Бизнесменът Пламен Бобоков е използвал контактите си с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, за да иска помилване на затворник.

Това съобщиха днес от прокуратурата, като се позоваха на продължаващия анализ на експертизата на телефона на Бобоков и разпространиха още нови негови разговори.

Става дума за българина Петър Ненов, който е бил осъден на 6 години затвор в Румъния за данъчни престъпления и в момента изтърпява присъдата си в софийския затвор. Той е бил задържан в България през ноември 2018 г. след издадена Европейска заповед за арест в Румъния

Ненов, записан в контактите на Бобоков като „Pepi-Ro“, му е изпратил през април проект на писмо до президента Румен Радев от Демократичен съюз на българите в Румъния. В него организацията пише за заслугите на Ненов за българите в Румъния и иска помилването му.

След това Ненов разказва на Бобоков как през 2014 г. се оказал единствен осъден като „управител в сянка“ на чужда фирма, а от румънското разузнаване го откарали до границата, като му казали, че целта на присъдата не била да е в затвора, а да не се меси в техните вътрешни работи. После той изброява, че е председател на Международната агенция за превенция на престъпността и политиките за сигурност, че е получил множество награди от Румъния и България, както и направените от него дарения – климатици и компютри за посолството и консулството в Букурещ, коли и техника за ГДБОП, както и ремонт на сградата на полицията във Велико Търново.

Ненов постоянно се интересува от евентуалното му помилване, като Бобоков препраща информацията до Пламен Узунов, а на затворника отговаря, че ще има резултат, „но няма да е светкавично“.

През май Ненов пише на Бобоков, че в Румъния е „вече чист“. „От тук зависи сега да се оправя възможно най-бързо и се връщам веднага там“, казва Ненов, а Бобоков му отговаря, че трябва официално извлечение от румънския съд и превод на български.

На 12 май становището е изпратено от Бобоков на Узунов, а президентският секретар пише: „Нека някой да формулира становището в коментар и аз ще се погрижа да се разисква и подкрепи“.

От президентството пък отговориха, че не е провеждана процедура за помилване на Ненов.

„В Администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС“, посочват от прессекретариата на президента.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хари
Хари
30 юни 2020 17:33
Гост

Потресен съм просто от задкулисието и машинациите във властта.

Митко
Митко
30 юни 2020 17:29
Гост

Тоест един дарява, за да изкара друг от затвора.

Хриси
Хриси
30 юни 2020 17:31
Гост

А какво смятате, че прави Божков в чужбина, за да не ни го връщат.

Шиши
Шиши
30 юни 2020 17:26
Гост

Поредният престъпник, който се прави на бизнесмен. Е, ако бизнеса му е далавери…

Анонимен
Анонимен
30 юни 2020 17:02
Гост

Айде стига вече – на час по лъжичка, всеки ден. Прокуратурата толкова ли не е сигурна в доказателствата си, че ни подгрява нон стоп за Бобоков? Или пък причината е друга – да се удря Радев в жегите.

Димитър
Димитър
30 юни 2020 17:16
Гост

Сигурен съм, че това е точно срещу Президента. Боко и сие са се заинатили и няма да се откажат лесно.

Фреди Ф
Фреди Ф
30 юни 2020 16:21
Гост

Ма разбира се, че ще пише бе. Защо да не пише и да не инструктира? Защо? Държавника има страх и срам от някого ли ?

Дичо
Дичо
30 юни 2020 17:17
Гост

Ние отдавна не сме държава, разграден двор.

КНУТ
КНУТ
30 юни 2020 16:20
Гост

НЕ ми се мисли какви задкулисия има в държавата мале майко мила

Bobi M
Bobi M
30 юни 2020 16:20
Гост

Плюнчим се ние тука, а далаверата по върховете си върви ли върви..

Шилев
Шилев
30 юни 2020 17:19
Гост

Рибата се вмирисва откъм главата. Да пребъде Тиквуций. Жална ни майка.

Василева
Василева
30 юни 2020 16:20
Гост

А вие като ги гледате тия чатове и като знаете Домусчиев колко е гъст с властимащите, смятате ли, че и той не се ползва от тези привилегии? Даже не са и привилегии ами най-вероятно той командва парада

Сен Жак
Сен Жак
30 юни 2020 16:19
Гост

Бобоков и той като другите олигарси – праща СМС-и и си прави врътки за да му върви бизнеса

Иванов
Иванов
30 юни 2020 16:19
Гост

Този е за затвора

Lustratiev
Lustratiev
30 юни 2020 16:18
Гост

Ами какво да кажем. Лобитата в България така правят

Занев
Занев
30 юни 2020 16:17
Гост

ох какво ни занимавате с този елемент? Ясно е, че е бизнесмен и че е писал мейли и чатове за да му прокарват негови хора. Лоби. Какво да се занимваме с него с месеци

Lustratiev
Lustratiev
30 юни 2020 16:17
Гост

Да, аз също не съм сигурен, че в България някой се изненадва от това нещо