През май трябва да започне мониторинг от Европейската комисия на административното правосъдие в страната, обясниха от Министерството на правосъдието за „Дневник“.

На 19 и 20 февруари на работно посещение в София е бил екип от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Той е провел срещи с Върховния административен съд (ВАС) и с Инспектората към ВСС за изготвяне на документацията за предоставяне на техническа помощ, в съответствие с отправените искания от страна на България.

В екипа са били включени и представители на Съвета на Европа, след като организацията е заявила готовност да се включи с експерти в предстоящото сътрудничество.

Очаква се в хода на предоставяне на техническата помощ след няколко месеца да бъдат уточнени техническите въпроси. Срокът за приключване на съвместната дейност, определен от Европейската комисия, е една година.

Искането за мониторинг е дошло от правителството. Решението за това е взето от кабинета на 18 октомври миналата година. Преди това Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ЕК) изпрати в София прокурори от различни европейски държави, които направиха анализ на българската прокуратура. Докладът, който те изготвиха, бе силно критичен. Още тогава се появиха информации и намеци, че подобен мониторинг ще бъде поискан и за съдилищата. С решението от октомври правителството е поискало от служба на ЕК помощ в 12 области, като три от са насочени към съдебната система.

Очакваше се, че анализ ще има и за Върховния касационен съд (ВКС). Но според отговора на правосъдното министерство „към момента не е предоставяна официална информация за мониторинг с приемащ орган ВКС. Той предвижда „установяване на причини от законодателен и организационен характер за забавяния на наказателни дела в съдебна фаза и предприемане на мерки за ускоряването им, както и подобряване на законодателната уредба на наказателното производство и на дела с високата обществена значимост в борбата с корупцията и организираната престъпност“.

Източници на „Дневник“ във ВКС разказаха, че тяхната структура, която обхваща всички районни и окръжни съдилища в страната, е изключително голяма и Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия няма капацитета да я провери цялата. Затова по-вероятно е да се проведе мониторинг само на 28-те административни съдилища и ВАС.

Опасенията на магистратите

Източници на „Дневник“ от административното правосъдие разказаха, че искането на вицепремиера, отговорен за съдебната реформа – Екатерина Захариева, за евроанализ на административното правосъдие има за официална цел разтоварване на Върховния административен съд (ВАС).

Магистрати обаче изразиха притеснение, че с мониторинга се преследва друга скрита цел – да стане известно, че страната няма нужда от всички административните съдилища. Което може да доведе до реформа в съдебната система чрез закриване на част или на всички 28-те съдилища и преместването на магистратите – които са несменяеми, в окръжните съдилища.

Това според юристи, занимаващи се с административно право, ще доведе до липсата на специализация и развитие на практикуващите административно право магистрати. Освен това те подчертаха, че резултатите от дейността на административните съдилища са най-добри. Бившият председател на ВАС Георги Колев нееднократно е подчертавал, че в мониторинга на Европейската комисия обикновено няма критики към административното правосъдие. В последния доклад имаше – една, за нуждата от постановяване на тълкувателно решение, свързано с дисциплинарната практика на ВСС, което вече е факт.

Още старият състав на ВСС обсъждаше да поиска мониторинг на съдилищата по подобие на този на прокуратурата, който се случи през миналата година.

Тогава и двамата председатели на върховните съдилища – Лозан Панов (ВКС) и Георги Колев (ВАС) изразиха своето несъгласие с идеята. Така през пролетта на 2017 г. Колев представи пред съвета резултати от проведен вече мониторинг във ВАС, което доведе до отказа на съдебния съвет да иска евроанализ на административното правосъдие. Тогава не стана известно кой го е правил, кога е правен този мониторинг, нито какви са били изводите му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar