Арестуваха родителите на загиналите при пожара във Варна деца. След цял ден разпити в неделя в 17.30 родителите на двете загинали деца бяха арестувани за 72 часа.

Най-вероятно в понеделник ще им бъде повдигнато обвинение за причиняване на пожар с резултат смърт. Все още не е ясно дали става дума за умишлен палеж, по-скоро за престъпно нехайство, коментираха още от прокуратурата. Мъжът и жената са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането им пред съда с искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. За престъплението, за което родителите са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години. По-рано беше допусната и нова версия за трагедията в кв. „Вл. Варненчик“. Разследва се и вариант за двойно убийство, прикрито с пожар, съобщи Нова тв.

В огнената стихия в събота вечерта загинаха две деца – момиче на 4 години и момче на 1 година. „Смятаме, че пожарът, при който загинаха двете деца, е възникнал в резултат на човешка дейност. Започна досъдебно производство за извършен палеж, вследствие на което е настъпила смъртта на едно и повече лица. Наказанието за такова престъпление е лишаване от свобода от 5 до 15 години, каза в неделя окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Приключила е аутопсията на по-малкото дете.

Установено е по категоричен начин, че смъртта е настъпила от вдишване на дим. Предстои съдебните медици да започнат и втората аутопсия. В случая не може да говорим за умишлено убийство, тъй като по отношение на едното дете причините са установени, но не и при второто. Не мога да дам такова становище към настоящия час, каза още Конов. По отношение на пожара смятаме, че е възникнал в резултат на човешка дейност. Дали е умишлено, или по непредпазливост – ще се изясни в хода на разследването. Двете деца загинаха при пожар в апартамент в кв. „Владислав Варненчик“ във Варна. 36 души се е наложи да бъдат евакуирани от жилищния блок.
Сигналът за инцидента е подаден около 23:00 часа. Изпратени са 4 противопожарни екипа, които на място виждат, че гори целият апартамент на първия етаж. Пламъците излизат от отворената входна врата на апартамента и терасата. По време на трагедията майката е била у дома с двете деца, а бащата отишъл за цигари до магазина. На връщане той се опитал да отвори вратата, но не успял. Впоследствие влязъл и направил опит да помогне на семейството си. Наложило се обаче да скочи от терасата на първия етаж заради пламъците. Установено е огнището в помещението – то е там, където са се намирали двете деца“, поясни още окръжният прокурор. Има неофициална информация, че смъртта на децата е настъпила преди пожара.
Майката и бащата на децата са успели да се спасят. Те са настанени в болница. Освен загиналите деца е пострадала и 77-годишна съседка от третия етаж , която е вдишала дим. Тя е настанена в Клиниката по токсикология на Военноморска болница без опасност за живота.

Съседи смятат, че най-вероятната причина е взрив на газова бутилка.
Родителите на загиналите при пожара деца във Върна са стари познайници на полицията, съобщиха източници от прокуратурата. По данни на полицията 37-годишният баща е бил задържан за притежание на наркотици, но не е осъждан. 22-годишната майка също има криминални прояви. Тя е разследвана за кражби, но също няма присъди. Разпитите на двамата се проведоха в 3-то районно управление на МВР във Варна. Работи се по всички версии. Огънят е тръгнал от стаята на децата, а след това е гръмнала и газовата бутилка, която е била на балкона. Според прокурор Конов не е изключена вероятността да става дума и за престъпно нехайство.

Унищожен е целият апартамент – домашно имущество, мебели, дограма, битова техника и опушени стени – 250 кв.м. Спасени са съседните 3 апартамента. Жилището е било със спрян ток заради неплатени сметки. Семейство живеело там под наем, отоплявало се с малка туристическа газова бутилка, на която и готвели. Дали тя е била причината за пожара, все още не може да се каже. Децата били с майка си в апартамента, когато е пламнал пожарът, казаха съседи от входа. Жената се грижела за децата си, а мъжът вършел обща работа и копаел кладенци. От една седмица нямали електричество. Съседи разказаха, че майката непрекъснато повтаряла: „Помогнете, децата ми ще изгорят. Помооощ!“ Мъжът й се опитал да извади от огъня и децата, но безуспешно. Тепърва ще се изследва тяхното психическо здраве и поведението им.

Родителите са посещавани от социалните служби, но няма данни да са малтретирали децата си. Разследващите подчертаха, че цялата налична до момента информация е в начален етап и в хода на разследването новите факти и доказателства могат да доведат до промяна в информацията по случая. Съседи твърдят след трагедията, че често в жилището на семейството са се вихрели скандали. Предполагат, че може да са били от ревност, предизвикана от оспорвано бащинство. Някои предполагат, че майката е предизвикала пожара, за да сложи край на тормоза. Като подкрепа на тази версия се изтъква фактът, че тя не е направила опит да спаси децата си, както и фактът, че мъжът й не е тръгнал първо да се бори за живота на децата, а извел нея от огъня.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar