Не е целесъобразно да се обособява вход за адвокати в двете сгради на Софийския районен съд (СРС) – на гражданското и наказателното отделения. Такъв отговор е получила столичната адвокатура на трайното си искане адвокатите да не се редят на обща опашка с гражданите, а да влизат през отделен вход в СРС (пълния му текст виж тук).

От месеци софийската колегия (САК) опитва да убеди съдебната власт, че е необходим самостоятелен вход, тъй като, когато адвокатите чакат на една опашка с гражданите в пикови часове, се стига до закъснения за съдебни заседания и се създава напрежение. Миналата година САК се срещна с ръководството на съда, което заяви, че функционално няма проблем да се обособи служебен вход за адвокати и в двете сгради на СРС. Дори беше огласено, че има и скенери, но проблемът е, че няма достатъчно служители на съдебната охрана, които да ги обслужват. Необходими са още по 7 души за всяка от двете сгради. Така столичните адвокати се обърнаха към министъра на правосъдието Данаил Кирилов и към Висшия съдебен съвет за предвиждане на допълнителни бройки за охрана на сградите на СРС.

Шефът на главна дирекция „Охрана“ главен комисар Георги Жеков обаче е заявил, че обособяването на още входове няма да е целесъобразно. В отговора си на искането на САК до председателя на комисията „Управление на собствеността“ на ВСС Евгени Диков той заявява, че с наличния състав и технически средства се осигурява оптимален пропускателен режим. „Обособените входно-изходни зони са съобразени с архитектурните и функционални особености на съответните сгради, като струпване на хора в тези зони може да се получи, когато скенерът за проверка на багаж и пратки дефектира и проверката на багажи се извършва само с ръчен метал детектор“, пише Жеков.

Той заявява, че дори при моментно струпване на граждани, проверката отнема минимално време и хората преминават бързо, освен когато някой умишлено провокира забавяне.

Затова според шефа на съдебната охрана няма да е целесъобразно да се обособяват нови входове, да се ангажират още служители и да се монтират нови скенери.

Този отговор на главен комисар Жеков е препратен от ВСС на адвокатурата за сведение.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лулчо
Лулчо
04 май 2020 1:46
Гост

ЕДНА ДОБРЕ ПОДРЕДЕНА И БЕЗКОМПРОМИСНА СТАЧКА САМО ЗА ЕДИН ДЕН,ЩЕ ИМ ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО ! ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ СЪДЕБНА ОХРАНА НА ВХОДА Е АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНА!

адвокат
адвокат
28 април 2020 11:02
Гост

СЛАБА АДВОКАТУРА – ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА. Тази мисъл развих малко по-долу в отговор на един „смеещ се“. Докато обществото не схване, че правото на защита му гарантира живот в едно по-свободно и правово, и оттук – справедливо, общество ще продължават да мрънкат, че на адвокатите се давали „привилегии“. Все едно, че на строителния работник като му дадеш каска и това е „привилегия“. Ако за клиента посещението в съда е инцидентно, то адвокатите работят със съдилищата и институциите непрекъснато и професионално. Не само в Софийска районен съд и във ВСИЧКИ съдилища трябва да има отделен вход, но и във ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ… Покажи целия коментар »

Провокатор
Провокатор
28 април 2020 12:34
Гост

Предполагаемото Ви висше образование предполага добри познания по правопис . А толкова неграмотно писане трудно се среща …..

адвокат
адвокат
28 април 2020 13:20
Гост

Трол.

адвокат
адвокат
27 април 2020 16:58
Гост

Това решение още веднъж показва срамното и унизително отношение на властите към адвокатската професия, която е единствената независима конституционна гаранция за защита на правата и законните интереси на гражданите. Целта на тази „нъвзможност за обособяване на самостоятелен вход“ е само една: да се принизи авторитета на защитниците и да бъдат вкарани в тълпата, за да живеят с чувството, че са все още на подчинение на, или поне в по-низше положение, на волята на съда и прокуратурата, а не независима единица в съдебната система, която гарантира справедливостта не по-малко от другите участници в производствата. Висшият адвокатски съвет следва да изиска В… Покажи целия коментар »

Провокатор
Провокатор
27 април 2020 18:06
Гост

И аз като ходя в МВР да си вадя лична карта не влизам през служебния вход , а чакам с всички останали . Във всяка администрация има разделение на работещи в нея и на потребители на услугите й . По-скоро трябва да се подобри режима за достъп , но не може заради честолюбието на тоя или оня да се правят излишни разходи . Утре може да поискате и кафе да ви сервираме , а после и ракия със салата . А и каква ти е ползата ако влизаш заедно с клиента си . И без това ще трябва да го… Покажи целия коментар »

woW
woW
28 април 2020 19:09
Гост

Предполагаемите Ви претенции за обширни познания във всякакви области – от правописните норми на българския език до други неведоми висини – не следваше ли да включват и демонстрация на елементарни познания относно коректната употреба на препинателните знаци?
За елементарните правила на човешкото общуване – извън нормите на хъшлашките тайфи – не задавам въпрос, защото отговорът е кристално ясен от съдържанието на писанията Ви.

advokat
advokat
27 април 2020 18:13
Гост

Абсолютно подкрепям мнението – аз обикновено бързам за заседание, имам си и друга работа, а в крайна сметка – имам статут на магистрат, те си влизат – както искат, добре – аз не искам йерархия, не искам някой да се чувства мой слуга, нищо, просто – да върви икономиката нагоре, няма полове, няма разлика в професиите – няма феодализъм (сега едни са се ориентирали – или са по инициативни, това е друга тема).

Адвокатите са нужни – ако знаете колко благодарност има в очите на клиентите, когато се приключи някое дело успешно.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 18:51
Гост

Отдавна не бях се смял така… милите ми те -щели да влизат заедно с гражданите. Вие какви сте бе, сладури?

адвокат
адвокат
28 април 2020 10:53
Гост

СЛАБА АДВОКАТУРА-ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА. ДА обясним какви сме: адвокатът по закон е приравнен със статута на съдия. Ако съдията влиза през отделен вход, то и адвоката трябва да влиза през отделен вход. Адвокатът е служител в рамките на правото и конституционната система, който гарантира правата и интересите на хората. Ако искате защита от прокурора, то нека да няма адекватно отношение към адвоката. Пак повтарям, ролята на адвоката е да представи казуса и закона от гледна точка на правата на клиента и да защити интересите му. Там където няма ефективна адвокатура, правото попада изцяло в ръцете на силните на деня. Е такива… Покажи целия коментар »

Сладур
Сладур
04 май 2020 14:19
Гост

Адвокатите са тези, които се борят за правата и интересите на сладури като теб. Затова е необходимо да им се оказва необходимото уважение и най-вече съдействие при извършване на работата им. Може да се направи тъжния извод, четейки гениални коментари като твоя, че уважението към адвокатурата намалява. Статията не изненадва въобще, предвид че институциите
отдавна са спрели да им пука за обществото като цяло и за отделните му индивиди.

минувач
минувач
27 април 2020 12:52
Гост

Срамно е, че адвокатите започнаха да зависят от „експертното“ мнение на някакъв служител от „Охрана“ за нещо, което съществуваше дори по социалистическо време. В старата сграда на съда как имаше възможност за служебен вход? Да ви казвам ли по колко входа има в новите сгради и на наказателния, и на гражданския съд или можете да броите до десет? И защо адвокатите да не минават през служебния вход /както в съдебната палата/ като се легитимират както съдиите и служителите? Като на охраната и е трудно – да предложи и съдиите и служителите да минават през входа за граждани, за да видят… Покажи целия коментар »

Пиперо
Пиперо
27 април 2020 13:04
Гост

Абе я сиктир , като отиваш на работа ….да се редиш на опашка с хората , които са обикновени посетители . Защо не накарате лекар-хирург да се реди на опашка пред болницата с тумпа цигани , които носят варена кокошка на баба си и така да пропусне операцията и да умре някой . Тук не става въпрос за „привилегия“ , а за това , че едни хора РАБОТЯТ ПОСТОЯННО в съдебната палата , а други спорадично я посещават . В София работят поне 30 000 адвокати , като има и доста от тях лишени от права или свързани с криминални… Покажи целия коментар »

наблюдател
наблюдател
27 април 2020 18:09
Гост

Ясно е, че простотията е навсякъде, но участието на такива креатура в този форум е нежелателно.

advokat
advokat
27 април 2020 18:52
Гост

Въпросът е – че съм ранг на магистрат – знаете ли колко мои клиенти си отидоха от живота – поради загубени дела, какви разбити съдби, какво съм видял, тоест – професията е трудна, някои хващат диабет, базедова болест, каквото се сетиш.

Поне да може да развееш спокойно панталона си – колко малко искаме.

Пиперо
Пиперо
27 април 2020 11:36
Гост

Българската адвокатура системно не е в час . Това ли е най-важният проблем ? Отделният вход ????? Който е пожелал да отиде в съда е успял и си е свършил работата . На адвоката все нещо му пречи – съдията не му дава делото , деловодителката е лоша , не му пратили доказателствата преди делото /а стоят с месеци в съда/ , ням кой да му връчи съдебното удостоверение , което сам е поискал . Редовно минавам през адвокатската стая /преди пандемията/ и мога да каже те тя е ПОЛУПРАЗНА. Няма кой да чете делата , а после това не… Покажи целия коментар »

advokat
advokat
27 април 2020 19:11
Гост

Имаше комфорт преди – сега е смешка, няма ксерокс, няма принтер – говоря за моя съдебен район СРС, това е пълен дискомфорт, аз за какво отивам до съда – да ходя тоалетната ли.

Барче трябва да има – столова даже – трябва да има, при това евтина и питателна храна. Твърдите храни – говоря вече като опитен кулинар, са полезни – но трябва супа – трябва топла храна, а девойките от съда – ходят по киосковете и Репове-те – за една вафла.

Аз мога издържа и без храна и 10 дена (аплодисменти), но защо да тормозим останалите.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 10:51
Гост

А така! Добре им го казаха. Точно сега да им се отварят други входове, пък и допълнително хора в тятна услуга. Наглост!

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 11:17
Гост

А бе, знаеш ли за какво го искат точно? Може би да се редят отделно, за да не се заразят от простолюдието.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 10:48
Гост

Поредният каприз. Добре, че имат организации зад гърба си, та да им плачат на рамото. А розови листа да ръсят првд тях, не искат ли случайно.

advokat
advokat
27 април 2020 19:17
Гост

На ръце трябва да ни носят – не само рози – мислите ли, че не сме трудова част от народа, според вас – кой е защитил единствено Васил Левски – единственият човек, защитил Васил Левски е – неговият адвокат, всичко друго жми. Смел човек, темата тук приключва с преклонение.

Кой според вас е написал ЗЗД, ЗС и Знасл, както и старото ГПК, редица закони. Адвокатите. Така – че сега има стабилност.

Адвокат
Адвокат
27 април 2020 9:59
Гост

Съдиите и служителите да минават и те заедно с гражданите.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 9:34
Гост

Да се назначат 14 души, на които да плащаме заплатите, за да влизали софийските адвокати от собствени входове в две сгради??? Наглостта е добре да има граници.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 10:56
Гост

Ние, адвокатите, не сме ли част от тея данъкоплатци? 14000 парчета?

Филип
Филип
27 април 2020 11:18
Гост

Да, ама другите данъкоплатци не ни занимават постоянно със своите особи.

питащ
питащ
27 април 2020 18:13
Гост

Е кой те занимава бе тъпак ? Просто не чети !

advokat
advokat
27 април 2020 19:28
Гост

Това го въведоха мутрите – щото с подправен глас се обаждат – че има бомба и така стана. Никога не е имало проблем в съда – каква бомба – кви тоалетни, кви помещения – сега вече има дронове за нападение, не искам, разбира се насилие, но аз отивам замислен на заседание, това ме спъва – защото няма къде вътре да се настроя за заседание – ако си мислите – че е много лесно си адвокат, да спечелиш внимание, да поправиш грешка, нещо по трасето да корегираш. А – какво – ние по случайност сме мислещи – но това е случайно… Покажи целия коментар »

Мавродиева
Мавродиева
27 април 2020 9:23
Гост

Цялото мъцане и бъткане е да имат отделен вход да влизат, само с карта. Е всеки така иска да се добута до някаква привилегия да си избие генетично заложбените комплекси

питащ
питащ
27 април 2020 18:14
Гост

И съдиите и прокурорите ли са комплексари ? Ти генетично ваксиниран ли си ?

advokat
advokat
27 април 2020 19:32
Гост

Адвокатите сме цветът на правната общност, някой път ще Ви се наложи да имате делба, то се случва един път в живота, мен си ме ценят клиентите – комплекси няма как да имам. Защо ни обиждате.

Линкаря
Линкаря
27 април 2020 9:23
Гост

Не, не. Няма какво да го коментираме. Това сега са измислици, само и само ако може да не се редим с простолюдието на една опашка… ние сме повече от него. Айде моля ви се. Това ви е забавило в план графика ви.

Simo
Simo
27 април 2020 10:45
Гост

Ще идват по- рано, за да не закъсняват. Пак се разхленчили като малки деца.

advokat
advokat
27 април 2020 19:42
Гост

Не говорим да сте простолюдие, Правото е един заместник на бой с ножове – в тъмна нощ, тоест – да не мислите, че не съм добър с брадва в ръка – да размахвам, един вид трябва вместо агресия – музика и лъчи.

Агресия – не – просто – аз съм с ранг на магистрат, който го дразни факта – 5 години учене – в столова – на кюфтета (не че лошо готвеха), едновременно дете ти се ражда, жена те гледа, стипендията – ниска, бачкаш по строежи, не излизаш от библиотеката, учиш за изпити, има особено стриктни преподаватели – като алигатори.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
27 април 2020 9:22
Гост

Хааа някой не е слушал в училище какво казват на закъснелите. Като каже детето на учителката, че закъснява, защото живее далеч и имало трафик – тя му казва, „Ами ще станепш по-рано“
Та и тук така. Да стават по-рано бе. Да тръгват по-рано и няма да закъсняват. Тия 3 минути ги бавели.

Radosveta
Radosveta
27 април 2020 9:21
Гост

Чакала съм за вход – не е толкова бавно. Бабини деветини сега. Отделен вход да им се прави, че и още ресурс да иде за нищо

Занев
Занев
27 април 2020 9:20
Гост

Абе какво го мислят бе? Да видят как е в САЩ, Франция, Германия. Какво има да се мисли и да се открива топлата вода.

питащ
питащ
27 април 2020 18:16
Гост

Е как е там ? Ходил ли си по-долеко от Бусманци ?

Василева
Василева
27 април 2020 9:19
Гост

Е ако за попринцип става дума, то е редно да има отделен вход. Винаги има отделни входове.

Тошков
Тошков
27 април 2020 9:18
Гост

Пълна пародия.

адвокатско хоро
адвокатско хоро
27 април 2020 9:18
Гост

То сега и времето се оправи, я да си чакат адвокатите в двора, пък да извият едно хоро в прослава на българщината и за разпускане на напрежението преди дело. Пък да дойдат ония ми ти телевизии да видят сеир от охраната

Мустаков
Мустаков
27 април 2020 9:18
Гост

Според мен е редно да има втори вход. Да се избегне струпване на личности

Емилиева
Емилиева
27 април 2020 9:18
Гост

Ма на каква опашка има да се редят изобщо>? Нали всички са затворени да си седят у дома и да правят онлайн нещата

Ян Богосян
Ян Богосян
27 април 2020 9:17
Гост

Що да не се редят на обща опашка? Адвокатите са повече от хората л?

хикимяу
хикимяу
27 април 2020 18:20
Гост

Абе повече са от някои които влизат в съда, за които е спорно дали са хора, като например педофилите.

възмутен
възмутен
27 април 2020 9:14
Гост

Няма да има. Защо да се правят смислени неща, ще се чака да се избият на входа. В колко часа трябва да отиде човек, за да не закъснее за дело сутринта? Но на кого му пука, адвокат ли е – кучета го яли.

наблюдател
наблюдател
27 април 2020 18:22
Гост

Не си заслужава да се възмущаваш от драсканиците на дегенератите, които от скука влизат тук.