С пекулациите, че Китай е отговорен за глобалната пандемия от новия коронавирус, които бяха подкрепени от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, изглежда ще имат правни последици.

Група нигерийски адвокати обявиха, че ще съдят Китай за щетите, нанесени върху Нигерия и нейните граждани от пандемията и принудителните мерки заради нея.

Адвокатите планират да търсят обезщетение в размер на 200 милиарда долара за „загубата на човешки животи, икономическото задушаване, травмите, трудностите, социалната дезориентация, психическите изтезания и нарушаването на нормалното, ежедневно съществуване на хората в Нигерия“.

Те планират да осъществят иска си в две фази. Първо ще го заведат във нигерийския Върховен федерален съд, с което да накарат правителството на Нигерия да заведе дело срещу Китайската народна република в Международния съд в Хага.

„Юридическите експерти ще искат обезщетение за щети в размер на 200 милиарда долара, а китайското правителство ще бъде защитавано чрез посолството си в Нигерия“, смята проф. Епифани Азинге, един от юристите работещи върху иска.

Тръмп: Китай да понесе последствия, ако е бил съзнателно отговорен за коронавируса

По-рано египетски адвокат обяви, че ще съди китайския президент Си Дзинпин, като призова Китай да плати 10 трилиона долара за щетите, причинени от новия коронавирус в Египет.

Миналата седмица пък американският щат Мисури заведе дело срещу китайското правителство заради заразата. В иска се твърди, че властите в Китай са виновни за глобалната пандемия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar