Ограниченията за достъп до съдебните сгради в столицата дискриминират адвокатите. Това заявяват в обръщение (пълния му текст виж тук ) до министъра на правосъдието Десислава Ахладова, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и председателите на Софийския апелативен съд Даниела Дончева и на Софийския районен съд Александър Ангелов от ръководството на Софийската адвокатска колегия (САК).

В него от САК настояват за нормални условия на работа за адвокатите.

Повод за обръщението е неудовлетворението на столичните адвокати от „създадените множество ограничения за достъп до съдебните сгради“.

„Съзнаваме, че обявената в Република България извънредна епиде­мична обстановка изисква прилагането на допълнителни мерки за защита. Те обаче не следва да възпрепятстват изпълнението на конституционно закрепените задължения на българския адвокат да оказва правна помощ на гражданите и юридическите лица, в т.ч. и чрез процесуално представителство“, заявява Софийският адвокатски съвет.

Както „Лекс“ многократно е писал, столичните адвокати отдавна настояват например за отделен вход в сградите на СРС, за да не се редят на дългите опашки и да не закъсняват за дела. „Фактът, че поставяме въпроса неколкократно от миналата година и той не получава разрешение, показва не просто неразбиране, а дискриминиране на защитниците на правата на гражданите“, заявява ръководството на САК.

И продължава: „От друга страна, адвокатите и прокурорите са страни в съдебния процес, но достъпът до съдебните сгради (особено сградите на Софийски районен съд и Съдебната палата) е силно затруднен само за адвокатите. Те са принудени често да се редят на дълги опашки, за да влязат в съдебните зали. Подобно отношение също е белег на дискриминация, недопустима за една правова и демократична държава“.

Според колегията е напълно възможно да се облекчи достъпът на адвокатите до сградите без да се нарушават нито правилата за сигурността, нито тези за опазването на здравето на гражданите по време на епидемията от коронавирус.

В обръщението се напомня, че председателят на СРС вече е подкрепил искането за обособяване на отделен вход за адвокати. В началото на годината Александър Ангелов писа на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, че проблемът е реален.

„Нееднократно са констатирани случаи на зна­чителни забави на участници в процеса – адвокати, страни, свидетели, вещи лица, съдебни заседатели, обосновани единствено с невъзможността да преминат своевременно през наложения с оглед мерките за сигурност контрол. Съществен фактор, обуславящ разрешаването на поставения проб­лем в спешен порядък, се явява и броят граждани, които ежедневно посещават съдебните сгради, който дори спрямо други централни инсти­туции е в пъти завишен“, обясни председателят на СРС. И застъпи позицията, че има функционална възможност за „обособяване на по два потока за влизане във всяка от сградите на СРС“.

Досега искането на адвокатите за отделен вход винаги е били отхвърляно с мотива, че ще трябва да се увеличи броят съдебните охранители, които са ангажирани с контрола на влизащите в съдебните сгради.

Затова днес Софийският адвокатски съвет заявява: „Спешното разрешаване на този наболял проблем ще доведе до облекчаване работата на адвокатите и съда (невъзможността за своевременно започване на съдебни заседания и отлагане на дела по тази причина ще бъдат преодолени), индиректно ще гарантира ефективното упражняване на правата на българските граж­дани и ще съдейства за съществено подобряване на условията за прилагане на противоепидемичните мерки“.

И изтъква, че разчита на разбиране и съдействие от новия министър на правосъдието Десислава Ахладова, за да „подпомогне усилията на цялата правна общност да създаде нормални условия за достъп за граждани и адвокати в съдилищата, без да се поставят в опасност здравето и интересите на участниците в съдебните производства“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Syrditka
Syrditka
09 октомври 2020 22:23
Гост

Колеги от Сф Адв Съвет, мн е мило това с достъпа до сградите, но не е ;ли по-добре да пишете и предоставяте на заинтеерсованите мотиви към безумните ви откази по чл. 36 от ЗА наместо да се криете зад GDPR?! Та ние всички сме колеги и то равни; мен не ми пречи, че се редя на опашка, а че когато се обърна към СфАдвСъвет се чувствам като треторазрядна прислужница …

16-ти април
16-ти април
09 октомври 2020 9:37
Гост

Повечето адвокати закъсняват, защото „търсят място за паркиране“ и защото всичко правят в ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ! И десет входа да има сградата, пак ще им лъсне личната дезорганизация. А съвестните им колеги, които не закъсняват, подготвени са и не им пречи това – онова, ще продължават да си вършат работата и да са успешни с повече клиенти, докато другите си мрънкат. На кривата ракета и космосът й е крив…. Така че оправете си първо собствената къща и вижте всичките омерзяващи професията и гилдията ваши членове и тогава елате с претенциите. НИЩО не сте направили да наказвате и търсите дисциплинарна отговорност от… Покажи целия коментар »

, илия от гер
, илия от гер
08 октомври 2020 15:29
Гост

съдии и прокурори са на хранилка на държавата, зависят от данъците и вноските, които внасяме. Адвокатите поне се издържат сами, не им плащат от държавната хранилка и не е редно да висят по опашки нито те, нито гражданите, а тъй наречените “ магистрати“, дависими от парите на народа, да имат неоправдано високото си самочувствие. Още повече, че в Бг няма нито правова държава, нито закони, нито справедливост

Пешеходец
Пешеходец
08 октомври 2020 13:15
Гост

Обръщението не е остро, а само поредното, което четем. И проблемът не е само във входовете, а и в ползването на адвокатските стаи. В СРС – НО е пълна пародия и подигравка! При цяло помещение, което може да побере поне 10 бюра на достатъчно отстояние, са ни навряли в будоарен отсек, в който едва се побират 3! А често чакаш и по час, за да видиш 5 страници нови доказателства. Може и да са по-малко! Освен това – не всички състави си връщат редовно делата и не всички протоколи и актове се публикуват своевременно в информационната система, което налага ходене… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:26
Гост

Ей, пак претенции! На ръце трябва да ги носим явно.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:26
Гост

А дали ще ви е приятно аадвокатът ви да закъснее само заащото се е редил на опашка?

Георги Ванев
Георги Ванев
08 октомври 2020 23:02
Гост

Да, точно това трябва да правите, защото без нас сте за никъде и без нас няма да ви има и вас. Ясен ли съм анонимен пинко?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:25
Гост

Какво им пречи да се редят на дългите опашки? Ние пък да не сме второ качество.

Георги
Георги
08 октомври 2020 23:03
Гост

Кои сте вие, анонимните алкохолици ли?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:03
Гост

Тотална мизерия

адв. Маринков
адв. Маринков
08 октомври 2020 11:03
Гост

Абсолютно нищо не пречи да се направи допълнителен вход от към заведението на Съдебната палата примерно

Drob4ev
Drob4ev
08 октомври 2020 11:02
Гост

Пълна гавра си е това с един вход за всички. Може поне 2 са.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:23
Гост

Нямат хора за охрана.

Харизанов
Харизанов
08 октомври 2020 11:02
Гост

Не е голями усилия да се отвори още един вход

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:01
Гост

Определено хората имат работа и не е ОК да бързат 30 минути по-рано за да се редят на опашка с другите

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:01
Гост

Хайде хайде, дескриминирани чак били. Да се оплачат в хелзинския комитет

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:23
Гост

Нищо чудно да стигнат до там.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:00
Гост

Това пък с тия входове от тук и от там е толкова тъпо. Защо трябва да се влиза през един вход не мога да разбера?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:00
Гост

КОга държавна институция е правила така, че на хората да им е удобно. Знае се, че през един вход трябва да се влиза и това е

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 11:00
Гост

Ами това си е недомислица на управляващите или там от когото зависи. Но категорично не е ок така

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 10:59
Гост

Е хубаво де. Не пречи един отделен вход да има