Русия не плати вноската си за Съвета на Европа – срокът за първия транш от сумата за 2018 г. изтече на 28 февруари. Става дума за около 10 милиона евро.

Това не се случва за първи път, а организацията се е справяла, напомня Дойче веле. През юни 2017 г. Москва отказа да плати около 22 милиарда евро – втория транш за годината.

До напрежението се стигна след анексирането на Крим от Русия, което беше осъдено от Съвета на Европа. Впоследствие руските депутати в ПАСЕ бяха лишени от право на глас заради агресивното поведение на Москва срещу Украйна.

„Днес няма никаква нова информация от Руската федерация“, заяви шефът на пресофиса Даниел Хьолтен.

През идната седмица, в сряда, генералният секретар на Съвета на Европа – Турбьорн Ягланд, ще обсъди възможните последици от руския отказ с представителите на останалите държави, членуващи в организацията.

Действията Москва не са изненада, тъй като сумата по вноската за Съвета на Европа не беше включена в бюджета на Русия за 2018 г.

Парадоксът е, че руската страна гласува за сегашния проект за бюджета на организацията, но отказва да плати своята вноска, отбелязва Дойче веле.

Руските медии съобщиха от своя страна, че Москва обмисля възможността да напусне Съвета на Европа, тъй като е недоволна от множеството осъдителни присъди на съда в Страсбург срещу нея. С напускането си Русия би декларирала, че отхвърля юрисдикцията на Международния съд по правата на човека.

Според правилата на организацията, страна, която в продължение на две години не плаща вноските си, следва да бъде изключена. Въпреки това съветът предпочита да постигне компромис с Русия, тъй като не би искал да лиши руските граждани от възможността да търсят правата си в Страсбург.

Създадена е специална комисия за решаване на проблема, в която участват и двама представители на Москва.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar