Достъп до бърз интернет независимо от това къде в страната се намира потребителят и какви доходи има, предвиждат промени в Закона за електронните съобщения. Подготвя ги министерството на транспорта.

Услугата трябва да е с достъпна цена и да включва възможност за ползване на имейл, да се търси работа, да дава достъп до дистанционното образование и възможност за онлайн банкиране и за разговори през различни приложения.

Комисията за регулиране на съобщенията ще определи кой оператор ще има

задължение да

предоставя

въпросните услуги. Възможно е да има повече от един и да се направи разделение на географски принцип.

С наредба към закона допълнително ще се посочи с каква скорост трябва да е предоставяният интернет пакет. Със сигурност ще има изискване тя да е достатъчно висока, за да може да се ползват всички посочени опции от потребителите. Възможно е с наредбата да се определи и каква ще е цената му.

От транспортното министерство посочват, че предложените текстове насърчават инвестициите в нова инфраструктура и мрежи с много голям капацитет, които са със скорост на изтегляне от поне 100 мbps, включително в по-отдалечените райони на страната.

Щял да се осигури и равнопоставен достъп до услугите на електронното управление и да се гарантира защитата на потребителите независимо от вида услуги.

Има обаче дискусия дали т.нар. бърз интернет да бъде осигуряван навсякъде в страната, или там, където вече има изградена инфраструктура. Защото можело да се окаже икономически необосновано да се поддържа мрежа с високи скорости на места, където няма търсене на такава услуга.

Друга основна промяна в закона е възможността за

смяна на

доставчика при

ползването на

пакетни услуги

В момента част от операторите предлагат да се обединят мобилен и фиксиран телефон, интернет и телевизия. Може да се комбинират и част от тези услуги. Подписва се един договор за тях и се плаща обща такса. Предложенията за нови текстове в закона предвиждат възможността една от тези услуги да бъде прекратена и да се ползва от друг доставчик.

В такъв случай при предсрочно прекратяване на договора за пакетна услуга ще се плаща неустойка само за тази част, която няма да се ползва. Например за интернет или телевизия, а не за цялата стойност на договора.

В момента няма възможност за отказ само от една услуга, а ако потребител поиска, се прекратява целият договор и се дължи неустойка върху пълната такса. По споразумението, което подписаха операторите с Комисията за регулиране на съобщенията, неустойката не е по-голяма от три месечни такси.

Ако сте подписали срочен договор – за 1 или 2 години, той може да се

прекрати без

неустойки,

когато остава един месец до изтичането му. Тогава потребителят трябва да уведоми доставчика, че не иска договорът да бъде подновяван, и да върне оборудването, ако ползва такова.

Ако не бъде подадено уведомление след изтичане на първоначалния срок, договорът става безсрочен. Тогава трябва да се подаде едномесечно писмено предизвестие за прекратяването му.

От транспортното министерство посочват, че с промените в закона се цели и подобряване на прозрачността на тарифите и възможност да се сравняват оферти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar