Главният прокурор и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не трябва да играят никаква роля и да упражняват какъвто и да е контрол върху кариерата или дейността на тези, които разследват самия обвинител №1 или близки до него прокурори. Това заявява Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който за пореден път провери какво прави България, за да изпълни решението по делото „Колеви“ (пълния текст на огласените решения за България виж тук).

По него съдът в Страсбург констатира липсата на гаранции за независимост при разследване на главния прокурор. Вече над 10 години България не предприема мерки за изпълнение на препоръките на ЕСПЧ, а според чл. 46 от Европейската конвенция за защита правата на човека решенията на съда в Страсбург са обвързващи за съответните държави. През есента на миналата година у нас беше проведена кръгла маса с участието на представители на Съвета на Европа. Тогава заместник-председателят на отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Съвета на Европа Клеър Ови предупреди България, че съществува риск за репутацията ѝ, ако не предприеме мерки по изпълнение на препоръките в делото „Колеви“.

От решенията, огласени днес след заседанието на комитета става ясно, че министрите са разгледали приетите от правителството в края на миналата година промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предлага шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да получи нов статут и правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Проектът предвижда той да бъде избиран с квалифицирано мнозинство от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за мандат от 7 години. Освен това с промени в НПК се изключва надзорът за законност над действията на този прокурор от страна на обвинител №1 (повече за предложените промени виж тук).

Съветът на Европа е разгледал и внесения проект за нова Конституция (повече за него виж тук). И коментира него и проекта за изменения в НПК и ЗСВ в контекста на решението на Конституционния съд, който преди по-малко от два месеца прие, че „надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния  прокурор  по смисъла на  чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор“ (повече за решението на КС виж тук).

Първо Комитетът на министрите заявява, че назначаването, отчетността, кариерата и подчинеността на шефа на инспектората към ВКП, като отговорен за разследването на главния прокурор и неговите заместници според огласените промени в НПК и ЗСВ, не гарантира истинска независимост.

После подчертава, че решението на Конституционния съд не се отразява на това заключение, тъй като „макар и да изяснява, че надзорът на главния прокурор не се прилага по отношение на разследвания срещу него, това ограничение изглежда не се отнася до разследвания срещу високопоставени служители, по-специално прокурори, близки до главния прокурор, нито се занимава с рисковете за независимостта, породени от действащите правила за назначаване, отчетност, кариерно развитие, надзор и подчинение“.

„Същото важи и за настоящия проект на евентуална нова Конституция“, пише в решенията.

Затова Комитетът на министрите настоятелно призовава властите да подготвят нови законодателни и ако е необходимо и конституционни изменения. И по-специално ги призовава „да гарантират, че прокурорите във Висшия съдебен съвет (или всеки възможен заместващ орган, в който главния прокурор има подобно влияние) и главният прокурор не играят решаваща роля при назначаването, отчетността или кариерата на всеки прокурор или следовател, отговорен за разследване на главния прокурор или на високопоставени служители, по-специално прокурори, близки до него, както и че главният прокурор е изключен от пряко или непряко управление на такъв прокурор или следовател и няма контрол над някоя от неговите дейности“.

Комитетът на министрите призовава и да се намери начин за съдебен контрол над отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство, така че да не се повиши натовареността на съда, но и да се гарантира правото на правосъдие на жертвите на престъпления.

И заявява, че ще провери за пореден път как върви изпълнението на решението по делото „Колеви“ през март 2021 г.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 18:39
Гост

А кой ще контролира независимия? Друг ли независим? Подобни гимнактики само за да се угоди на този или онзи са без реална полза за обществото.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2020 9:38
Гост

Никъде не пише „независимият“ да не бъде разследван наказателно от ПРБ, под надзора на главния прокурор. Този независим ще има срещу себе си армия от прокурори. Въпросът явно е, че ако някой ще го отстранява от длъжност, това не трябва да е главният прокурор или орган, който се контролира от главния прокурор. Може друг назначаващ орган да го отстранява. А иначе е ясно, че за цялостно решение на въпроса с отчетността на главния прокурор един или няколко независими разследващи няма да са достатъчни. Когато в правна система има една свръховластена фигура, решението не е да се намери друга свръховластена фигура,… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
04 септември 2020 16:56
Гост

Единственото решение за развитие на България е да се гарантира разделението на властите! В България няма реално разделение на властите! На избори хората гласуват за парламента, който да излъчи правителство и там е заровено кучето! Оттам още тръгва лошото конструиране на властта, защото щом може да се свормира правителство, шансът то да бъде контролирано и свалено е почти нищожен. В следствие на това се разпростира като тумор тая опорочена власт в комисиите, дирекциите, агенциите и изобщо всичко от което зависи нещо! Парламентарната квота във ВСС плюс тримата големи са си протежета на властта и какво става, че един цар тиква… Покажи целия коментар »

Пее Фский
Пее Фский
04 септември 2020 16:30
Гост

Явно Комитетът на министрите на Съвета на Европа не са наясно, че в BG всичко и всеки зависи от някой.

Стратег
Стратег
04 септември 2020 16:23
Гост

Отделете прокуратурата от съдебната власт и всички ще видим рахат.

Гост
Гост
04 септември 2020 16:51
Гост

Каквото и да направят където и да я сложат няма ли ясно дефинирани граници на правомощията на главния прокурор и да се създаде изобщо контрол над прокуратурата от обществеността няма значение дали ще е в изпълнителната, съдебната или отделна!

Анонимен
Анонимен
06 септември 2020 20:33
Гост

Ще видите десет пъти повече арести и глупости! А ти, ако разчиташ на съда – изгорял си, ако нямаш пари! Да не си мислиш, че те са извънземни! Същите са като другите!

Филип
Филип
04 септември 2020 16:16
Гост

Какъв риск за репутацията ни. Та ние отдавна нямаме такава.

Фики
Фики
04 септември 2020 16:20
Гост

Последна дупка на кавала сме.

Димитров
Димитров
04 септември 2020 16:13
Гост

Липсата на гаранции за независимост при разследване на главния прокурор е налице още от времето на Цаци.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 16:14
Гост

Отпреди него. Делото „Колеви“ е от времето на Филчев, така че прави сметка

Анонимен
Анонимен
06 септември 2020 20:30
Гост

Защо? При Татарчев, Филчев и Велчев прокуратурата беше по – различна ли? Имаше по – малко власт ли? Тогава имаше ли гаранции? Ей. палячо стига дрънкал! Пречи им човека, не правомощията! Лозан Панов беше избран от прокурорите и парламентарната квота и какво? Сега той е добър, а другите са лошите? Тъпо, ама много тъпо!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 16:11
Гост

Борисов се кълнеше, че всички препоръки на Венецианската комисия ще изпълнят, помните ли. И накрая изс…а пак едно л…о. Колко хора тогава им казаха, че този проект за НПК не струва и с него въобще не се изпълняват препоръките по делото „Колеви“, ама те пак упострваха. Така, както сега упорстват за ОСТАВКА!!!

ДП от ДП
ДП от ДП
04 септември 2020 16:15
Гост

Е никой никога не е искал да изпълни решението. Това е идеята. Само се тупа топката, че нали главния може да го хване за топчиците и като гледам този момент наближава – баце го чака едно сочно ДП от ДП 😉

Заза
Заза
04 септември 2020 16:22
Гост

Сигурно пак е проспал някоя и друга среща в чужбина. Ама нали не се касае за магистралки.

nobody cares
nobody cares
04 септември 2020 16:10
Гост

Това дето са го казали хавропейците е ясно на всеки нормален човек. Трябва да е изведен от прокуратурата орган, да няма нищо общо с главния и присъдружните му командоси. Но наште се правят, че не разбират. Лошото е, че Съветът на Европа не може да налага глоби като ЕК. А и Европа честно казано показа, че не й пука за нас

Коко
Коко
04 септември 2020 16:15
Гост

Поне няма да плащаме глоби ние.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 16:18
Гост

Може би Борисов ще усети жегването, когато ни спрат еврофинансирането по новия хоризонтален мониторинг за върховенството на правото. Защото у нас няма право, има само репресия.

Асен
Асен
04 септември 2020 16:22
Гост

Него тези еврофондове не го интересуват, другите са по-лесни за крадене.

Зависим
Зависим
04 септември 2020 16:24
Гост

Каквито правистите, такова и ПРАВОТО.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2020 20:36
Гост

И къде, в кой документ точно ти го казаха „хавропейците“, че трябва да е така?

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 16:07
Гост

Това е като протестите – едно и също повтаряш, ама няма кой да те чуе.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 16:09
Гост

А не ти ли прилича и на проекта за нова Конституция. Ония промени в НПК/ЗСВ Дани К ги писа на коляно, като проекта и накрая едно недоносче

трагедия
трагедия
04 септември 2020 16:11
Гост

Тази власт като цяло е произвела само недоносчета в законодателно отношение, защото НЯМА ЮРИСТИ. Няма хора с елементарни знания, а само лобистки полюции

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 16:13
Гост

Ееее, едно време при НДСВ какви юристи имаше, целият факултет беше в групата им. А с Борисов никой не иска да се замесва. Що ли

Ганьо
Ганьо
04 септември 2020 16:27
Гост

Ти да не падаш от Марс? Щото е сложил ръка на цялата държава. Даже рие срещу президента. Ама келепира….