „терористи“. През нощта срещу 5 януари президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, след разговор с президента на Русия Владимир Путин, заяви, че ще се обърне към страните от Организацията на Договора за колективна сигурност за помощ за „преодоляване на терористична заплаха“ в страната.

След това в Казахстан пристигнаха руски военни сили, водени от генерал Андрей Сердюков, който през 2014 г. организира военната операция по окупацията на Крим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar