Шефът на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да получи нов статут – да се избира с 2/3 мнозинство от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) със 7-годишен мандат, и той да разследва главния прокурор и заместниците му, ако извършат престъпление. Такива промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) прие днес на извънредно заседание Министерският съвет.

Те бяха преразказани от премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Данаил Кирилов, а няколко часа след гласуването им беше публикуван и законопроектът (пълния му текст виж тук).

Според Борисов така се отговаря на препоръките на Венецианската комисия да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване на главния прокурор. Становището на комисията още не е публикувано, но в петък от Съвета на Европа изпратиха съобщение до медиите, в което се дават следните препоръки: Само членове на ВСС, които не са свързани с прокуратурата, да могат да внасят искане за отстраняване от длъжност на главния прокурор и да се намали мнозинството от 17 гласа, с което се взема решение за това. Отказът срещу главния прокурор да започне наказателно преследване да подлежи на съдебен контрол. А самото разследване да се извършва от „нещо като независим прокурор“. Освен това Венецианската комисия отправи призив към българските власти да се откажат от идеята си за еднакъв режим за търсене на отговорност от главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища (повече за становището виж тук).

„Новото, което е предложено и е резултат на съображенията и препоръките на Венецианската комисия е, че предлагаме да отпадне регулацията за осъществяване наказателна отговорност на председателите на върховните съдилища, за да докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии“, каза днес министър Кирилов.

А Борисов допълни: „Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те считат, че така би се накърнила независимостта на съдиите. Ние се съобразяваме с това и го изваждаме като възможност“.

Ето как Данаил Кирилов изложи основната промяна, приета днес от кабинета: „Създаваме нов субект, нова правна фигура, във връзка с реализирането на отговорността на главния прокурор и на неговите заместници. Обособяваме и даваме статут на прокурор, завеждащ отдел „Инспекторат“ във Върховната касационна прокуратура“.

А премиерът се намеси с коментар: „Досега ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен провежда разследването и му докладва. Сега създаваме абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва до внасянето на обвинението“.

Кирилов разясни какви са гаранциите за независимост на този прокурор – той се избира отделно от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат от 7 години. „Освен това по отношение на него главният прокурор не може да упражнява правомощия по надзор за законност на неговите актове т.е главният прокурор не може да отменя като незаконни актове, с които се разследва самият той или неговите заместници“, каза правосъдният министър.

И двамата с премиера подчертаха, че подобни изменения съобразяват Конституцията. Борисов каза, че той вече е обяснил на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен какви промени ще се приемат, за да може да бъде разследван българският главен прокурор. Предстои решението на кабинета да бъде изпратено на ЕК.

„Извънредността на днешното заседание е да покаже желанието да се съобразим с всички препоръки, направени от Венецианската комисия“, заяви Борисов.

От публикувания след заседанието законопроект става ясно, че предложение за шеф на инспектората ще имат право да внасят най-малко трима членове на Прокурорската колегия. А 7-годишният му мандат може да бъде прекратен на основанията, на които се освобождават предсрочно членовете на ВСС – подаване на оставка, влязла в сила присъда, трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от една година и дисциплинарно освобождаване от длъжност или лишаване от право да упражнява юридическа професия или дейност.

От самото наименование на новата глава в НПК, посветена на наказателната отговорност на главния прокурор, става ясно, че той и заместниците му ще бъдат разследвани само за умишлени престъпления от общ характер. В Закона за съдебната власт се записва, че „когато се извършва разследване или отделни действия по разследването и други процесуални действия срещу главния прокурор и неговите заместници, наблюдаващ прокурор е прокурорът, завеждащ Инспектората на прокуратурата, или друг прокурор, определен от него“. Като отделни действия по разследването ще може да бъдат възлагани и на следователи от Националната следствена служба.

„По този начин се гарантира, че разследването ще бъде провеждано от прокурори и следователи със значителен опит, чиято длъжност съответства на обществената значимост на производството. Същевременно се гарантира, че независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт няма да бъде засегната чрез провеждане на разследването от страна на органи на изпълнителната власт“, се посочва в мотивите.

Част от разпоредбите са посветени на изключването на надзора за законност от страна на обвинител №1 и на контрола на горестоящия прокурор по отношение на шефа на инспектората, когато се разследват главният прокурор и заместниците му.

Приетият от правителството законопроект не предвижда процедура по отстраняване от длъжност на главния прокурор при започване на разследване срещу него, каквато беше заложена в първоначалния вариант на измененията.

Според мотивите с промените в НПК и ЗСВ се отговаря на препоръките по Механизма за сътрудничество и проверка, както и на европейските прокурори, които преди няколко години извършиха анализ на българското държавно обвинение.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2608617242699663/

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кофти
Кофти
12 декември 2019 10:37
Гост

Един средновнимателен, да не кажа повърхностен прочит на предложенията на СЕ и това, което имаме като промяна на закона у нас, нямат нищо общо. И ефектът ще бъде коренно различен. Браво, Деляне, Сотире, Бойко и Иване.

Уви
Уви
12 декември 2019 10:37
Гост

Тъжна коледа тая година. Няма радост, само Гешев.

да попитам
да попитам
09 декември 2019 11:58
Гост

Кой е началника на ВКП, че нещо не намирам информация?

прокурор
прокурор
09 декември 2019 11:45
Гост

Освен това Венецианската комисия отправи призив към българските власти да се откажат от идеята си за еднакъв режим за търсене на отговорност от главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища“

Ясна работата и Венецианската комисия пълна със соросоиди, хора на Лозан Панов. Откъде накъде някакво чуждестранно НПО ще диктува на правителство и парламент как да управляват??

ФФФ
ФФФ
09 декември 2019 21:41
Гост

Венецианската комисия, драги колега, не е чуждо НПО. Преди да пишете, вземете да прочетете….

Стойчо
Стойчо
09 декември 2019 8:58
Гост

Ако може да е бил председател на окръжен съд, след което прокурор най-добре 😉 Както се казваше в гатанките – що е той?

безплатен съвет
безплатен съвет
08 декември 2019 7:15
Гост

Проектът е противоконституционен, въпреки,че е необходим-първо изменете чл 126 ал 2 от Конституцията.

независимия прокурор трябва да не е прокурор досег
независимия прокурор трябва да не е прокурор досег
08 декември 2019 7:18
Гост

Независимия прокурор трябва да е от средите извън прокуратурата. Сега в действащия инспекторат към Главния прокурор случайни попаднали , непроверени за лоялност няма. Това са само хора, поддържници на статуквото, иначе, нямаше да бъдат взети в инспектората.

Абсурдистан
Абсурдистан
07 декември 2019 18:34
Гост

В какво се изразява независимостта му питам аз: ще се избира с квалифицирано мнозинство от тези, които избират главния прокурор и са му подчинени; друга част от тях са избрани от Народното събрание (разбирай близки до властта); липсва самостоятелен бюджет. Освен всичко, предложенията за допълнение в ЗСВ и НПК, ще противоречат на чл. 126 КРБ.

Необходими са изменения в КРБ, а всичко останало е мимикрия и формално изпълнение на задълженията по привеждане в изпълнение на ЕСПЧ относно делото „Колеви“ и препоръките на конституционния орган на Европа.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2019 16:14
Гост

Като ще имитират дейност и ще хвърлят прах в очите на хората, поне да го направят качествено. Това е все едно да кажеш едновременно, че те боли главата, и че имаш главоболие. Ако това ще е „реформата“, по-добре без нея.

morko
morko
07 декември 2019 13:38
Гост

Инспектората на ВКП се назначава със заповед на главния и се подбира от него. затова са все отбор юнаци и изпълняват поръчки…и да образуват ДП срещу шефа си?!? много гениално!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2019 11:43
Гост

Това ли е отговорът на препоръките на Венецианската комисия? А какво правим с чл. 126 от Конституцията. И как ще е независим като се избира от ПК, която е съставена само от подчинени на главния прокурор. И пак ли трима от ПК ще го предлагат. Ега ти идиотията. Това е тотално неглижиране на Конституцията, да не говорим и на ЗНА. Аз бих ги атакувал в КС. Страшно безобразие

123
123
08 декември 2019 7:20
Гост

Вие бихте оспорили пред КС, но номенклатурата и диктатурата в държавата се е погрижила да нямате право да сезирате КС.

хрантутник с мандат
хрантутник с мандат
07 декември 2019 11:38
Гост

Въй, ИВКП от трета глуха, стана мамата си джаса! Питам се обаче какво ще прави 7 години, ако главняит не рече ей така за кодош да извърши едно престъпленийце. Нови хрантутници със специален статут ли ще отглеждаме?

Анонимен
Анонимен
07 декември 2019 11:41
Гост

това да е проблемът. но поне от кумова срама да бяха предвидили да го избира пленумът на всс, а не пак прокурорите, това е капсулиране, а не независимост.ще прочетем, ще видим

the devil
the devil
07 декември 2019 11:19
Гост

на това му се вика да четеш препоръки като дявола евенгелието. къде видяхте такива тъпотии от венецианската комисия?

кафява игра
кафява игра
07 декември 2019 11:28
Гост

Никъде, ама такава е поръчката. Гледам някои кафяви сайтове вече са против и се изненадвам, защото изглежда като идеите да са от прок, но може и да е игра пред публиката

евалла
евалла
07 декември 2019 11:14
Гост

никой не е виждал законопроект, а той вече приет от МС. Евалла!

до хората с лампионите
до хората с лампионите
07 декември 2019 11:17
Гост

Ето това е потъпкване на правилата на демокрацията. Това трябва да изкара хората на улицата,а не да му коленичат на Радев с лампиони в ръка. Но никой не разбира за какво става дума. Как беше – народ, който се вълнува повече от миски, отколкото от главния прокурор е обречен да търка билетчета.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2019 11:33
Гост

Търкам, търкам и… Дани Кирилов!

лингвист по синтаксиса
лингвист по синтаксиса
07 декември 2019 11:34
Гост

като синоним на оная дума с три букви, дето започва с к и завършва на р и има у по средата ли?

синтактичнен тълкувател на морфемите
синтактичнен тълкувател на морфемите
09 декември 2019 2:40
Гост

Кондуктор?

Анонимен
Анонимен
07 декември 2019 11:13
Гост

С нов статут, но не и с независимост. Нямало да докладва на главния божеееее като избират неговите хора в ПК!

нон сенс
нон сенс
07 декември 2019 11:10
Гост

Абсолютно независим?! При положение, че се избира от прокурорската колегия? нон сенс! Там са прокурори, които са зависими от главния. Венецианците говорят за членове на ВСС, които нямат общо с прокуратурата, те пак прокурорската колегия да избира.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2019 11:45
Гост

Венецианската комисия говори и за нова структура на ВСС, ама такова предложение няма. Без промени в Конституцията няма да стане