Върховният административен съд (ВАС) постанови да бъде прекратен мандатът на кмета на Септември Марин Рачев. Решението е окончателно. В срок от 3 дни Общинската избирателна комисия в Септември трябва да прекрати кметските правомощия на гербаджията. На 27 януари Административният съд в Пазарджик отмени решението на ОИК, с което тя отказа да прекрати правомощията му. Комисията бе осъдена да заплати 900 лв. съдебни разноски на местната коалиция „БСП за България, Партия на Зелените, Движение за радикална промяна „Българска пролет“, които поискаха отстраняването му.

В решението си ВАС се позовава на решение на КПКОНПИ от 31 май 2018 г., според което кметът Рачев е бил в конфликт на интереси, внасяйки в предишния Общински съвет предложение за одобряване на строеж върху преобразувана горска територия в землището на село Ветрен. Заповедта е обслужвала негова семейна фирма, регистрирана на майка му Спаска Рачева, управлявана от братовчед му Иван Ръжанков и с посочен адрес за контакт на съпругата му.

През 2018 г. Рачев бе задържан по две обвинения – за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, от които негови роднини са получили около 13 млн. лв. Той е контролирал 14 фирми, които са изпълнявали всички обществени поръчки на общината. Рачев бе пуснат под гаранция от 250 000 лв., но Апелативният съд я намали на 130 000 лв. и го върна на работа като кмет. През април 2019 г. той се сдоби и с обвинение, че плащал скъпо за незапочнат ремонт и е ощетил общината с над 226 000 лв. През май същата година Рачев получи и 2,6 години условно с 4 години изпитателен срок за укриване на над 118 00 лв. от данъци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar