Европейската комисия започна нова наказателна процедура срещу Полша заради новия закон за съдебната власт, който е в сила от февруари. Според Брюксел той подкопава независимостта на полските съдии и противоречи на европейското право. Нещо повече – той възпрепятства съдилищата да прилагат пряко някои европейски правила за независимостта на съда и да отправят въпроси по тази тема към Европейския съд.

Новият закон разширява дефиницията за дисциплинарни простъпки и увеличава броя на случаите, в които съдържанието на съдебни решение може да бъде квалифицирано като такава. „Дисциплинарният режим може да бъде използван като система за политически контрол върху съдържанието на съдебните решения“, предупреждава Комисията.

Той освен това дава на нов орган – Камарата за извънреден контрол и обществени дела към Върховния съд – властта да взема решения по отношение на независимостта на съда. Това ще възпрепятства прилагането на правилата на ЕС и искането на предварителни решения от Европейския съд, което е несъвместимо с европейското право.

Законът изисква и от съдиите да разкриват специфична информация за непрофесионалните си дейности, което е несъвместимо с правото на неприкосновеност на личния живот.

Полското правителство има два месеца да отговори на формалното писмо на Комисията, което дава начало на процедурите срещу Варшава.

Вера Йоурова,

еврокомисар по ценностите и прозрачността

Това е поредният сблъсък между Брюксел и Варшава, откакто на власт там е консервативната партия „Право и справедливост“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar