Хората ги е срам да подават сигнали

За 2017 г. сме задържали 80 души, разпространявали в интернет материали със сексуална експлоатация на деца

Следим международни престъпни групи от хакери, казва още началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП

– Комисар Колев, тези дни получихте най-високата награда в МВР – Почетен знак I степен. Колко труд стои зад тази награда?

– Тя е израз на дълги години усърден труд в борбата с киберпрестъпността. Дузини успешни операции, стотици безсънни часове и хиляди телефонни разговори и имейли. Зад приза стои и

трудът на десетките

ми колеги

от сектор „Киберпрестъпност“ и колеги от другите отдели на ГДБОП и структури на МВР.

Киберпрестъпността е транснационална и няма отделна полицейска агенция или правоохранителна организация, която сама да ѝ противодейства качествено. Затова тази награда не би била възможна и без продължителната и трайна подкрепа на нашите международни партньори в борбата с компютърните и компютърно свързани престъпления. Наградата е огромно признание и аз съм благодарен на ръководството на българската полиция и в частност на министър Валентин Радев и на главен комисар Ивайло Спиридонов.

– Кои случаи са оставили най-голям отпечатък при работата ви в МВР?

– Разследвал съм хиляди престъпления и съм бил свидетел на стотици заплетени ситуации. Престъпленията със сексуална експлоатация на деца в интернет обаче се отличават. Едва ли има нормален човек, който да не се възмути и афектира от дейността на банда от педофили, които предлагат срещу заплащане всякакви сексуални действия с деца и подрастващи.

Работил съм по хакерски атаки срещу банки, държавни институции и фирми. Заедно с моя екип сме предотвратявали загуби за милиони евро, съдействали сме за спасяването на изчезнали хора в риск и сме изземвали стотици сървъри, които незаконно разпространяват чужда интелектуална собственост.

Но сексуалното насилие над деца за мен лично остава едно от най-сериозните посегателства. То оставя трайни психически увреждания у малолетните.

– Какви акции срещу педофилите планирате?

– Вниманието ни ще бъде насочено към преследване на транснационални групи от педофили. През последните 2-3 месеца заедно с Европол, Интерпол, австралийската и тайландската полиция

преустановихме

дейността на един от

най-големите

педофилски форуми,

който бе зад регистриран в България IP адрес.

За м. г. сме задържали и предали на правосъдието над 80 души, държали и разпространявали в интернет материали със сексуална експлоатация на деца.

– Все повече набира сила едно сравнително ново престъпление срещу децата – порнографското престъпление, и последвалото изнудване. Колко такива случая имате?

– За съжаление, се увеличават. Ежеседмично при нас се явяват родители с изнудвано дете или по друг начин научаваме за подобна престъпна дейност. При по-голямата част всичко започва с безобиден чат в социална мрежа, сайт за запознанства или детска онлайн игра. Педофилите си откриват фалшиви профили на деца на подобна на жертвата възраст. Използват психологически похвати, за да се сближат с децата. Често им показват материали с порнографско съдържание, за да занижат прага на техните задръжки. Комуникацията после се мести в скайп, вайбър или другаде, където „ловуващият“ се чувства по-комфортно.

Там говорят за приятелство, любов и сексуални действия. Жертвата понякога се въвежда в заблуждение за ново интимно приятелство и невинно се поканва да изпрати първоначално безобидни и впоследствие разголени снимки или видеоматериали. По-късно тона загрубява и от жертвата се иска да изпраща нови и все по-извратени снимки, както и да включи свои приятели и познати.

Педофилите изнудват детето, че ако не го направи, разголените снимки ще бъдат разпратени до близки, познати, съученици.

Точна статистика за подобни случаи липсва, но при нас сигнализират 3 до 5 жертви месечно. За извършването на подобни престъпления роля играят и съвременните пороци на обществото, в което всички живеем, като липсата на правилна социализация на подрастващите, ранната им сексуализация, дълбоки семейни проблеми, проблеми в училище и др.

– Има ли пълнолетни, които са жертва на подобни изнудвания с голи снимки и как става?

– От 2 до 5 жертви месечно се явяват при нас, за да сигнализират за подобен вид изнудване. Мнозинството от пострадалите са мъже. Има от всякакви професии, дори политици, полицаи и магистрати. Голям е процентът и на хората, които от срам и притеснение не желаят да информират полицията, че са станали жертва на подобно изнудване. И тук

всичко обикновено

започва с приятелство

или чат в

социална мрежа

или онлайн платформи за запознанства. С жертвата се свързва добре изглеждаща дама с атрактивна външност. Стига се до обмяна на интимности, предложения за дългосрочно приятелство и дори брак, като пострадалият се разголва пред камера и често извършва действия, за които впоследствие горчиво съжалява. При набиране на достатъчно и „качествени“ материали, изнудващите свалят маската и искат изпращането на няколко хиляди евро, обикновено чрез международни системи за парични разплащания.

Нашата практика при разследването на подобни случаи показва, че извършителите на подобни престъпления са предимно от африканските държави като Нигерия, Кот д’Ивоар, Мали, Мавритания и други.

– Отговаряте и за финансовите киберпрестъпления. Какви схеми ползват измамниците?

– Най-големи загуби за българския бизнес се генерират от т. нар. промяна на служебна имейл кореспонденция. Престъпниците използват нерегламентиран достъп до ресурсите на водена между две фирми електронна кореспонденция.

В прецизно избран момент изпращат миловиден мейл до една от страните, като настояват следващият банков превод да бъде извършен към различна сметка. Тази сметка се контролира от финансово муле и след измамата парите онлайн се пренареждат към други банки, обикновено в Китай, Хонконг или Близкия изток.

Така през последните месеци са нанесени щети на български фирми от различен калибър за стотици хиляди евро. Най-голямата измама, която все още разследваме, е в размер на около един милион лева, с пострадала фирма от топ 100 на българския бизнес.

– Съдействате си с редица чужди служби. По какви разследвания работите с тях?

– Най-тясно е взаимодействието ни с ФБР. От есента на 2009 г. в сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е постоянно командирован специален агент. С него работим по компютърни и компютърно свързани престъпления, извършвани от банди в Европа, САЩ и други държави.

Изключително тясно е взаимодействието ни и с Европол. Ежедневен е обменът на информация с другите европейски полицейски структури и отделните специализирани звена на Европол.

– По какви разследвания работите в момента с тях?

– Мога да загатна, че следим международни престъпни групи от хакери, комуникиращи си в специализирани форуми, където обменят милиони данни от банкови карти, търгуват с наркотици, оръжие и други. Друг наш приоритет са педофилски форуми и средства за размяна на материали със сексуална експлоатация на деца.

– Откога работите с фейсбук и каква помощ ви оказват оттам?

– Нашето партньорство датира от 2009 г., като оттогава ГДБОП е контактна точка за България на фейсбук по киберпрестъпност. През януари въведохме националната система за издирване на изчезнали деца „Амбър алърт“. Тя е предназначена за спешно уведомяване на фейсбук потребителите в радиус до 200 километра от мястото на изчезването на детето и единствената ѝ цел е светкавично алармиране и получаване на данни за местоположението на изчезналия. Системата от години функционира в САЩ, където дава изключително положителни резултати.

България е 15-ата държава, която въвежда тази система, като се надяваме с нейното функциониране да стигнем по-близо до обществото и да получим неговото съдействие при разплитането на подобни случаи. С фейсбук си партнираме от години, като основните насоки, по които работим, са сексуална експлоатация на деца в интернет, терористични заплахи и друго незаконно съдържание.

– Януари бе месецът за безопасен интернет. Работихте ли по превенция?

– Тогава служители на сектор „Киберпрестъпност“ и представители на местната власт посетиха над 15 училища в Перник, Кърджали, Смолян, Силистра, Асеновград и др. Там се проведоха обучения и обществени дискусии за информиране и превенция на евентуални жертви. Инициативата е на Съвета на децата при Държавната агенция за закрила на детето и се реализира в партньорство с местната власт, ГДБОП, частни фирми и други неправителствени организации. Планирано е провеждането на срещи и в други български училища за повишаване познанията и дигиталната култура на родители и деца, различните начини за реакция при инциденти в киберпространството, сексуално изнудване и други.

– Появиха се информации, че българи са източили по легален начин над $ 1 млн. от Spotify.

– В ГДБОП няма сигнал, така че не мога да коментирам.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar