Царските конюшни в центъра на София ще бъдат обявени за паметник на културата. Целта е автентичният им вид да бъде максимално защитен от строителство, а Министерството на културата вече е задействало процедурата, съобщи министър Боил Банов на дискусия за опазване на културното наследство, организирана от Столична община.

Бившите Царски конюшни бяха продадени през 2016 г. за близо 658 870 лв. от тогавашния областен на София – Веселин Пенев. Сделката бе атакувана от прокуратурата, а на Пенев бе повдигнато обвинение.

Общината иска да бъде защитен и римският амфитеатър на антична Сердика. „Почти 14 г. разкритите разкопки стоят, без да бъдат консервирани. Работата по тях не може да продължи заради собствеността на имота- той трябва да бъда изваден от активите на Българския енергиен холдинг и даден на Министерството на културата“, каза зам.-кметът по култура доц. Тодор Чобанов. Той настоя министерството спешно да разпореди аварийно затрупване и консервиране на останките, за да не се рушат.

Общината е намерила решение и за изоставената от години къща на арх. Георги Фингов на ул. „Шипка“. Миналата седмица обаче се стигнало до споразумение за възстановяване на зданието.

Собственикът на съборената Двойна къща на бул. „Васил Левски“ също се е съгласил да я възстанови в оригиналния ѝ вид, съобщи Банов.

Все още се водят преговори за друга емблематична къща в центъра – Къщата с ягодите на ул. „Сан Стефано“. Търсели се варианти да се запази частично зданието, а друга част да бъде демонтирана и върната впоследствие.

Собствениците на сгради, които са обявени за паметници на културата, да не плащат данък сгръди. Това ще предложи Министерството на културата като изменение на Закона за културното наследство. Бъдещите стимули обаче ще важат само за тези здания, които се поддържат. В момента само в София има около 1400 сгради със статут на културни паметници. По данни на общината в добро състояние са повече от половината.

Министърът на културата обеща данните за паметниците на културата да бъдат дигитализирани и всеки да може да провери дали даден имот е защитен от закона и какъв точно статут.

Според главния архитект на София Здравко Здравков трябва да се мисли и за още стимули за собствениците – данъчни облекчения, възможност за застрояване с неизползваните параметри на друго място в града, отпускане на безвъзмездна финансова помощ за ремонт на сградите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar