През последните няколко седмици за пореден път част от групата на Наглите се опита да излезе предсрочно от затвора. За разлика от миналата година обаче, когато двама почти успяха да излязат на свобода, сега съдът отказа още на първа инстанция. Така бяха отхвърлени исканията на Любомир Димитров-Гребеца и Даниел Димитров-Релето. Интересен детайл от поредната съдебна сага бе, че на първа инстанция бе пуснат от затвора един от жертвите на бандата за отвличания – осъдения за наркотрафик Васил Маникатов. Това решение обаче бе отменено.

Искането за предсрочно освобождаване на Гребеца е поредно. И макар че то не бе уважено, моментът, когато той ще излезе на свобода, изобщо не е далеч. В решението на Софийския апелативен съд, с което се потвърждава отказът на първата инстанция, е записано, че му остават да лежи 8 месеца и 10 дни. Това е остатъкът от наказанието към 10 януари 2018 г. Иначе казано, отказът Гребеца да бъде освободен предсрочно всъщност няма голямо значение. Така или иначе той ще излезе на свобода през август или септември. Друг е въпросът, че и до момента е подсъдим по друго дело – за убийствата на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто, също смятани за съпричастни към групата за отвличания. Това дело се точи от три години и не е ясно кога ще приключи. Съдейки по бързината на родното правосъдие, е почти сигурно, че Гребеца ще излежи присъдата си по „Наглите“, а делото за убийствата ще е висящо още на първата инстанция. Дали мъжът ще излезе на свобода не е ясно, вероятно прокуратурата ще поиска той да бъде задържан под стража по процеса за убийствата.

Гребеца бе осъден на 10 години за участието си в бандата за отвличания. През цялото време, докато течеше делото, той бе в ареста. Окончателната присъда бе постановена от Върховния касационен съд пред 2014 г. А Наглите бяха арестувани още 2009 г. Т.е. това са около 5 години, които Димитров прекара в ареста, преди делото да приключи. В крайна сметка той бе осъден на 10 години. Тъй като времето, прекарано в ареста, се зачита при излежаването на присъдата, на практика Гребеца бе излежал половината наказание още докато течеше делото.

По същия начин са нещата и с останалите осъдени – Даниел Димитров-Релето, Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Културиста. Те също са излежали сериозна част от присъдите си, въпреки че бяха осъдени на по-дълги срокове – по 18 години. Предсрочно освобождаване наскоро поиска Димитров. Към 9 февруари той е излежал 10 години, 8 месеца и 7 дни от присъдата си, т.е. повече от половината от срока. Според НК това е първата предпоставка за предсрочно освобождаване. В протокола от делото пред Софийския градски съд обаче е видно, че администрацията на затвора и прокурорът са против освобождаването му. Те смятат, че Релето се е поправил, но в недостатъчна степен и затова искат той да остане в затвора.

„Безспорно отчитаме обстоятелството, че е налице позитивна тенденция по отношение на същия, води се ненаказван, награждаван е, работи към настоящия момент в затворническата кухня. Видно от изготвените становища и доклади, първоначалната оценка от риска от рецидив е в ниски към средни стойности – 33 точки, и остава в същите зони, като е налице спад с 5 пункта, до 28 точки към настоящия момент, за период от 9 години“, заявяват те пред съда. „От друга страна, не следва да се пренебрегват постигнатите положителни резултати в резултат от корекционната дейност по отношение на осъдения, но както се вижда от представения доказателствен материал, тези резултати към настоящия момент не са стабилизирани. Налице е нов план за продължаване изпълнението на наказанието, който следва да продължи да се изпълнява“, казва пък прокурорът.

В крайна сметка съдът приема, че Релето не трябва да излиза от затвора засега. В определението се посочва, че за 9 години рискът от рецидив при Димитров е спаднал само с 5 пункта. В същото време се приема, че в него е налице „превъзпитание и процесът на поправяне тече позитивно“. За цялото прекарано в затвора време той не е наказван нито веднъж. Няма обаче доказателства, че се е поправил необратимо. Съдия Руси Алексиев цитира становище на психолог за Димитров, в което е записано, че „адаптивните му умения трябва допълнително да бъдат развити, за да се увеличат шансовете за успешна интеграция и съответно да се намали рискът от рецидивизъм“. „Горното е подкрепено и от становището в същото заключение, че е необходимо да се предприемат целенасочени интервенции за подобряване социалните адаптивни умения на осъдения, тъй като социалните връзки на осъдения свидетелстват за една по-скоро маргинална социална адаптация и могат да се определят като рисков фактор, който би затруднил процеса на реинтеграция в обществото“, пише в определението на съда. Това решение на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъда променено. След миналогодишния скандал обаче съдилищата отказват да пуснат на свобода който и да е от Наглите.

А за скандала от 2017 г. не бяха виновни съдиите, а депутатите, които промениха закона. Така дадоха възможност на двама от Наглите да поискат и да получат предсрочно условно освобождаване. От тази възможност тогава се възползваха Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи. На първа инстанция и двамата бяха освободени. На 7 февруари в „Държавен вестник“ излезе промяна в НК, която даваше право на затворниците лично да искат от съда предсрочно освобождаване. Дотогава само затворническата администрация и прокурорите имаха право да правят такива предложения. Бе отменена и алинея в закона, според която осъдените за опасен рецидив имаха право да излязат на свобода едва когато им остават не повече от 3 г. от присъдата и са излежали две трети от нея. С промените се даде право на рецидивистите да искат максимално рано предсрочно освобождаване. Така Димитров бе освободен, че е изтърпял 8 години, 4 месеца и 1 ден, като се брои намалението „два работни дни за 3 излежани“ и му остават 1 година, 7 месеца и 29 дни. Съдията прие, че наказанието е имало коригиращ ефект, а самият осъден – с добра дисциплина. По делото на Евтимов пък бе прието, че има болни родители, за които трябва да се грижи, бе отчетен и нисък риск от рецидив. Той бе освободен, въпреки че му оставаха да излежи още над 7 години. В крайна сметка освобождаванията бяха отменени от апелативния съд. А след разразилия се скандал управляващите подкрепиха законови предложение на опозицията, с които набързо отмениха последните поправки, приети пак от тях.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar