Казаха ми, че дори и да съм женен, имам право на лично имущество и че това е важно, включително и при евентуален развод. Може ли да обясните какво означава това?

Ю.С., София

Макар и новият Семеен кодекс (СК) да предвиди още два режима на имуществени отношения между съпрузите – брачен договор и законов режим на разделност, то в България продължава съпружеската имуществена общност (СИО) да е масово предпочитаната.

На практика това означава, че и най-често имуществените отношения се подчиняват именно на т.нар. законов режим на общност. СК изрично определя, че при СИО вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това на чие име са придобити. Разпорежда се, че съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството, както и че той се предполага до доказване на противното. Ако има претенции, то искът за липса на съвместен принос може да се предяви от съпруг по време на брака или след неговото прекратяване, както и от наследник на съпруг.

Това са общите правила. Веднага след това идват и изключенията. Така чл.22 от СК определя, че вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. На практика това означава, че всички тези неща представляват лично имущество на съответния съпруг. Сред тях е например наследството – без значение дали става дума за цял имот, за идеални части от такъв, за влогове, депозити. Същото е положението и, ако единият съпруг е получил по дарение било то от родителите или познати. Всички те се смятат за лично имущество на съответния съпруг.

За лични се смятат и вещните права, придобити от единия съпруг, когато кредитор е насочил изпълнение за личен дълг на другия съпруг по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общност. Тук е важно да се знае, че съпругът недлъжник не може да противопоставя на взискателя, че поради приноса си в придобиване на вещта има право на по-голям дял, отколкото съпругът длъжник. И взискателят не може да претендира, че на същото основание делът на съпруга длъжник е по-голям.

Пак лични са и движимите вещи, придобити от единия съпруг по време на брака, които му служат за обикновено лично ползване, за упражняване на професия или на занаят. Такива са и вещните права, придобити от съпруг – едноличен търговец, по време на брака за упражняване на търговската му дейност и включени в неговото предприятие.

Нещо повече. СК позволява дори трансформация, преобразуване на лично имущество, отново в лично. Така според чл.23 от СК лични са вещните права, придобити по време на брака изцяло с лично имущество. Например, ако съпруг купи имот с пари от наследство или дарение, или пък от двете заедно, то тогава имотът ще е само негова собственост. И при евентуално прекратяване на съпружеската имуществена общност, примерно поради развод, то този имот ще остане само собственост на този съпруг. Когато вещните права са придобити отчасти с лично имущество, то тогава лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.

СК изрично посочва, че всеки от съпрузите може да сключи сделка на разпореждане с личното си имущество с трети лица и с другия съпруг. Това означава, че още преди развод, още преди прекратяване на СИО, съответният съпруг, който има лично имущество, може да прави с него каквото си поиска. Например от наследени пари да си купи имот, автомобил.

Макар и да няма директна връзка с въпросите, то СК отделя внимание и на разпореждането със семейното жилище – лична собственост. Така според чл.26 действията на разпореждане със семейното жилище – лична собственост на единия съпруг, се извършват със съгласието на другия, ако двамата съпрузи нямат друго жилище – обща собственост или лична собственост на всеки един от тях. Когато липсва съгласие, разпореждането се извършва с разрешение на районния съдия, ако се установи, че не е във вреда на ненавършилите пълнолетие деца и на семейството.

Иначе СИО се прекратява по правило с прекратяването на брака – обичайно след развод, било то по исков път или по взаимно съгласие. Може да се прекрати по съдебен ред и по време на брака и, ако важни причини налагат това. Пак по време на брака може да се прекрати и, ако съпрузите изберат режим на разделност или сключат брачен договор. Прекратяване може да има и, ако има насочено изпълнение от кредитор, както и ако има решение за откриване на производство по несъстоятелност срещу съпруг – едноличен търговец или неограничено отговорен съдружник.

Правилото е, че при прекратяване на СИО дяловете на съпрузите са равни. При прекратяване поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото е предоставено упражняването на родителските права. При прекратяване на общността поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на единия съпруг, ако приносът му в придобиването значително надхвърля приноса на другия съпруг.

СК говори и за получаване на част от личното имущество. Така, според чл.30, при развод всеки от съпрузите има право да получи част от стойността на вещите за упражняване на професия или на занаят и от вземанията на другия съпруг, придобити по време на брака, ако са на значителна стойност и той е допринесъл за придобиването им с труда си, със средствата си, с грижите за децата или с работата си в домакинството. Искът се предявява в срок до една година от прекратяването на брака или на съпружеската имуществена общност. Този иск може да се предяви и преди развода, ако поведението на съпруга, който е придобил имуществото, поставя в опасност интересите на другия съпруг или на децата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димитрова
Димитрова
15 февруари 2021 19:30
Гост

При подписана декларация по чл. 23 И чл. 26 от СК, кои наследници имат право на наследствен дял при семейство с едно пълнолетно дете и жива майка на починалия съпруг с „големия принос“. Благодаря на отзовалите се.