МВР няма да охранява застрашени лица, както беше променен законът през 2020 г. в 44-ото народно събрание. Това е предвидено в заключителните разпоредби на промяната в Закона за НСО, внесен в парламента от „Има такъв народ“. Още миналата седмица Ива Митева каза какво предвижда той преди изслушването на ген. Емил Тонев в комисията за контрол на службите, като основните точки са намаляване на кръга от лица, които ползват охрана и транспорт.

    В средата на 2020 г. беше създадена нова главна дирекция в МВР „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и с промяна в закона ѝ беше дадена възможност да пази застрашени лица. Още тогава имаше критики, че ще се дублират функциите с НСО. Същата теза застъпват и от „Има такъв народ“. Според тях текстовете през 2020 г. са приети без мотиви, без обществено обсъждане и оценка на въздействието, неясни са и създават възможност за нееднозначно тълкуване. Припомнят, че президентът беше наложил вето на промените в Закона за МВР. Така новата главна дирекция в МВР, която обединява жандармерията и баретите, няма да може да пази хора от държавната администрация.

    Втората важна промяна в заключителните разпоредби е свързана с главния прокурор. За него остава възможността да ползва транспорт от НСО, но се лишава от правото да бъде пазен от бюрото по защита, което е на негово подчинение. Това се случва с предложение за промяна в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство и функциите на Бюрото, което пази прокурори и следователи, за които има заплахи във връзка с работата им. Изрично се предлага от тях да се изключи главният прокурор.

    „На заседание на правната комисия в четвъртък той заяви, че е административен ръководител, идентичен с председателите на ВКС и ВАС“, пише в мотивите на „Има такъв народ“. Затова се предлага той да ползва транспорт от НСО, а при доказани заплахи срещу него и с мотивирано решение на комисията да му се осигурява и охрана.

    Промяната в Закона за НСО засяга и бившите президенти, премиери и председатели на Народното събрание. Сега те могат да ползват кола и шофьор на НСО 4 г. след като са напуснали високия пост. Сега се предлага те да ползват екстрата само за 6 месеца, но с условие – усложнена среда за сигурност или конкретна застрашеност, която да бъде разгледана от комисия в състав шеф на НСО, главен секретар на МВР и председател на ДАНС. По тяхно желание могат да се откажат.

    Президент, премиер и шеф на парламента остават с охрана, но тя отпада за членовете на семействата им, както и за други лица, свързани с националната сигуронст, които не са от държавния апарат.

    Отпада и транспортът за министрите, зам.-председателите на Народното събрание, кмета на София и администрацията на президента. За членовете на правителството е предвидена възможност да ползват държавни гардове само при застрашеност с мотивирано решение на комисията.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar