Да не се начисляват наказателни лихви и да не се обявява предсрочна изискуемост на кредитите ще предложи като мярка по време на извънредното положение министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Това обяви самият той от парламентарната трибуна по време на обсъждането на първо четене на проектозакона с мерките (повече за него виж тук).

„Не да се спрат лихвите по кредитите. Ние ще ви предложим по-елегантно правно решение – да няма възможност да се прилагат последиците от забавата и да не може дългът да се обявява за предсрочно изискуем и да се налагат наказателни лихви“, каза Кирилов пред депутатите. А изказването му беше реакция на предложението, което от „Атака“ обявиха, че ще внесат – да не се плащат лихви по главниците на кредити от гражданите и от малките фирми.

Как точно ще бъде формулирана идеята на Кирилов и дали ще обхване само кредитите, или ще включва например и лизинга, и застраховките, само за физически лица ли ще се отнася, или и за юридически, ще стане ясно, когато я внесе официално.

Депутатите дебатираха по закона близо 5 часа и всички парламентарни групи дадоха заявки за сериозно пренаписване и дописване на разпоредбите му.

На финала той беше гласуван на първо четене със 129 „за“, нито един „против“ и 70 „въздържали се“. Заедно с него беше обсъдено и предложението на БСП за мораториум върху сроковете за плащане на битови сметки, който да продължи един месец след края на извънредното положение, както и върху възможността да бъдат спирани токът, водата, парното и интернетът, заради неплатени сметки. То обаче беше отхвърлено от мнозинството.

В залата се оформи консенсус да отпадне засилването на наказателната репресия спрямо лекари, които отказват лечение по време на епидемия.

Сериозна редакция ще претърпят и първоначалните предложения за промени в Кодекса на труда.

Заседанието започна с предложение на Лъчезар Иванов от ГЕРБ депутатите, които стоят близо един до друг, да сложат маски, което не предизвика положителна реакция в залата. Той настоя да се обмисли и по време на епидемията да бъде отменено гласуването в парламента с пръстов отпечатък, а Цвета Караянчева му обеща това да бъде обсъдено.

Шефовете на правната и социалната комисии Анна Александрова и Хасан Адемов представиха докладите от обсъждането на законопроекта на първо гласуване (какви бяха обсъжданията в правната комисия четете тук).

Промените в Кодекса на труда и заявките за редакции

С доклада, представен от Адемов, се направи опит да се даде някакво разяснение за мерките за работодателите и служителите, които предизвикаха много въпроси.

Той обобщи промените в Кодекса на труда с четири възможности за работодателите при извънредно положение:

  • да възлагат на работниците извършването на надомна работа или работа от разстояние;
  • да преустановяват работата в предприятието;
  • да установяват непълно работно време в предприятието;
  • да предоставят едностранно ползването на платен или неплатен годишен отпуск.

За уязвими категории работници (бременни, майки, с увреждания и тн.) се създава възможност при обявено извънредно положение да ползват по тяхно искане платен или неплатен отпуск, като в този случай работодателят ще е длъжен да го разреши. „Тук ще предложа да се добавят и хората над 60 години“, каза Адемов.

Когато работата на предприятието или на част от него е преустановена при извънредно положение поради издадена заповед на компетентен държавен орган, но работниците не ползват платен отпуск от работодателя, ще имат право на обезщетение. Размерът му е 50 на сто от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Обезщетението се дължи от работодателя на служителя.

Когато не е предоставен платен годишен отпуск при обявено извънредно положение и работодателят е преценил да прекрати работата на предприятието или на част от него, без да има забрана за извършване на такава дейност, наложена със заповед на държавен орган, работодателят е длъжен да изплати пълният размер на брутното трудово възнаграждение на наетото лице.

След като представи идеите самият председател на социалната комисия Хасан Адемов обяви, че е против работниците да могат да излизат принудително в неплатен отпуск. А министърът на труда Деница Сачева каза, че ще предложи да се регламентира, че при извънредно положение работниците могат да излизат в неплатен отпуск само по собствено желание. „Смисълът на това човек да излезе в платен или неплатен отпуск е, че това може да е начин да бъде запазено неговото работно място. А да жертваш отпуска си, ще бъде може би най-малката цена“, каза Сачева.

Тя заяви, че ще предложи да отпадне и новият чл. 218а в КТ, който предвижда плащането на 50% обезщетение от работодателя при престой заради извънредното положение.

Сачева обеща в закона да влезе и обещаната от правителството подкрепа за работещите и бизнеса – държавата да поеме за три месеца 60% от заплатата, а работодателят – 40%, за да няма съкращения. Социалната министърка каза, че тя не е била разписана досега, защото се е съгласувала с работодателите и синдикатите, а от думите ѝ стана ясно, че въпросните 60% ще са от осигурителния доход на човека за януари 2020 г.

Концептуалният спор – „закон-рамка“ или пълен с детайли

Още в началото на заседанието се очерта концептуалният спор за това как трябва да изглежда един закон с мерки при извънредно положение. Депутатите застъпиха различни виждания и за това дали в него трябва да се възпроизвежда познатата заповед на здравния министър Кирил Ананиев с противоепидемиологичните мерки.

Според някои, като лидера на НФСБ Валери Симеонов, това е напълно излишно – тя вече действа и е напълно законна. От БСП обаче застъпиха тезата, че всички мерки, свързани с извънредното положение, трябва да са в закон.

„Не е работа да се изброяват детайли в закон. Положението е като при война, но с невидим враг. По време на война Народното събрание не определя посоката на военните операции, а това е възложено на щаба“, каза Симеонов.

Данаил Кирилов пък призна, че заповедта на здравния министър е преповторена в закона само за успокоение на опозицията, иначе той го намира за ненужно.

И каза на депутатите, че тяхна работа е да направят закона по-стегнат и обран. „Разчитаме този закон да стане кратък“, каза правосъдният министър. Той припомни, че е писан за два дни и цитира думите на Уинстън Чърчил: „Пиша ви това дълго писмо, защото нямах време да го направя кратко“.

„Със закона търсим охрана на имуществените права и интереси на евентуално засегнатите лица – например длъжниците да не бъдат притеснявани от изпълнителни производства. Работниците, ако дължат, няма да им се събират пари принудително със запори от техните сметки“, мотивира той мораториума върху запорите. Но възприе критиката на БСП, че трябва да се изключат задълженията за издръжка.

Лидерката на левицата Корнелия Нинова обясни какво предлагат от партията – да се отвори държавният резерв, да се даде информация за фискалните резерви, да актуализира бюджетът, да се вземат крути мерки срещу спекулата, да се отложат плащанията на битовите сметки за определен период и да се намери начин частните болници да се включат в борбата с кризата.

Какво ще бъде прието окончателно ще се изясни утре, когато парламентарните комисии ще обсъждат всички предложения.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мерелин монро
мерелин монро
24 октомври 2020 20:27
Гост

ТОВА ЗА КРЕДИТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НЕ Е ВЕРНО .ЛИХВИТЕ ВЪРВЯТ ПРЕТЕСНАВАТ ПО ТЕЛЕФОНИТЕ ОСОБЕНО КРЕДИТ,,ДРЪСТЪР-ЛИЗИНГ ЗА МЕСЕЦ НА СУМА 135лв лихвата е 36 лв.по време на пандемия

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 12:43
Гост

Няма начин Андрешко да не се възползва от тези облекчения и след края на извънредното положение, ще настане едно мрънкане и протакане на плащанията.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 13:19
Гост

Такъв ни е манталитета за съжаление.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 23:06
Гост

Няма начин да не спекулират с това. Не че ми е жал за тези обирджий банките.

Пепелянков
Пепелянков
18 март 2020 12:36
Гост

Тези проемни сега важат. Лошото е, че несериозните Българи продължават да се мотаят на групички на хубавото време. В резултат може да се докараме до положение, като във Франция. С клетвен лист да излизаме по улиците.

Фердо Ф
Фердо Ф
18 март 2020 12:35
Гост

Бъдете спокойни. Нещата не са толова трагични. В Италия има бум, защото там населението е най-застаряващото в Европа. Или поне едно от най-застаряващите. Освен това в България се вземат добри мерки за защита. Превантивни.

Хари
Хари
18 март 2020 13:29
Гост

След дъжд качулка.

Дон Омар
Дон Омар
18 март 2020 12:34
Гост

Много лесно е да се направят тези промени в полза на народа. Добри предложения. Нека се случат. И заедно да преборим тази гадост.

Миленски
Миленски
18 март 2020 12:33
Гост

Изключително подкрепям. Добри предложения са. Нека малко от малко да облекчат хората, които сега се приетсняват един път от вируса и втори от финансите.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 23:10
Гост

А колко ли хора ще останат без работа.

Даниелов
Даниелов
18 март 2020 12:29
Гост

Страхът от обща зараза, която не признава граници и финансово положение е голям стимул. Вижте как обсъждат неща, които са от полза за народа. Не само да внасят промени на точки и алиней, за които нито чуваме, нито масата ги разбира. Те обикновено обслужват личните интереси на депутатите.

Харалампи Е
Харалампи Е
18 март 2020 12:32
Гост

Познавах кмет на столичен район. Ами човека нямаше много пари, но ги пратиха на обучение в Испания. То си е вид екскурзия. Уж да обменят полезни практики с тамушните общини. Трябва да ви кажа, че от 30 кмета на райони в София, то само 1 не е бил с много пари на това пътуване, защото човека е бил преди това обикновен служител във фирма. Всички останали са имали собствен бизнес. Нали си правите сметката какви промени се правят и в София и в другите общини и на национално ниво. Точно такива, че личния бизнес на някого да бъде облагодетелстван. Защото… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 23:09
Гост

Тази истерия ми идва в повече. Добре е да запазим самообладание.

Филипов
Филипов
18 март 2020 12:28
Гост

Да направят тези промени, защото са хубави и се връзват със сегашното положение, в което сме изпаднали

Кръстева
Кръстева
18 март 2020 12:27
Гост

Добре е да не може дългът да се изисква предварително.

Попгеоргиев
Попгеоргиев
18 март 2020 12:26
Гост

Важно е да се приеме това, защото не е въпроса само дали ходим на работа или сме в неплатен отпуск и дали излизаме или седим у дома. Факт е, че не можем да обслужваме.

Костов
Костов
18 март 2020 12:26
Гост

Надявам се да приемат тези предложения. Хубави са. Жалко, че после ще се карат с опозиционерите, когато всичко свърши. А как хубаво се разбират сега.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 23:12
Гост

Те винаги са се разбирали. Просто правят цирк пред нас.

браво
браво
18 март 2020 12:25
Гост

Браво, това е наистина интелигентно решение, чак се чудя дали той го е измислил. Дано не се отметне, това е начинът да не затъва човек при забава на плащанията.