„Шоуто на Слави“ е изградило образ на Деси Тенекеджиева като вампир, вълк, крокодил, вещица, змия и таралеж. Външният ѝ вид е описан като плашещ и стряскащ. Актьорът Мариян Бачев е играл пародийната си роля на Десо Тенекеджиев с характерни загрозяващи лицеви черти като голям изкуствен нос и бенка с явен паралел между неговия вид и този на Тенекеджиева. Самият герой Десо много пъти в шоуто се определял като грозен и давал примери за това.

Това са част от изводите на Върховния касационен съд, с които „Шоуто на Слави“ и Би Ти Ви са осъдени да платят на Тенекеджиева 20 хил. лв. обезщетение за 16 предавания с подигравки с нея от 2013 до 2015 г., когато е заведено делото. След 5-годишна сага на 11 август излиза окончателното решение, възмездяващо актрисата, която твърди, че е

изпитвала

чувство за срам

и унижение,

душевна болка,

страдание,

негативни емоции, повишена тревожност, напрегнатост и психоемоционален стрес.

Шегите с името и външността на Деси Тенекеджиева се отразили негативно на работата ѝ и опетнили името ѝ пред обществото, приема съдът. Тя е била рекламно лице на Жан-Пол Готие от 2000 до 2005 г., участвала е в много български и европейски филми. В един от тях е партньор на Жерар Депардийо. Председател е на фондация за подпомагане на млади творци.

Всичко започва на 5 септември 2013 г., когато в „Шоуто на Слави“ е излъчен скечът „Божидар Димитров за вампирите в България“. Тогава покойният шеф на Националния исторически музей говореше за находки на мъртъвци, погребани като кръвопийци у нас. В скеча Слави Трифонов казва: „Добре, това е третият намерен вампир в нашата страна. Значи в момента имаме три български вампира, така ли?“. Актьорът Краси Радков, който влиза в ролята на историка, отговаря „Не, четири са“ и добавя: „Забравяш Деси Тенекеджиева“. По делото е посочено, че повечето скечове са излъчени по Би Ти Ви, по комедийния канал на медийната група, а освен това са качени в страницата на шоуто в интернет и така са стигнали до повече зрители.

Следващата гавра според Тенекеджиева е от края на януари 2014 г. Тогава Краси Радков е в ролята на баба Вуна, чийто образ е на развратна старица. „Гледала ли си „Вълкът от Уолстрийт?“, пита Слави с пояснението, че главният актьор в продукцията Леонардо ди Каприо е номиниран за „Оскар“. Баба Вуна отговаря: „Не знаех, че Деси Тенекеджиева е ходила на Уолстрийт“.

През май 2014 г. Трифонов пита влезлия в образ актьор Тодор Башиянов с кого е най-известното му селфи. „С Дънди Крокодила“, отговаря Башиянов. „Имате предвид позабравения актьор Пол Хоган“, пита го водещият. „Не, имам предвид позабравената актриса Деси Тенекеджиева“, следва сценария Тодор Башиянов. И това са само част от обидните за актрисата скечове.

По делото Деси Тенекеджиева е представила документи, че страда от тежка инсомния заради подигравките. Била е прегледана на 5 май 2014 г. и лекарят ѝ е предписал медикамент. Неврологичен преглед от юни 2015 г. показал, че

има остра

стресова реакция

и се оплаква от

главоболие,

замайване, световъртеж и схващане на челюстите. Била е на психолог няколко дни след този преглед, където е споделила оплаквания от понижено самочувствие, повишена раздразнителност, пристъпи на паника, силен световъртеж, колебания в кръвното налягане, болки в челюстите и зъбобол. На специалистите разказала, че всичко това е резултат от шегите и подигравките в „Шоуто на Слави“.

Разпитани свидетели са посочили, че след обидите Тенекеджиева не спяла, плачела, отказвала да ходи по участия, тревожела се как ще гледат на нея родителите и синът ѝ. Децата на приятеля ѝ започнали да се държат агресивно към нея, след като чули обидите по телевизията.

Според юристите на 7/8 основна цел на хумора с Тенекеджиева и всички останали публични личности е забавлението на зрителя след работния ден и чрез осмиване на грешки, отделни черти от физическия образ на актуални за деня публични личности. Твърди се, че няма обиди към актрисата.

В аргументите си съдиите обаче подчертават, че Тенекеджиева не е държавен служител или политик, за да търпи подобни жестоки шеги. Те признават, че актрисата е публична личност, но въпреки широките граници на това понятие според ВКС е недопустимо да се накърнява и унижава достойнството ѝ, още повече че въпросните скечове не засягат теми от обществен интерес.

Според другия ответник БиТи Ви скечовете в шоуто са изпълнени от актьори в роли, предаването е хумористично и е израз на творческата свобода на авторите. Телевизията твърди, че скечовете с известни личности имат за цел да провокират възприятията на публиката чрез преобръщане на идеала и на общоприетото през призмата на смешното и забавното, че само театралното и в частност комедийното изкуство имат възможност да постигнат подобен ефект.

„Би Ти Ви има позитивно отношение към Деси Тенекеджиева, уважаваме артистичната ѝ кариера и проекти“, обясниха оттам, а от продуцентската компания на Слави Трифонов 7/8 отказаха коментар.

Ще даде парите на фондация „Стоян Камбарев“

Новината за спечеленото дело сподели самата Деси Тенекеджиева в профила си във фейсбук:

„Това е безпрецедентен случай в най-новата съдебна история. Частно лице да осъди най-рейтинговото шоу, задържало се повече от 20 години в национален ефир, и солидарно телевизията, която го излъчва.

С това решение ВКС ми върна доверието в българската съдебна система, което беше доста разклатено… Да, явно има и неподкупни съдии, които гледат обективно и отсъждат безпристрастно и независимо. Благодаря им!“.

Добавя, че с Би Ти Ви има приятелски и колегиални отношения, но се е съгласила с адвоката си, че телевизията трябва да поеме солидарна отговорност, защото без нея предаването няма да има трибуна.

„Преди 5 години започнахме една борба, която по нищо не предвещаваше, че ще е лека. Слави ми се обади по телефона веднага: „Недей да се занимаваш с глупости. Ела в шоуто ми. Винаги си била добре дошла. Ела и ме залей с чаша вода, ако искаш. Каквото искаш, направи. Но не започвай безсмислени дела. Минимум 5 години ще продължи, ще загубиш сума пари за адвокати и такси, ще ни дъвчат с години в жълтите медии и накрая ще загубиш“. Е, да… беше прав, но само за някои неща. Сагата продължи повече от 5 години – първа инстанция, втора и накрая ВКС.

Но единственият коментар за делото излизаше от Слави и неговото предаване. При това нееднократно. Аз запазих пълно мълчание. Да, за таксите и разходите също беше прав – бяха много и големи. Нo всичко си струваше. Защото няма нищо по-важно от човешкото достойнство, името и честта. И се реших на тази стъпка, въпреки че съм човек с изключително развито чувство за хумор и самоирония. Защото всичко има граница. Важни са мярката и вкусът. Години наред да свързват името ти не с професионалните, личните и обществените постижения, а с грозни и непристойни сравнения, епитети и обиди от национален ефир, е недопустимо и подсъдно. За такива „шеги“ трябва да има достоен отговор“, обяснява още Деси Тенекеджиева.

Парите за обезщетението ще преведе на фондация „Стоян Камбарев“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar