Адвокатите не са привилегировани, а са част от третата фаза на Националния ваксинационен план. Това заяви Висшият адвокатски съвет (ВАдС) и призова да не се всява напрежение в обществото по повод имунизацията срещу COVID-19.

Повод за изявлението на съвета е въпрос, поставен в предаването „Неделя 150“ на БНР на директора на „Пирогов“ проф. Стоян Балтов.

Водещият съобщава, че има сигнал от слушател, който е опитал да се ваксинира в „Пирогов“ и е поискал РНК ваксина. „Било му е отговорено, че такава възможност няма, а в същото време са минали хора, които са се представили като адвокати, които са били ваксинирани с препарата на „Пфайзер“ и освен това са казали, че си плащат ваксините. Има ли въобще възможност някой да си плати?“, гласи въпросът, предизвикал реакцията на ВАдС.

Проф. Балтов отговаря, че плащане няма и ако някой събира пари или плаща за ваксина, трябва бъде сигнализирано за това, защото имунизацията е безплатна за всички. „А този списък, по който се минава, той е одобрен предварително от ваксинационния щаб и това са подадени хора от РЗИ, които трябва да бъдат ваксинирани. Ние не сме променили правилата, напротив – продължаваме както досега“, отговаря шефът на „Пирогов“ за адвокатите.

„Българските адвокати са включени във ваксинационна група 3, заедно със съдии, прокурори и служители от съдебната система поради обстоятелството, че адвокатите са участници в съдебните производства и без тях съдебната система не може да функционира и са изложени ежедневно на същите, а често и по-големи рискове, отколкото магистратите и съдебните служители“, заявява по този повод ВАдС.

И подчертава, че ваксинирането на адвокатите, както на всички граждани, е безплатно и с избрания вид ваксина, но с оглед наличието ѝ и възможностите на здравните власти да я поставят.

„Висшият адвокатски съвет счита, че в настоящия труден за всички момент, в който на изключително натоварване са подложени най-вече медиците и болничните заведения, в които се осъществява ваксинирането, нито е уместно, нито е морално да се изнася невярна информация и да се внася ненужно напрежение в обществото по повод ваксинацията“, се казва още в изявлението.

Както „Лекс“ писа, Националният ваксинационен щаб взе решение адвокатите да влязат в трета фаза на процеса по имунизация срещу COVID-19. Те направиха списъци по колегии с желаещите да се ваксинират и препарата, който предпочитат.

„Нека заедно като общество – разумно, дисциплинирано и отговорно, се справим с предизвикателствата, пред които ни изправи кризата, предизвикана от Covid-19“, призовава Висшият адвокатски съвет.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 март 2021 20:01
Гост

Скрита реклама на файзер. Чак очебийна.

Алина
Алина
29 март 2021 13:34
Гост

Целият план за ваксинация е пълна бутафория. Лекарите и учителите добре са в първа и втора фаза, но третата фаза вече е абсолютна връзкарщина. Който не си е поискал, той не се е вместил там- не са само адвокатите (които между другото се срещат с много хора наистна и има известна логика да са в тази фаза), но и всички служители на Нова тв, БТВ, А1 (включително и хората в хоум офис) се ваксинираха приоритетно и то с рнк ваксини. За адвокатите доколкото разбрах ваксинацията е и с Астра Зенека, не само с рнк ваксини. Това не може да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 20:03
Гост

Тогава за какво ревеш, тролче? Адвокат си, ама друг път.Ваксинирай се още поне три пъти и стига си пълнил форума с глупости.И да се скъсаш да рекламираш ваксините, няма много желаещи.

Лозан
Лозан
29 март 2021 11:36
Гост

Продъниха ни ушите с тези ваксини, а сега нямат достатъчно бройки.

advokatTROL
advokatTROL
29 март 2021 10:45
Гост

Адвокатите – поне тези, които са професионалисти, като мен – трябва да извършват ръчно и на крак стотици операции ежедневно, включително бюро „Призовки“, засичане движенията на преписки, архиви, ЧСИ, описи, обезпечения, всичко това се върши лично и непосредствено и така.

Постоянно сме в контакт с деловодители – които впрочем ни маска слагат – ни нищо – как да кажа – то ти писва в един момент, ама – търпим.

Но – ни направиха лоша услуга ВАдвС, както винаги – поставиха ни във ВИП ложата, където ни е мястото, но – като слон в стъкларски магазин – шумно и рекламно, нямаше нужда.

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 10:23
Гост

Те пък щото адвокатите са се засилили да се ваксинират.

Краси
Краси
29 март 2021 11:31
Гост

И с право. Знаеш ли какви са страничните ефекти?

незапознат
незапознат
29 март 2021 12:42
Гост

Какви?

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 12:47
Гост

Няма значение какви, има ли ги, няма ли ги. Това е личен избор. Който много реве от пандемии и изкуствено раздухвани страхове, да се ваксинира, има ваксини. Но нещо не са много желаещите.

Kosta
Kosta
29 март 2021 9:44
Гост

Пълна излагация и недостойно поведение на адвокатурата

Манолева
Манолева
29 март 2021 9:43
Гост

Да нямаше ваксини, разбирам да се пънат да са първи. Но то ваксини сега има. Какъв е толкова зора?

Манолева
Манолева
29 март 2021 9:43
Гост

Искам да кажа, че могат да се ваксинират вече наравно с останалите хора.

Николай
Николай
29 март 2021 11:32
Гост

Могат, ама те вечно търсят привилегии.

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 9:42
Гост

Не знам какво да ви кажа. Вече има ваксини и ако им е толкова важно да се ваксинират, да идат през зелени коридори. Не може специално те да се ползват с привилегия.

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 20:05
Гост

То пък голямата привилегия, ай сиктир. Ваксината не е привилегия, а едни пари в джоба на ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 9:41
Гост

Трябва да се почувстват адвокатит специални ли?

Асен
Асен
29 март 2021 11:33
Гост

Както винаги. Какво те учудва?

Цветков
Цветков
29 март 2021 9:41
Гост

Има си групи, за които е важно да се вакинират приоритетно. За да може максимално да се ограничи заразата. Останалите не са толкова приоритетни.

Фараон
Фараон
29 март 2021 9:40
Гост

Абе нали се отварят зелени коридори, ваксини има на няколко компании. Какъв е тоя зор да са приоритетни?

kalina
kalina
29 март 2021 9:39
Гост

Според мен всеки трябва да се ваксинира свободно и е точно така сега

Заки
Заки
29 март 2021 11:34
Гост

Обаче де факто…няма достатъчно ваксини.

Емил
Емил
29 март 2021 9:31
Гост

А защо трябва да са? С какво са по-важни от готвачите дори?

Димитрова
Димитрова
29 март 2021 9:30
Гост

Еми не са. И аз не знам защо се бутат да са