Нова помирителна комисия ще бъде създадена през 2021 г. Тя трябва да решава споровете между търговските вериги и търговците, от една страна, и производителите, от друга. Нейното учредяване е предвидено в новия Закон за храните, който влезе в сила миналото лято. В последните дни преди Рождество Христово земеделското министерство пусна за обществено обсъждане правилник за организацията на дейността на комисията.

    Юрист с поне 10 години професионален опит може да стане председател на помирителната комисия. Той ще бъде назначен със заповед на земеделския министър. На този етап не е ясно кой висококвалифициран юрист ще се съгласи да поеме помирителната комисия, защото за тази работа не е предвидено да получава възнаграждение.

    Според правилника за дейността работата и на членовете на комисията е безвъзмездна, само материално-техническото ѝ осигуряване ще се осигурява от земеделското министерство.

    Помирителната комисия ще изслушва аргументите на всяка от страните в спора и ще изисква доказателства за твърденията. Нейното решение трябва да е готово и да бъде публикувано в 3-месечен срок от началото на сезирането ѝ по съответния проблем.

    Всяка от двете спорещи страни ще може да посочва по един член на комисията от списък с одобрени експерти. Те трябва да са независими, също както и председателят на комисията. В случай че при разрешаването на някакъв казус възникне конфликт на интереси, членовете и председателят на комисията ще трябва да си правят самоотвод.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar