Бившият зам.-министър на икономиката обвини прокуратурата, че са подали името му на американските власти, без да имат доказателства

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев обвини прокуратурата, че са подали името му на американските власти, без да имат доказателства, че е свързан с корупционни практики.

По-рано тази година властите в САЩ наложиха на него и още петима българи, и свързаните с тях търговски дружества, санкции по Глобалния акт „Магнитски“. Преди дни Софийският административен съд реши, че Манолев не е в конфликт на интереси, като по този начин антикорупционната комисия загуби делото срещу него.

Днес КПКПНПИ заяви, че ще обжалва решението във връзка със строежа на къщата му за гости, докато е бил в УС на ДФ „Земеделие“.

„Вече имам яснота как името ми попадна в американските власти – било е подадено от българската прокуратура, за да покажат активната им борба с корупцията. Липсата обаче на доказателства и тук се е оказала голямо ограничение. Затова и за мен е наложена само и единствено забрана да влизам на територията на САЩ. Това ограничение няма нищо общо със закона Магнитски, както невярно се тиражира“, пише Манолев.

По думите му той инициирал контакти със САЩ, за да предостави всички доказателства по казуса.

„Притеснява ме само политическия натиск и желанието на обвинителите да покажат резултат на всяка цена. Ново издание на това виждаме и в днешната позиция на КПКОНПИ, в която тенденциозно вадят най-грозните обвинения по двете дела срещу мен, представящи ги като установени факти“, уточнява Манолев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar