Европейският съд по правата на човека обяви във вторник, че арестът на турския опозиционен политик Селахатин Демирташ през 2017 г. е нарушила свободата му на изразяване и правото да участва в избори, предаде Анадолската агенция.

Съдът също така призова Турция да предприеме всички необходими мерки за освобождаването на Демирташ и да плати 3500 евро за имуществени вреди, 25 000 евро за неимуществени вреди и 31 900 евро за разноски.

Припомняме, че съпредеседателят на прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите бе задържан в рамките на разследване за терористична дейност. Заедно с него бяха арестувани лидери и депутати. Турските власти обвиняват Демократична партия на народите във връзки с Кюрдската работническа партия.

През ноември, един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция подаде оставка след спор за освобождаването на затворниците.

Бившият вицепремиер Бюлент Арънч предизвика политическо сътресение миналата седмица с призив да се освободят активистът Осман Кавала и бившият лидер на кюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ.

Правителството обвинява Демирташ, че е подбудил кръвопролитните протести през 2014 г., когато кюрдите излязоха по улиците заради решение на Анкара да не се бори срещу ДАЕШ („Ислямска държава“) в Северна Сирия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar